Sayfa 160/1230 İlkİlk ... 601101501581591601611621702102606601160 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 1,273 - 1,280 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. Uzun süredir bahsettiğimiz global satış dalgası başlamış olabilir...tabii ki abd borsaları, daha da özele inersek nasdaq, daha da inersek FANG denen facebook, apple, netflix, amazon önderliğinde geliyor satışlar.

Bizim borsa çok düşmüştü yine mi düşecek diyenler olabilir..ister istemez biz de etkileniriz, daha az düşeriz ama, yine de düşeriz.

Bu arada yurtdışı ve fang tarzı hisselere yatırım çok konuşuldu bu başlıkta...özellikle bu tür yatırımları olanlar dikkatli olsunlar....dow da çok tehlikeli ikili tepe görüntüsü de var...üstüne büyük global borsa düşüşleri genelde ekim ayında yaşanmış.

2. Borsamız maalesef bir kaç yabancı ya da yabancı görünümlü-bıyıklı yabancı denen-- oyuncu tarafından yönlendiriliyor..ne kadar sağlam, spekülatif olmayan hisse alsak da portföye, saçma sapan satışlar ve alışlar olabiliyor.

Geçtiğimiz aylarda petkim bu şekilde sert bir satış yedi, sonra toparlandı...arçelik aynı şekilde, bir haftada %15 çıkıp, sonra da aynı şekilde düşebiliyor....bugün şu kötü piyasada da %3 yukarıda mesela.

demem o ki, çeşitli kereler belirttiğim gibi hisse senedi piyasamız zor bir dönemden geçiyor...bu süre zarfında saçma sapan düşüşler ya da yükselişler yaşayabilir sağlam bildiğimiz hisseler...bu nedenle panik alış-satış lardan uzak durup, biraz uzaktan seyretmek iyi olacak bu dönemde.

3. Ben beyaz yakaliyim. 1 yıllık mühendisim 6900 alıyorum. Kiradayim tüm ev masrafim 1700 (aidat fatura dahil). Esim de 4 bin alıyor. Her ay 6 bin kenara koyuyoruz. Tum birikimim tl varliklarinda iken hic kenara koymayip ev araba alan kisiler benden su an daha sansli durumda.
    Benden fazla alan mavi yakalar var cok daha az beyaz yakalar var. Fakat bu iki kume cok genis ve cok farklı. Beyaz yakali birisi beyaz yakaliya daha iyi seslenir. Biraz yoksulluk sınırı meselesi gibi. 4 kisilik ailenin yoksulluk sınırı hesaplamasi aslinda avrupai bir hesaplama. Toplumda yoksullar o hesaplama metodu gibi yaşamıyor zaten. Mavi yaka denen elektrik ustasi mesela sirf basit bir şeye eve gelince 50 Tl alıyor. Duy taktirmak 100 TL. Ama harcamasi farkli sosyo ekonomik statü farkli

4.  Alıntı Originally Posted by Bayesian Yazıyı Oku
    Ben beyaz yakaliyim. 1 yıllık mühendisim 6900 alıyorum. Kiradayim tüm ev masrafim 1700 (aidat fatura dahil). Esim de 4 bin alıyor. Her ay 6 bin kenara koyuyoruz. Tum birikimim tl varliklarinda iken hic kenara koymayip ev araba alan kisiler benden su an daha sansli durumda.
    Benden fazla alan mavi yakalar var cok daha az beyaz yakalar var. Fakat bu iki kume cok genis ve cok farklı. Beyaz yakali birisi beyaz yakaliya daha iyi seslenir. Biraz yoksulluk sınırı meselesi gibi. 4 kisilik ailenin yoksulluk sınırı hesaplamasi aslinda avrupai bir hesaplama. Toplumda yoksullar o hesaplama metodu gibi yaşamıyor zaten. Mavi yaka denen elektrik ustasi mesela sirf basit bir şeye eve gelince 50 Tl alıyor. Duy taktirmak 100 TL. Ama harcamasi farkli sosyo ekonomik statü farkli
    Tasarruf tüketimin ertelenmesi anlamına gelir diye düşünüyorum. Gelirinizden aylık %55 oranında tasarruf etmenizdeki amaç nedir?
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

5.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Tasarruf tüketimin ertelenmesi anlamına gelir diye düşünüyorum. Gelirinizden aylık %55 oranında tasarruf etmenizdeki amaç nedir?
    Bana göre tasarruf ve harcama arasinda firsat maliyeti açısından şöyle bir fark var. Ben bugun harcamiyorsam, yarın harcayabilecegim. Bugun harcayan da yarin harcayamayacak. Şimdi yatırım seçeneği çıkıyor, yatirim yaparak da parami degerlendirebilirim,olmadi mevduatta sadece harcama ertelememin geri dönüşünü alırım.
    Şimdi ben eski model polo aracımı yenilemedim onun yerine biriktirdim. Fakat devlet eliyle dalgalı kurda yapilan devalüasyon ve devletin enflasyonu kontrol etmeme isteği ile param eridi.
    Ben niye biriktiriyorum? Çünkü gelirim giderimden fazla. Şimdi bir arabaya cok da ihtiyacim yok. Ve kestiremedigim gelecek tehlikelere karşı temkinli davranıyorum.

6.  Alıntı Originally Posted by Bayesian Yazıyı Oku
    Bana göre tasarruf ve harcama arasinda firsat maliyeti açısından şöyle bir fark var. Ben bugun harcamiyorsam, yarın harcayabilecegim. Bugun harcayan da yarin harcayamayacak. Şimdi yatırım seçeneği çıkıyor, yatirim yaparak da parami degerlendirebilirim,olmadi mevduatta sadece harcama ertelememin geri dönüşünü alırım.
    Şimdi ben eski model polo aracımı yenilemedim onun yerine biriktirdim. Fakat devlet eliyle dalgalı kurda yapilan devalüasyon ve devletin enflasyonu kontrol etmeme isteği ile param eridi.
    Ben niye biriktiriyorum? Çünkü gelirim giderimden fazla. Şimdi bir arabaya cok da ihtiyacim yok. Ve kestiremedigim gelecek tehlikelere karşı temkinli davranıyorum.
    Anladığım kadarıyla keynesyen para talebi teorisindeki ihtiyatlılık güdüsü ile para tutuyorsunuz. Diğer bir anlatımla yarın daha çok harcayayım diye değil, yarın için ne olur ne olmaz diye tasarruf ediyorsunuz. Yanılıyorsam düzeltirsiniz.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

7.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Anladığım kadarıyla keynesyen para talebi teorisindeki ihtiyatlılık güdüsü ile para tutuyorsunuz. Diğer bir anlatımla yarın daha çok harcayayım diye değil, yarın için ne olur ne olmaz diye tasarruf ediyorsunuz. Yanılıyorsam düzeltirsiniz.
    Hem ihtiyatlıyım. Hem de mesela 500 bin tl lik evi almak için Kredi çekip 800 bin geri ödemek bana koyuyor. Düşük mortgage olsa gelişmiş ekonomiler gibi mortgage a girerdim. O zaman da harcama yapacak pek bir şey kalmıyor.
    Bir de yurtdışında şöyle bir şeye şahit oldum.benim generasyonumda kimse ev alamiyor ev fiyatları aşırı artmis. En büyük sebebi de zengin Çinlilerin ev almasi. Bence turkiyede de benzeri olacak. Bir beyaz yaka mesela ankaranin kalburustu yerlerinde oturamayacak. Körfezden gelen zengin araplar (sayıları cok fazla) bu kur ile onlara bedavaya gelecek evleri alacaklar. Bence ülkemizin geleceği cok parlak değil. Bu konulara kimse kafa yormuyor hala

8.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Şöyle bir ek daha yapabilirim. Garanti eurobond almak istedim 250k usd, nitelikli yatırımcı olmak için ise 1 mil TL lazım. Para parayı çekiyor

Sayfa 160/1230 İlkİlk ... 601101501581591601611621702102606601160 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •