Yukarıda bahsettiğim prop trading'i "aracı kurumların kendi hesabına yaptığı işlemler" olarak tanımlamıştım. Yani adamlar kendi kurumlarının risk sermayesini kullanıyorlar, bu işlemleri yaparken kullandıkları hesaba da "nostro hesabı" denir. Şimdi gelelim HALKB tahtasına. Bu tahtada her daim bir sürü nostro hesabı devrededir, BİST30 hisseleri arasında nostronun en aktif şekilde kullanıldığı tahtalar HALKB ile GARAN'dır. Nostroyu BİST'te en aktif olarak kullanan kurum da Merrill Lynch bacıdır. Merrill'i Citi, Deustsche, Credit Suisse izler. QNB ile Finans Yatırım genelde bunların "yancısı" görevini üstlenirler yani "rakibi şaşırtma, feyk atma" gibi öncü türden hareketleri icra edip zemini (operasyonun altyapısını) hazırlarlar. Zaman zaman bunların (Merrill Citi Deutsche CS) koordineli davrandığı yani işbirliği içerisinde oldukları da görülür, eğer böyle yapıyorlarsa "sürü halinde çullanma" taktiğini uygulayarak üçüncü bir aracı kurumu veya büyük oyuncuyu köşeye sıkıştırmaya (elindeki pozisyonu zararına boşaltmaya zorlamak) çalışıyorlar demektir. Köşeye sıkıştırılmak istenen büyük oyuncu ya yüklü bir alım pozisyonuna sahiptir ya da yüklü açığa satış yapmıştır ama en önemli özelliği "vulnerable" (savunmasız, aciz) konumdadır, mesela 1 e 10 kaldıraçlı filan gibidir veya gün sonu mahsuplaşma yöntemi ile çıplak açığa satış yapmıştır (ödünç alınmayan, karşılığı olmayan hisselerin tahtada basılması). Vaktim olduğu zaman size tahtadaki klasik nostro aksiyonlarıyla ilgili örnekler veririm.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yer İmleri