Iliskili taraflara oyle bir borclanma artisi yok.
SM-N9005 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Iliskili taraflara oyle bir borclanma artisi yok.
SM-N9005 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yaşar holdning bu 20 mayıs 2020 eurobond tahvilini refinansman düşüncesin de yatırımcı bölümüne meil attığınızda bu cevabı alacaksınız. ama 2016 yılı faizi ile alması mümkün değil maliyetleri çok çok yüksek olacaktır maleaef artıl ucız para yok o dönem dünya da bitti malesef bizim şirketlermiz bu bolluk hep böyle gidedek sandı
Bir konuyu merak ettim,pınaretin pazar payı %5 düşmüş dediniz, y.dışı satışı artmışmı bu sürede
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Banka faizi ile temettü arasında bir bağ kurmak çok da mantıklı değil.
Çünkü insanlar hisse senedi alırken sadece temettü alıp almayacaklarına yada ne kadar alacaklarına göre karar vermezler.
Hisse senedi yatırımcısının asıl beklentisi aldığı hissenin değer kazanmasıdır. Hissenin temettü vermesi tercih sebebidir ve bonus gibi algılanır. Asıl beklenti hisse değerinin artmasıdır.
Yoksa sizin dediğiniz gibi direk bir bağ olsa faizler çok düşükken bu ülkede kimsenin parasını faize vermemesi lazımdı , faizler çok yüksekken de kimsenin borsada kağıt almamsı lazımdı.
Halbuki bu ülkede faizler %10 iken de parasını faize veren vardı , faizler %70 iken de parasını borsaya yatıran vardı.
Borsa ile faiz birbirinin alternatifi değildir. Sadece insanların algısına göre tercih edilir ikisinden biri
Riski sevmeyen biri alayım risksiz bir şekilde %10-20-30 faizimi oturayım der , diğer ben riski seviyorum , şu kağıt çok ucuz kaldı , işler düzelince bu kağıt en az %60-70 artar der hisse alır.
Mesela küçük bir örnek vereyim. Gecelik faizin yıl ortalaması %70 olan 1999 senesinde , borsa endeksi %600 artmıştı. Bunda dünya borsalarının etkisi ve balon durumu da vardı ama faizler o seviyedeyken bu artış oldu.
Halbu ki faizin %44'e düştüğü 2002 senesinde ise borsa %30 civarı değer kaybetti.
Yani anlayacağınız borsa artışı ile faiz arasında direk bir korelasyon yok.
Şu anda benim ve çoğu insanın beklentisi , borsa özellikle USD bazında çok düşük kaldı. 55 cent zirvesinden şu anda 16-17 centlere kadar düştü. Ve biz işlerin düzeleceğini ve nedeksin 1 sene içinde en az %50 artacağını ve ben PETUN'un en az %70-80 artacağını düşünerek yatırım yapıyorum.
Bu öngörümüz gerçekleşirse sizin %28 çerez parası kalır. Kaldı ki şun 6 liradan PETUN alan adam , eğer PETUN seneye 1 TL civarı temettü verirse , yaklaşık %16 gibi bir temettü almış olur , bu da hisse yükselişinin yanında bonus olur.
Senelik yaklaşık 200 iş günü içinde bir kağıt sadece 1 kere tavan yapsa zaten %20 kazanır. Yani sizin bir senede alırım dediğiniz %28'in üçte ikisini borsa bir günde verir zaten.
Ama yukarısa bahsettiğim gibi olay algı olayıdır. Siz risk sevmezsiniz alırım %28'imi senelik oturum dersiniz. Bunun da en az %20-22'si enflasyonla erir gider , %5-6 civarı reel getiri bana yeter diyebilirsiniz. Biz ise şu an çok ucuz alalım seneye %100 yapabilir deriz ama garantisi yoktur belki de kaybederiz.
Yani az risk az getiri , çok risk çok getiri olayı.
Ama çıkıp da faiz %28 , temettü anlamsız diyemezsiniz. Sadece ben garantiyi seviyorum riski sevmiyorum diyeblirsiniz. Yoksa 28 banka faizi varken 15 temettüyü ne yapayım derseniz yanılırsınız. 15 temettü belki de tatlı niyetine kalır eğer kağıt %100 giderse.
Şimdi bu kağıt %100 giderse ve üstüne 1 TL temettü verirse , olsun ben de 28 faiz aldım derseniz kim daha karlı çıkar hesabını siz yapın.
Siz riski sevmiyorsunuz biz seviyoruz. Olay budur. Olay tercih meselesidir. Yoksa siz de doğrusunu yapıyor olabilirsiniz biz de. Bunu da zaman gösterir.
Saygılarımla
Zaten ben de var demedim. Bu şekilde olmuş olabilir bakmak lazım dedim. Kaldı ki tekrar ediyorum konumuz bu değildi. Konumuz Yaşar Holding 220 MEUR borcu vakti geldiğinde öder mi ödemez miydi ? Yoksa Urfa süt fabrikasını Pınar Süt kredi alıp mı yaptı , Yaşar Holding borç verdi de mi yaptı kısmı ile çok ilgilenmiyoruz şu an.
saygılar
yurt dışı satışları toplam satışları içinde çok az. Senelik yaklaşık 6 milyon USD ihracatı var son 3-4 senedir buna paralel gidiyor. İhracatında hafif artış var ama toplam ciro içindeki payı çok olmadığından pazar payı kaybını telafi edemez.
Ama şu gerçek , pazar payı kaybediyor ama pazarın kendi büyüdüğü için tonaj kaybı çok az yada yok gibi. O yüzden tek başına pazar kaybediyor demek yanlış. Pazar payı azalıyor dendiği zaman sanki daha az satmaya başlamış gibi algılanabilir. Hayır daha az ton mal satmıyor ama rakipleri daha fazla ton sattığı için pınarın pazar payı azalıyor. Olay bu.
2020 vadeli tahviline bi bakın durumu siz görün ben deyince yanlış anlaşılır![]()
Yer İmleri