Originally Posted by
Miriel
Sn CTugrul hoşgeldiniz,
Sizi görmek sevindirici, daha sık uğrarsınız umarım. Paylaşımlarınızdan çok faydalanmıştım ilk başlıkta.
Benim çok sevdiğim, saydığım, öğrendiğim ve yaşça benden büyük 4 kişi var. Alfabetik sırayla; Sn Cautionary, Sn CTugrul, Sn Dudu ve Sn Wiseinvestor. Bu isimleri bu başlık altında daha sık görmek isterim, mutlu olurum.
Miriel kardeşim yazarız tabi bir faydamız olacaksa. Yalnız ben gerçekçi olmayı tercih ederim, az çok tanımışsındır. Gerçekler de çoğunluğun hoşuna gitmez ve gitmiyor da. Zaten son zamanlarda başımıza ne geldiyse bundan geldi, akıl ve rasyonalizm olmayan yerde refah değil fakirlik olur.
Son yazılarımda birkaç noktaya değinmiştim hala aynı yerdeyim. Hesaplamalar bileşik eurobond faizi üzerinden yapılmalı, bizim borsa uzun vadede yatırımları yok ediyor maalesef, sebebi de kronik cari açık, bu yüzden taktik hareketler yapılmalı. İkincisi de hiçbir kriz birbirine benzemez. Eski grafiklere bakıp şu kadar düşmüş demek ki buradan dönecek demek için şartların benzer olması lazım.
Çok kritik yerlerdeyiz, herkes düşünüp taşınıp belli kararlar almalı. Şu saatten sonra ülkemizin cari açığı kapanır, dış politika düzelir, rasyonel akıl hakim olabilir diyorsanız tarihi fırsatlar var. Yok eskisi gibi devam edecek diyorsanız grafik fayda sağlamaz, mevduat en azından para kazandırmasa da az kaybettirir, her türlü zarardasın zaten.
Gelelim beyaz yakalının makus talihine. Eğitimsiz kesim Istanbul'da hazine arazisi yağmalayıp, üstüne aflarla apartman yaptırıp zengin olmuş. Orta kademe çocuğu okuyup birşeyler yapmaya çalışıyor ama maalesef zorlaştı. Ücretli kesim bu krizden de en fazla etkilenen kesim olacak ve oluyor. Tasarruf diyoruz ama devletimiz sağolsun enflasyonu körüklediği sürece tasarruflar da eriyor bir taraftan.
Yurtdışına gitmek de bir tercih tabi ama göründüğü kadar cazip mi tartışılır. Orada 3-5 bin dolar eur neyse alıyorsun ama ona göre de harcaman oluyor. Adaptasyon vs. giden jenerasyon kayıptır, çocukları için gitmiş olur.
Benim naçizane tavsiyem şudur, ülkemizde daha belirgin ama dünyada da bu trend var artık, girişimcilik. Türkiye'de isen ihracata yönelik girişimcilik ve kendi yetkinliklerine yatırım bu iki alan önemli. Yoksa beyaz yaka dediğin de artık yalan oldu, eskiden 5 bin dolar karşılığı gibi maaşlar alınırdı, şimdi 2 bin doları bulamıyor insanlar senior seviyelerde. Ancak geçimini sağlarsın bu paralarla, ev alırsın refah bir hayat, rahat bir emeklilik çok zor.
Sorun en tepede şu; bu ülkenin ve insanlarının global ölçekte ekonomide rekabet edememesi. Bireysel olarak ediyor, karasabanı kullanamayan köylü alman mersedeste rahatça çalışıyor, mühendisimiz yurtdışında harikalar yaratıyor ama maalesef ülke toplu olarak üretim yapamıyor. Sonuç olarak da bunlar oluyor.
Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer İmleri