Sn. Selka samimiyetinize inanıyorum..eğer 3,70 den alsaydınız 5 ten satardınız eminim..bende Ocak sonu gibi son TL mevduatım dolduğunda dolara geçeyim demiştim..benimkide şanssızlık oldu, evde 3,74 civarlarında iken bankaya gidene kadar ve bir müşteri yüzünden tepeden 3,806'dan alabilmiştim..iyi bir şey değil ama insan kafaya takmıya görsün..neyse sonraki günlerde 3,73'lere kadar geri gelmişti..sizin o sıralar 3,70'i beklediğinizden aklımda kalmış..
Bir iki tesbit yapayım kendimce..
Burada çoğu kişi doların yükselişini sadece Papaza bağlamamıştı..tabiki kötü yönetim, akabinde faiz arttırmamadaki ısrarlar önemliydi..ancak bunlardan da önemlisi global ortamın sıkılaşıyor olmasıydı..zaten malum Nisan gibi global piyasalarda kıpraşma başlamıştı ve dolar papaza olayına kadar da iyi yükselmişti..sanırım buralarda bir tesbit hatası yapıyorsunuz..(borsaya girişiniz dahil)
Papazın bırakılacağının fiyatlanmasından önceki doların değeri 6,15 olarak düşünülürse, geldiği seviye itibarıyla yukarıdaki tesbitler doğrulunıyor kanımca..ayrıca Pompeo'nun Türkiyeye'ye geleceğini ve ambargo konusunda konuşmasını kimse bilemezdi..
Diğer taraftan fazla detaya inmek istemiyorum ama faiz artışı her şeyin çözümü olmayabilir..olsaydı geçen sene 100 yıllık bono satan Arjantin faiz artışlarına rağmen IMF gitmek zorunda kalmazdı..dolayısıyla Sn. Hakem'in dediği gibi riskin karşılığı olarak pek çok kişi pozisyon alıyor..haklı haksız çıkmak bir yana, yarının neler getireceğini bilemeyiz..
2.dolar harekatı başlamıştır dün akşamüstüden beri...Hayırlı olsun...5.55 ten 5.70 e...
3 aylık libor 2,4690..
Benim atmasyon; 2-2,5 arası sarı alarm , 2,5 tan sonrası kırmızı alarm idi..
Ortam sıkılaşıyor..![]()
Sn selka uzun süredir forumlarda yazarım.İlla haklı çıkayım diye bir derdim asla olmaz.Ben fikrimi yazarım karşıt görüşler gelir ve aklıma yatarsa yanılmışım derim pozisyonumu gözden geçiririm.Ama işin doğası gereği aklımızla bir şeye paramızı yatırıyoruz doğaldır ki para yatırdığımız şeye güvendiğimiz için paramız orada.O yüzden pozisyonuna göre yazmak ne demek anlamadım.Dolar hakkında yazarken grafiklere ortada derken o grafikleri 20 yıllığa çekip 2001 de 1.7 i gören dolar neden 20 yılda hala 5.5 da onu da düşünmek lazım.20 yılda çok az bir getiri.Belki de fark bu yıllarda kapanacak.Dolar arttı geçen ay cari fazla verdik kaç milyon yıl sonra)))))))))E demek ki cari açık vermemenin yolu belli.Cari açık vermediğimiz kur olması gereken kurdur,ama bedeli var ,hem de ağır bedel ama çare yok önümüzdeki yıllarda mecburuz ödemeye.Bana göre gelecek 5 yıl gram altın yılı o başka tabi
))))))))))
Bir de amerika da borçlu hatta borcu bizden fazla bizde çok sorun yok düşüncesi çok ama çok mantıksız.Amerika ile fed alakasız iki olay.Dolar amerikanın parasından başka bir şey, rezerv para.Amerika diyelim borcunu ödeyemedi battı,bizim borç ne olacak ödemeyecekmiyiz.Öyle ya dolarla borcumuz var kesik mi atacağız.Şimdi esnaf arkadaşlar bilir borcun var nakte geçip borcunu döndüremezsen batarsın.Bakın çok malınız var falan anlamlı değildir ödeme zamanın gelmiş ödeyecek paran yok batmışsın demektir.Kimi esnaf 10 bin lira için batar kimi yüz bin, kimi yüz milyon farketmez batıksan batıksındır.Ben bizim ekonominin batık olduğunu görüyorum.Aslında batık gözükenden çok daha fazla da göstermek yasak,malum nedenlerle)))))Keşke haksız olsam ,neyse ben fırsatı gram altında görüyorum,her fiyattan alırım aklım böyle çalışıyor,zaten al sat da yapmam ben hep alıp biriktiriyorum,yakında nakit çok ama çok değerli olacak.Maalesef durum böyle.
Yer İmleri