merkez bankası 6 martta faizi sabit tutar enflasyon bu ay yüksek de çıksa düşük de çıksa faize dokunamaz,o terbiye oldu ,faiz sebep enflasyon sonuçtur diyenler de artık yok ortada,mb viop işlemlerine bakınca nisan öncesi faiz indirimi gelmez,ama doların yükselmeyeceği anlamına gelmez,perşembe günü 200 binden fazla şort açmasına rağmen üstelik sadece nisan kontratında dolar yine yükseldi,mb spot piyasayı kontrol edemez dolara reel talebi olan her halükarda alır,küresel risklerde görüldüğü üzere etki dahi edemiyor 5.40 üzerini gördü.
ama bu faizler ilelebet böyle kalamaz,iç piyasa canlanması için faizler el mahkum inecek zamansız inerse dolar aşırı yükselir diye ağırdan alıyorlar zira döviz mevduatlar tüm mevduatın %49 una çıkmış durumda,kimse 5 liranın altına hayal etmesin siyasiler her seçim öncesi şuraya düşecek geyiği yapıyorlar.
6 ayda düşüş ve ardından yatay seyreden dolar sürekli böyle gidemez zaten
-yerel seçim riski var akp bazı büyükşehirleri kaybedebilir.
-abd ile s400 en ciddi problem ısrarla almayın diyorlar henüz neticelenmedi
-ypg suriye membiç konularında güvenli bölgeyi abd bize bırakmak istemiyor,suriyeden çıkışları net değil
-rusya idlib konusunda rahatsız
-petrol fiyatları 65 dolarların üzerinde
-kamu bankaları konut piyasasını canlandırmak için her türlü taklayı atıyorlar.
-enflasyonla mücadele konusunda 6 aydır yapılan tek şey tanzimler ve market baskınları
-31 marta kadar çoğu gıdanın ithalat gümrük vergisi sıfır,gıda enflasyonu düşmez,dün pazarda patlıcan yine 11-biber 12 liraydı
-dünyanın en yüksek 3.politika faizini veriyoruz ama dolar 5.35
-dış borçta kayda değer bir azalma yok
-dolar endeksinde kayda değer düşüş yok fed sabırlı olup son çeyrekte 1 faiz artışı yapabilir hala
-sp-moddys gibi kuruluşların rapoları oldukça karamsar
-bankaların takipteki alacaklar %4 üzerine çıktı artmaya devam edecek
-2.5 milyon istihdam lafları tamamen ütopya 2019 da büyüme büyük ihtimalle sıfır ya da sıfıra yakın gelecek
-tahvil piyasasında 14 aydır yabancı çıkış yapıyor,oranları %20 lerin altında.
-hazine 2018 in tamamında 7.7. borçlanmıştı sadece 2019 un ilk 2 ayında 5.4 dış borçlanmaya gitmiş.
-yurt içi yerleşikler 170 milyar dolara ulaştı dolarizasyon %49
-ekonomi bakanını dinliyorsun adam hala kur saldırısı,demir yumruk, dengelenme gibi içi boş açıklamalar yapmakta.
-imf lafını bile açtırmıyorlar ki o da bize ne kadar merhem olur tartışılır.
özetle daha sayabileceğim onlarca sebep varken full tl de kalıp dolar sigortası yapmamak bana mantıklı gelmiyor,geçen yıl bu vakitler 3.80 olan dolar seneye bu vakitler 6.40 neden olmasın,hem tl hem dolar faizde günlükte olmaya devam (%22 günlük ing -%3.5 usd )
İAR'nin kendi resmi satış sitesi olan www.gramaltin.com'da da fiziki altın satışları, işçiliği olmayan külçeler dahi bireysel müşteriler için fahiş pahalı. Sanırım kuyumculara daha ucuz satış yapıyor.
piyasa için hükümetin faiz konusunda ne düşündüğünün pek bir önemi yok aslında. yanlış yapılan veya zamansız yapılan her hamleye piyasa cevap vermekte geç kalmıyor.
rasyonel baktığında merkezin mart ayı bir yana uzun bir süre faizi düşürmemesi lazım aslında. ta ki , tüm sektörlerde iyileşme tekrar sağlanıncaya kadar. bu sefer inşaat bazlı büyüme terk edilip topyekün tarıma dayalı bir büyüme modeli ile ekonomik hayata geçmeliyiz. teknolojik yatırımlar ile desteklemeliyiz.
seçim öncesi iyileşme adına faiz indirimini şimdiden zorunlu karşılıklar ve ROK ile sağlamaya çalışan merkezin ,elinin seçim sonrası kuvvetleneceğini sanmıyorum .
bence tüm sorulması gereken bu iki soru?
şu anda fed in faizler hakkındaki belirsizliği, bilançosunu daraltmakta durma noktasına gelmesi ,bizim gibi gelişmekte olan ülkelere
kısa süreli bir rahatlama mı sağlar , yoksa uzun süreli fonlar tekrar eski günlere dönermiyiz, diğer tüm riskleri görmezden gelirler mi?
diğer riskler içerisinde bence en önemli olanı s 400 alımı konusu.
peki kısa süreli bir ( dolar bu arada düzeltme yapıyor olabilir) rahatlamaya rağmen doların 5.13 altına gelmemesi diğer bir konu
uzun ve kısa vadeli tahvilin kısa süreli düşüşü sonrası mevduat faizlerinin reel faiz vermemesi beni şu anda PPF da beklememi sağlıyor.ve politika faizi düşmediği sürece bu fonlar sanırım daha yüksek bir getiri sağlayacaktır.( mevduat faizlerine göre)
ama dikkat edilen başka nokta, birçok sektörün bankalardan daha yüksek faiz ile borçlanmak yerine (hem daha kolay hemde daha düşük faiz ile ) , kendi bonolarını %30 lara varan faiz ile piyasaya sürmesi. (güvenebilir mi orası tartışılır)yani likitide sıkışıklığı çok fazla.
dolarda veya tl de olan kişiler için hedge enstrümanlarını öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum.
kendi adıma bunları yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum. acı tecrübeler bana çok büyük paralar kaybettirdi.a
eminim bu platformda bu konulardan bahsedecek çok daha tecrübeli insanlar vardır.
Yer İmleri