Üstadlarım
Daha önce sordum ancak kimse cevap vermedi o yüzden tekrar soruyorum bir hissenin kurumsal yönetim veya sürdürebilirlik endeksinde olması sizce ne kadar önemlidir?
Ve ekliyorum her firmanın kuruluş yükseliş duraklama ve çöküş dönemi vardır devletler gibi. Yükseliş dönemine geçecek firmaları bulmak kadar yükselişten duraklama dönemine geçen firmaları da tespit etmek gerekir diye düşünüyorum.Geçtiğimiz 10 yılda çok hızlı büyüyen bir firmanın ne zaman duraklamaya geçeceğini nasıl tespit edersiniz?
Normalde dipten hisse toplarken tekniğe pek bakmam..temel olarak çok ucuzsa ve "bence" konjonktür uygunsa toplamaya başlarım...ama dipten ilk hareket yapıldıktan sonra, sıfırdan girmek ya da sattıklarımı yerime koymak için tekniğe dikkat ederim.
Hareketli ortalama olarak EMA lara baktığımı söylemiştim..şimdiden net bir seviye vermek zor...ama 17,5-18 arası alım için sinyal gelir diye düşünüyorum.
Bence bir şirketin yönetimi ve sahibinin kalitesi hepsinden önce gelen şeydir ve fakat bu endeks bunu doğru yansıtır mı bilmiyorum. Ne kadar fark yarattığına bakmak istiyorsanız bu endeksin performansı ile BIST100'ün performansını karşılaştırabilirsiniz, aşağı yukarı bir fikir verecektir bence.
İkinci sorunuz için de bence burada meseleye şirket özelinde değil makro bazda bakmak ve sonrasında o makro şartlar altında hangi şirketlerin performansı yükseliş dönemini yaşayabilir onu bulmak kritik nokta, zor işler.
Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
Saygılar.
BIST100 ile kıyasladığımda sürdürebilirlik veya kurumsal yönetim endeksinin anlamlı bir fark yarattığını göremiyorum. XTM25 ve SINAİ endeksleri biraz fark yaratmış gibi görünüyor.
Yükselişi yakalamak çok zor ve yakalarsan abad olabilirsin. Benim sormak istediğim duraklama dönemiydi. Örneğin HEKTS, EGEEN hisselerinin büyümesi doygunluğa erdi mi yoksa daha önünde çok uzun maraton mu var ASELS, SASA da olabilir. Hisse özelinden çok genel olarak soruyorum.
Sadece iki hissenin olacağını sanmıyorum. Dudu üstadın portföyünde %90 ağırlığı Tuprs-Froto-Hekts oluşturuyor kalan %10 luk kısımda sıfır maliyetli Asels, halka arzdan Poltk hadi bir fırsat tanıyalım cinsinden Brisa bulunmakta.
Üstadın yol haritası olarak önümüzdeki 2-3 sene boyunca oluşabilecek düşüşlere karşı portföyü daha dirençli tutmak hisse sahibinin yoğunluğunu dağıtmak açısından Soda ve Eregl toplayarak güvenli limanlarda istirahat etme düşüncesi bulunmaktadır.
Sayın Dudu dersimize iyi çalışmış mıyız?
Sevgili dostlar borsaya ilk başladığımda isbankasi maaş müşterisi idim dolayısıyla mobil borsa gibi avantajları nedeniyle komisyonları gözardı edebildim. Şimdi hem portföy yavaş yavaş büyüyor komisyonlar göze batmaya başladı maaş ziraate taşındı. Hedef trade olmasa da al sat illa ki yapılıyor. Bir de her ay düzenli alim yapılacak. Bu durumda ziraat yatırım mi gedik tacirler integral osmanlı gibi aracı kurumlardan biri mi daha avantajlı sizce? Zaman ayirip tecrübe aktaran cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
Yer İmleri