Iyi guzel viop ta dolar short aciyor mb .ama bu aydan itibaren turizm gelirleri azalacak.avrupada 1 eylul itibari ile okullar acildi.ozel sektorun doviz acik pozisyonu cok fazla .ve botas ay sonuna dogru dogalgaz alimlarina baslayacak.yani piyasada fiziki dolar talebi olacak .o talebi nereden karsilayacak
Merkezin vadelide short açması, az parayla döviz piyasası üzerine baskı oluşturma amaçlı mantıklı bir hamle..,böylece karşı bacakta long olan gidip spot piyasada dolar satacak...aradaki arbitrajdan faydalanacak.
Ha, miktarı çok abartırsa piyasa mb nin üzerine oynamaya başlayabilir...ama o kadar akılsız olduklarını sanmam...sonuçta spotta dolar satmak yerine vadelide dolar kontratını tl ile satmak çok daha doğru..,en fazla mb bir miktar zarar eder bu işten...ama dövizi baskılanmış olur bu surede.
S.A. Gününüz aydın kazancınız daim olsun.
Pivot :118750
Destekler: 117075 - 114725 - 113050
Dirençler: 121100 - 122775 - 121125 Aralık çok bugün bakalım nasıl olacak.Bence..
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.
merkezin kaldıraçlı piyasada dolar satması hiç bir anlam ifade etmez.. dayanak varlık efektif , spot dolar.. nasrettin hoca bile böylesini yapmadı. Dayanak varlık önemli olan isterse milyon milyon satsın
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018-32/48 sayılı Tebliği ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Buna göre;
• Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir.
• Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez.
• Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur.
• İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür.
• Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.
• Konsinye yoluyla yapılacak ihracatta ve uluslararası fuar, sergi ve haftalara bedelli olarak satılmak üzere gönderilen malların bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.
• Yurt dışına geçici ihracı yapılan malların süresi içinde yurda getirilmemesi veya bu süreler içerisinde satılması halinde satış bedelinin 90 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.
• Kredili veya kiralama yoluyla yapılan ihracatta ihracat bedelinin 90 gün içinde yurda getirilerek bankalara satılması zorunludur.
Tebliğ hükümleri 6 ay süresince geçerli olacaktır.
Tebliğ içeriğine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
–– Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (No: 2018-32/48)
hadi bakalım
Şu endeks 98-99 yapsada rahatlasa.
Yer İmleri