Matematiksel
9 Ağustos, 19:48
Jacques Ninio'nun yarattığı bir optik illüzyon...
Görselde aslında 12 tane nokta var ancak beyniniz bunların hepsini aynı anda görmenize izin vermiyor...
Matematiksel sayfasının paylaştığı fenomeni açıklamaya çalışalım.
Bunun nedeni beynimiz değil, retinanın arkasındaki gangliyon hücrelerdir. Bilindiği üzere baktığımız objeye ait görüntü gözümüzde retina denilen yere düşer. Retinada görüntüye duyarlı olan fotoreseptörler mevcuttur. Retinadaki bu fotoresptörlerin her birindeki uyarı (sinyal) bire bir aynısıyla, görüntü oluşturmak üzere beynin ilgili bölümlerine (oksipital lop) gitmez. Bu fotoreseptörlerin yaklaşık bir düzinesine ait uzantılar birleşerek, retinanın hemen arkasında gangliyon hücrelerini oluştururlar. Böyle olunca, bu fotoreseptörler, bakılan cisimden yansıyan farklı enerjileri olan fotonlar (beyaz, gri, koyu gri, siyah vb.) tarafından uyarılırlar yani bir gangliyon hücresi aynı düzeyde enerji (elektrik yükü) ile uyarılmazlar. Başka türlü söylersek, farklı fotoreseptörlerden gelen bu farklı enerjiler, gangliyon hücresinde yeri geldiğinde bir birlerini baskılayarak, o noktayı görünmez yaparlar. Bunun anlamı, fotoreseptörlerden gelen sinyallerin birbiri ile uyumlu olmaması, çatışması nedeniyle o gangliyon hücresinde görğntü oluşmaz. Fizikten bildiğimiz üzere, bir ışık dalgasının tepe noktasının, başka bir ışık dalgasının minimum olduğu yerlerin karşılaştığında karanlık olması gibi.
Buna göre bir düzine fotoreseptörden gelen görsel sinyal bilgisinin ortak çıktısını yaratan gangliyon hücrede görünmez bir görüntü oluşturur. Gangliyon hücreler de bu bilgiyi, işleyip görüntünün bütününü oluşturmak üzere beynin arka tarafına (oksipital loba) gönderir. Görüntünün oluştuğu yerde, ilgili gangliyon hücrelerinden bilgi gelmeyince orada bir şey görünmez olur.
Bazı şekillerde ise tam tersi olur. Nitekim, bazı dikey ve yatay çizgilerden oluşan şekillerde, köşelerde olmadığı halde o köşelerde siyah noktalar oluşur.
Dolayısıyla bu tür yanılgılara "göz yanılması" ifadesi demek doğru bir tabirdir.
Özetle şekildeki algı beyinde değil, gözlerde olur
[alıntı]
Yer İmleri