
Originally Posted by
rxpu
Ekonomide yaşanan daralma (resesyon) , soğuma direk olarak dövizin ateşini tetikler diyemeyiz. Tam tersine ekonomik aktivitedeki ciddi daralma Türkiye gibi bir ülkede dövize olan talebi düşürebilir.
Şahsi düşünceme göre asıl tehlike politikacıların sabır gösteremeyip resesyon ortamından erken çıkmak için (politik çıkar ve oy için) çeşitli hormonlu ve verimsiz büyüme hamlelerine girmeleridir. Yani Türkiye 2017 yılında olduğu gibi hormonlu bir büyüme patikasına zorlanırsa (KGF kredileri v.b) döviz ciddi anlamda önü alınamaz bir şekilde sıçrayabilir.
Verimsiz ve düşük katma değerli çıktı yaratan Türkiye ekonomisi için ben dövizi tetikleyecek etkinin kesinlikle büyümeden geleceğini, resesyon ortamının ise (sabredilebildiği sürece) dövizi baskılayacağını düşünüyorum.
işsizliğin artması kaçınılmaz ama işyerlerinin kapanmaması gerekiyor. eğer üretim yapan işyerleri kapatılırsa bunların tekrar açılması zor olur. üretim düştüğünde zorunlu ihtiyaçların karşılanması için ithal mallara daha çok yüklenmek gerekir ve bu durum da orta vadede dövize talebi arttıracaktır. tabii zorunlu ihtiyaç dediğimiz ürün ve hizmetlerden geriye doğru çağ atlamak pahasına vazgeçersek (doğal gaz yerine odun yakmak, arabaya binmek yerine eşeğe binmek gibi) döviz talebini azaltabiliriz...
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri