Originally Posted by
rxpu
Türkiye'ye sunulan iki seçenek var.
Ya boyun eğecek, ya da gerçek ekonomik çıktısı ile uyumlu bir pozisyona dönecek.
Bu politik bir seçim. Boyun eğip üretim çıktımız ile uyumlu olmayan bonfileyi yemek mi?
Yoksa boyun eğmeyip refah seviyesini ve döviz kurunu üretim çıktısı ile uyumlu olan cari fazlanın oluşacağı noktaya çekmek mi?
Halk 2. seçeneğe dayanabilirse en onurlu ve ileriye dönük çözüm aslında bu. Yanlız ikinci seçenek seçildiğinde benim korkum politikacıların belirli bir noktadan sonra halkın canının çok yanmaya başlamasıyla çark edip oy kaybettiklerini görüp tekrar taviz vermeleri. Ben o nedenle bu riskten dolayı girilen bu yolu tasvip etmiyorum.
Ama gerçekten sonuna kadar gidilecekse, yani cari fazlanın oluşacağı kur seviyesine kadar sistem serbest dalgalanmaya bırakılacaksa ben varım. Ancak bu noktada da çözülmesi gereken önemli bir sorun var , bu adım kesinlikle enerji ile ilgili sorunlar çözüldükten sonra hızlandırılmalıydı. Zira enerji ithalatı sürdüğü sürece cari açığın herhangi bir üst kur değerinde dengelenememesi riski var.
O nedenle bir an evvel enerji kısmını yurt içi kömür , barajlar ve kısmen rusya ile anlaşarak nükleerden sağlayacak şekilde düzenleyerek cari fazla dengesini zorlama macerasına atılabiliriz.
Gazamız mübarek olsun.
Merkez bu hafta müdahale etmez ise bu macera başlamış olabilir.
Yer İmleri