Sayfa 734/1012 İlkİlk ... 234634684724732733734735736744784834 ... SonSon
Arama sonucu : 8092 madde; 5,865 - 5,872 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by sternee Yazıyı Oku
    haklı olabilirisiniz ama merkezin piyasada kredi talebi yaratılması için aksiyon alacağını düşünmüyorum. hele ki faizlerin düşmesi için çabalayan bir el varken.
    şahsi olarak bir miktar parayı açığa aldım. dün krismis muhabbeti sebebiyle heryer kapalı idi . bugünde sanırım birçok yer kapalı Londra dahil.
    aşağı gelebilecek dolar hareketine eşlik etmek istiyorum.
    Merkez kredi talebi yaratmak bir yana kredi talebini kısmak istiyor. Ama kredi talebini kısarken eğer ek önlem almaz ise bankalar daha az kredi vermeye başladıkları için para talebini azaltabilirler.(örneğin mevduata verdikleri faizi azaltmaya başlayabilirler.) Bu da piyasa faizini tcmb'nin politika faizinin altına çekebilir.

Böyle bir durumda da tcmb para politikasındaki müdahale gücünü kaybeder.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Merkez kredi talebi yaratmak bir yana kredi talebini kısmak istiyor. Ama kredi talebini kısarken eğer ek önlem almaz ise bankalar daha az kredi vermeye başladıkları için para talebini azaltabilirler.(örneğin mevduata verdikleri faizi azaltmaya başlayabilirler.) Bu da piyasa faizini tcmb'nin politika faizinin altına çekebilir.

Böyle bir durumda da tcmb para politikasındaki müdahale gücünü kaybeder.

zaten faizi oluşturan ilk belirleyici piyasa olmuştur. hep merkez aksiyon almak için geç kalmış bazen önüne geçebilmiştir.
    söylediğiniz gibi olacaksa piyasa faizi altta kalacaksa MERKEZ in faiz indirimi için zaten eli kuvvetlenmiş olacaktır.

not. çoğu zaman insanlar beklentileri doğrultusunda verileri okur. benim beklentim yılsonu dolar kapanışını düşük tutmaya çalışacakları yönünde olduğundan ben böyle yorumluyorum.

3.  Alıntı Originally Posted by sternee Yazıyı Oku
    zaten faizi oluşturan ilk belirleyici piyasa olmuştur. hep merkez aksiyon almak için geç kalmış bazen önüne geçebilmiştir.
    söylediğiniz gibi olacaksa piyasa faizi altta kalacaksa MERKEZ in faiz indirimi için zaten eli kuvvetlenmiş olacaktır.

not. çoğu zaman insanlar beklentileri doğrultusunda verileri okur. benim beklentim yılsonu dolar kapanışını düşük tutmaya çalışacakları yönünde olduğundan ben böyle yorumluyorum.
    Bu hamlenin bana göre bir yan etkisi de dövizi baskılaması ama bence ana amaç bu değil.

Şu koşullarda piyasa faizinin resesyon ve kredi daralmasından dolayı düşüyor olmasının merkez'in faiz indirimi için elini kuvvetlendireceğini düşünmüyorum. Eğer faiz resesyondan dolayı değil de üretim çıktısının artmasından dolayı düşüyor olsaydı bence merkezin elini kuvvetlendirebilirdi.

Ancak şu anki mekanizmada bence tam ters bir hamle olarak tcmb'nin piyasa faizinde resesyondan dolayı oluşan aşağı yönlü bu dengesiz baskıyı dengelemsi gerekli.

Zira eğer tcmb bunu dengelemez ise faiz kredi daralmasından aldığı cesaretle sıkı para politikası şartlarını ihlal etmeye başlayabilir. Bu da istikrarı bozacaktır.

İstikrarı sağlamak için bazen resesyonu gerektiği kadar sürdürmek te önemli bir ayrıntı olabilir. Resesyonu erken sonlandırmak aslında resesyona girilerek çekilen tüm cezanın belki de boşuna çekilmesi anlamına gelebilir.

Efsanevi merkez bankası başkanı Walker AMerika'da 2 yıl piyasayı resesyon ile inim inim inletti. 2 sene sonunda da ödülünü aldı. İsteseydi resesyonu erken sonlandırabilirdi ama bu ona öyle bir ceza keserdi ki yaptıklarının tamamını silip üzerine fatura ödemek zorunda kalırdı.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

Çok detaya girmiş ve kaybolmuşsunuz.

Yıl sonu kapanış kurlarını mümkün olabildiğince aşağıdan kapamanın yüksek döviz borçlusu bankalar, diğer şirketler ve özellikle siyasi iktidarın dolar cinsi kişi başı milli gelir hesabı açısından önemi dikkate alınmalı.

merkezin en az 1 yıl boyunca mevcut politika faizini indirmemesi gerekir, bankalar para satamıyor diye piyasa altı faiz verdi diye ne güzel deyip düşürürse, misliyle arttırmak zorunda kalabilir.

6. 26.12.2018 tcmb fonlama verisi:
    Likidite açığı : 88 milyar TL fonlama faizi %24.

Mart 2017 tarihinden beri en düşük likidite açığı. O tarihten bugüne enflasyonun ve para arzındaki genişlemenin kabaca %30-35 olduğunu var sayarsak aslında nominal anlamda son 3-4 yılın en düşük likidite açığı oluştu.

Likidite açığı daha da düşmeye devam ederse bankalar tcmb olmadan kendi kendilerine dönebileceklerinden tcmb'nin para politikasındaki gücü ve elde edeceği verim zayıflayabilir.

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bu hamlenin bana göre bir yan etkisi de dövizi baskılaması ama bence ana amaç bu değil.

Şu koşullarda piyasa faizinin resesyon ve kredi daralmasından dolayı düşüyor olmasının merkez'in faiz indirimi için elini kuvvetlendireceğini düşünmüyorum. Eğer faiz resesyondan dolayı değil de üretim çıktısının artmasından dolayı düşüyor olsaydı bence merkezin elini kuvvetlendirebilirdi.

Ancak şu anki mekanizmada bence tam ters bir hamle olarak tcmb'nin piyasa faizinde resesyondan dolayı oluşan aşağı yönlü bu dengesiz baskıyı dengelemsi gerekli.

Zira eğer tcmb bunu dengelemez ise faiz kredi daralmasından aldığı cesaretle sıkı para politikası şartlarını ihlal etmeye başlayabilir. Bu da istikrarı bozacaktır.

İstikrarı sağlamak için bazen resesyonu gerektiği kadar sürdürmek te önemli bir ayrıntı olabilir. Resesyonu erken sonlandırmak aslında resesyona girilerek çekilen tüm cezanın belki de boşuna çekilmesi anlamına gelebilir.

Efsanevi merkez bankası başkanı Walker AMerika'da 2 yıl piyasayı resesyon ile inim inim inletti. 2 sene sonunda da ödülünü aldı. İsteseydi resesyonu erken sonlandırabilirdi ama bu ona öyle bir ceza keserdi ki yaptıklarının tamamını silip üzerine fatura ödemek zorunda kalırdı.

ben tam da bu şekilde düşünüyorum yani resesyon yüzünden merkez faiz indirimine gidecek. başka çıkış yolu da yok. şu şartlar altında walker yaptığını kimse yapamaz. ( PEKİ aynı şeyi biz yapsak aynı sonucu alırmıyız ? )tartışılır. kaldi ki üretim ekonomisi için böyle bir şey gerekli olsa bile yapamazlar

kangrene dönmüş bir ülke olur burası. .
    o zaman merkez sizin beklentinizde hiçbir şart altında faiz indirimine gidemeyecek .(zaten gidemeyecek)
    çünkü bu üretim dediğimiz yıllar boyu sürecek bir dönüşüm artık Türkiye için

maalesef istikrar denilen şey TÜRKİYE için aynı döngüden ibaret olacak.

oyunun nasıl oynandığına bakalım.
    AMERİKADA verileri iyi geldiği için faiz arttırımına gitmek isteyen bir fed var ama piyasa buna izin vermiyor.
    yani SONUÇ: Piyasa oyunun kurallarının da belirleyicisi.

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    26.12.2018 tcmb fonlama verisi:
    Likidite açığı : 88 milyar TL fonlama faizi %24.

Mart 2017 tarihinden beri en düşük likidite açığı. O tarihten bugüne enflasyonun ve para arzındaki genişlemenin kabaca %30-35 olduğunu var sayarsak aslında nominal anlamda son 3-4 yılın en düşük likidite açığı oluştu.

Likidite açığı daha da düşmeye devam ederse bankalar tcmb olmadan kendi kendilerine dönebileceklerinden tcmb'nin para politikasındaki gücü ve elde edeceği verim zayıflayabilir.

sadece faiz yeterli değil bankaların kendi fonlamalarını kendileri yapabilmeleri için merkez herzaman likitide sağlayıcısıdır.

Sayfa 734/1012 İlkİlk ... 234634684724732733734735736744784834 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •