Fed ,politika faizini 0.25 puan arttırarak %2.25'e çıkardı.
September 26, 2018
Federal Reserve issues FOMC statement
For release at 2:00 p.m. EDT
Information received since the Federal Open Market Committee met in August indicates that the labor market has continued to strengthen and that economic activity has been rising at a strong rate. Job gains have been strong, on average, in recent months, and the unemployment rate has stayed low. Household spending and business fixed investment have grown strongly. On a 12-month basis, both overall inflation and inflation for items other than food and energy remain near 2 percent. Indicators of longer-term inflation expectations are little changed, on balance.
Consistent with its statutory mandate, the Committee seeks to foster maximum employment and price stability. The Committee expects that further gradual increases in the target range for the federal funds rate will be consistent with sustained expansion of economic activity, strong labor market conditions, and inflation near the Committee's symmetric 2 percent objective over the medium term. Risks to the economic outlook appear roughly balanced.
In view of realized and expected labor market conditions and inflation, the Committee decided to raise the target range for the federal funds rate to 2 to 2-1/4 percent.
In determining the timing and size of future adjustments to the target range for the federal funds rate, the Committee will assess realized and expected economic conditions relative to its maximum employment objective and its symmetric 2 percent inflation objective. This assessment will take into account a wide range of information, including measures of labor market conditions, indicators of inflation pressures and inflation expectations, and readings on financial and international developments.
Voting for the FOMC monetary policy action were: Jerome H. Powell, Chairman; John C. Williams, Vice Chairman; Thomas I. Barkin; Raphael W. Bostic; Lael Brainard; Richard H. Clarida; Esther L. George; Loretta J. Mester; and Randal K. Quarles.
Fed ;Haziran projesiyonlarında yıl sonu için yapmış olduğu öngörülerinde:
Büyüme oranını %2.8'den %3.1'a yükseltti .
İşsizlik oranını %3.6'yı %3.7'a yükseltti
PCE enflasyon tahmini %2.1'i değiştirmedi.
Çekirdek PCE enflasyon tahmini %2'yi değiştirmedi.
Yıl sonu politika faizi %2.4'ü değiştirmedi.(Bu yıl 4 faiz artışı değişmedi)
September 26, 2018
Fed ;Haziran projesiyonlarında gelecek yıl(2019) için yapmış olduğu öngörülerinde:
Büyüme oranını %2.4'den %2.5'ye yükseltti .
İşsizlik oranını %3.5'u değiştirmedi.
PCE enflasyon tahmini %2.1'i ,%2.0'ye düşürdü
Çekirdek PCE enflasyon tahmini %2.1'i , değiştirmedi
Yıl sonu politika faizi %3.1'i, değiştirmedi .(Gelecek yıl 3 faiz artışı değişmedi)
Fedin bu kararından sonra 2018 yılı ve 2019 yılı dolar ne olur Deniz Hocam?
Bu konudaki düşüncelerimi önceki yazılarımda belirmiştim,ABD ekonomisi beklentilerim doğrultusunda gidiyor,Fed geçen yılın Aralık toplantısında bu yıl için ABD ekonomisinde %2.5 büyüme tahmininde bulunurken,benim Aralık ayı sonundaki yılbaşı projeksiyonumda %3.3-%3.4 öngörmüştüm.Fed Aralık ayındaki %2.5 büyüme öngörüsünü,Mart ayında %2.7,Haziran ayında %2.8'e ve dün yapılan Eylül toplantısında %3.1'e revize ederek ,benim yılbaşında yaptığım öngörüye oldukça yaklaştı.ABD ekonomisinde güçlü büyüme temposu sonucunda tarihi düşük seviyelere gelen işsizlik oranı,tarihi zirvesinde işsizlik başvuruları,tarihi zirvesindeki konut fiyatları,tarihi zirvesine yakın tüketici güveni güçlü tüketici harcamaları var.Fed'in %2 PCE enflasyon hedefi yakalanmış durumda.
Alman 10 yıllıkları %0.5 civarında seyrederken ABD 10 yıllıkları %3'ü aşmış durumda.
Bu tablo içinde Euro bölgesine göre çok daha güçlü büyüyen,euro bölgesinin yarısından daha düşük işsizlik oranına,daha yüksek enflasyona sahip ve çok daha yüksek faiz veren doların euro'ya karşı ciddi değer kazanması ve paritelerin eşitlenmesi 1euro=1usd olması gerekirdi,bunu şimdiye kadar frenleyen ABD başkanı Trump hakkında açılan soruşturmaların yarattığı politik belirsizlikler ve Trump'ın züccaciye dükkanına giren fil gibi konuşmalarıyla ve icraatıyla ortalığı karıştırması odu.Ama bundan sonra Trump faktörüne rağmen, ekonomik temellerin ağır basacağını,dolar endeksinin değer kazanacağını ,gelecek yıl 103'leri göreceğini ,euro/dolar paritesinin de 1'e gideceğini tahmin ediyorum.
DOLAR/TL'ye gelirsek bu konuda daha önce görüşlerimi yazmıştım oradan alıntı yapacağım:
-ABD'li şirketlerin yurt dışında tuttukları yaklaşık 2 trilyon dolarlık nakit para son vergi teşvikleri nedeniyle ABD'ye geri dönüyor,geçen yıl sonlarında 235,bu yıl Haziran ayına kadar 633,toplam 868 milyar dolar para ABD'ye geri döndü,bu dönen paranın yıl sonuna kadar 1.5 trilyon doları geçmesi bekleniyor.
https://www.ft.com/content/ec3c6562-...d-d8b934ff5ffa
-Diğer taraftan Fed her çeyrekte alımlarını giderek arttırdı ve bilançosunu önümüzdeki aydan itibaren 50 milyar dolar küçültmeye başlayacak.Şu ana kadar bilançosunu 300 milyar küçülttü,yıl sonuna kadar 3 ay içinde 150 milyar dolar,gelecek yıl 600 milyar dolar,toplam 1.050 trilyon dolar bilançosunu küçültmüş olacak.
-Dünyada dolar arzı azalırken,diğer yandan Fed faiz arttırımlarına devam ediyor,şimdiye kadar 8*0.25 puan faiz arttırımı yaptı,yıl sonuna kadar 1 tane daha,gelecek yıl 3 tane daha 0.25 puan faiz arttırımı yaparak politika faizini %3.25'e çıkarması bekleniyor.
Dünyada dolar arzı azalırken,borçlanma zor ve maliyetli hale gelirken:
-Türkiyenin cari açık finansmanı hariç yıllık 180 milyar dolar civara kısa vadeli borç ödemesi bulunuyor,sendikasyon kredileri Türkiyenin düşen kredi notlarına,makroekonomik dengelerindeki derin bozulmaya ve üzerinde taşıdığı politik ve jeostratejik risklere rağmen yüksek maliyetle de olsa büyük ölçüde(%80-90) çevrilebilr.Ama piyasada işlem gören türk bankalarının ihraç ettiği tahvillerin faizleri(Türkiye'nin hep konuştuğumuz ülke riskleri nedeniyle) çok yükselmiş durumda en düşüğü bile dolar cinsinden yıllık %10'un üzerinde,kamu bankalarının ve bazı özel bankaların ise %20'lerde.Bu oranlardan vadesi gelmiş tahvillerin yerine yenilerinin çıkarılması mevcut şartlarda imkansız görünüyor.Bu yüzden muhtemelen sendikasyon kredileri-büyük ölçüde- yenilenip borç döndürülürken daha önce yapılmış tahvil ihraçlarında bankalar net ödeyici olacak,yurt dışına döviz çıkışı olacak,bu nedenle piyasada döviz kıtlığı var,bankaların 32 günlük dolar hesabına verdiği faiz %7.5'a kadar yükselmiş durumda..Peki dış borcumuzun ne kadarı sendikasyon kredisi, ne kadarı tahvil ihracı şeklinde :
Türkiye'nin dış borcunun ne kadarı tahvil ihracı ne kadarı sendikasyon kredisi şeklinde:
Hazine Müsteşarlığının son yayınladığı veriye göre Türkiye'nin Mart ayı sonu itibariyle toplam dış borcu 466.657 milyar dolar,Haziran sonu itibariyle olan yenisi ise gelecek hafta yayınlayacak.Bu borcun 325.142 milyar doları özel sektöre ait.
Bu 466.657 milyarlık dış borcun yaklaşık 50 milyar dolarlık kısmı tahvil şeklinde .
-Dünyada ve Türkiyede durum bu merkezde iken merkez bankasının rezervleri 2ay içinde yaklaşık 20 milyar dolar eriyerek -altın hariç- 68.9 milyar dolar inmiş durumda,net rezervler ise -altın hariç- yaklaşık 18 milyar civarına gelmiş durumda.
Bu tabloya bakarak;Borç ödemelerimiz ve -azalacak olsa- da cari açık nedeniyle ülkeden net bir döviz çıkışı olacağı ve rezervlerimizin de yetersiz olması nedeniyle döviz fiyatları üzerindeki baskı gelecek yıl içinde de muhtemelen devam edecektir,devalüasyon yolu ile paramızda meydana gelen değersizleşmenin bir bölümü ise enflasyon yolu ile geri alınmış olacaktır.Bu şartlar altında benim yıl sonu dolar kuru tahminim yıl sonu için ,Merkez Bankasının sektör profesyonellerine yaptırdığı beklenti anketindeki rakama paralel 6.60 tl,gelecek yıl sonu için ise 15 artış ile 6.60*1.15=7.60'dır
Merhaba Deniz Hocam, Aşağıdaki rakamları nasıl yorumlarsınız...
"Akbank, uluslararası piyasalardan 980 milyon ABD Doları karşılığı 285 milyon ABD Doları ve 591 milyon euro olmak üzere 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağladı. Kredinin maliyeti ABD Doları ve euro kısımlar için sırasıyla Libor+%2,75 ve Euribor+%2,65"
https://twitter.com/NesliKoroglu/sta...27006378553344
"Sendikasyon kredimizi %104 yenileyerek Türkiye ekonomisine 980 milyon dolar taze kaynak sağladık."
https://twitter.com/Akbank/status/1045227518423441408
1.150 milyar dolar sendikasyon kredisi 980/1150:%85.2 oranında çevrilmiş gözüküyor,net çevirme oranı için ödediği faizi de düşmemiz gerekiyor,o zaman oran biraz daha düşüyor Akbank en kolay sendikasyon kredisi sağlayan banka olduğu için öncüydü ,muhtemelen diğer bankalar daha düşük oranda borçlarını çevireceklerdir,aradaki fark kadar yurt dışına döviz çıkışı olacak,bankadan net döviz çıkışı olacaktır.,öncekilerin aksine,bu sefer yenilenen kısmının tamamen 1 yıl vadeli olması,2 yıllık vadeli kısmının olmaması ise olumsuz olarak yorumlanabilir.
Not Akbank genel müdürünün söylediği yanlış değil doğru, ama eksik.Yenilenen kredinin bir 1 yıllık kısmı vardı 945 milyon dolar,o 980 milyon dolar olarak %104 olarak yenilenmiş ama bir de 2 yıllık kısmı vardı 205 milyon dolarlık olan, o kredi yenilenmemiş.:
Son düzenleme : deniz43; 27-09-2018 saat: 12:33.
en yararlı topik...elinize kolunuza sağlık.
Merkez Bankasının biraz önce yayınladığı veriye göre:
TCMB -altın hariç- brüt döviz rezervi 21 Eylül itibarıyla 2.572 milyar dolar azalarak 66.349 milyar dolar(Önceki 68.921 milyar dolar) ile 24 Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altın rezervi ise 17.833 milyar dolar oldu.(Önceki 18.654 milyar dolar)
-Bankaları verdikleri tl cinsinden krediler düşmeye devam ediyor,geçen hafta verilen krediler %0.68,son 5 hafta ortalama %0.23 düştü.
-Geçen hafta TL mevduatlar 1.043 trilyon tl'den 1.033 trilyon TL'ye indi.
-Yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları geçen hafta 1.246 milyar dolar arttı.
Yer İmleri