Alıntı Originally Posted by abartin Yazıyı Oku
Ozel sektorun Dis borc geri odemeleri sorunsuz devam ediyor..

Halkin dovize saldirip toplamasi araliksiz devam ediyor...

Halki doviz alimina dahada yonlendirmek icin ozel ve kasiti cabalar tum hiziyla devam ediyor..

..Yeterki cebinizde doviz alacak TL niz olsun.....

Bunca sartlara ragmen kurlar 7-8 aydan beri dususte....

Klasik ekonomi ilmine gore bu sartlarda kurlar hep surekli liner olarak onemli geri duzeltmeler yapmadan yukari yukselmeye devam etmesi gerekiyordu.

Bunun ekonomi biliminde tanimi ve aciklamasi nedir bilemiyorum. Ama yasadigimiz bu tecrubelerle anladigim durum sudur....Turkiyede MB nin rezervleri ve bankalardaki DTH hesaplarindaki dovizden daha fazla kayit disi bir doviz varligi var.....

Vardigim sonuc sudur.....
1-Ben Turkiyede kayda deger bir doviz acigi sorunu olduguna inanmamaya basladim artik....kayit disi ekonomisi cok buyuk bir ulke...Ozellikle kayit disi altin ve doviz varligi.

2- 2018 yazi gibi disardan TL ye yonelik yeni manupulativ bir saldiri tekrarlanmazsa sayet bu sartlar altinda kurlarda yukari yonlu onemli yeni bir hareketin baslama sansinin kisa ve orta vadede dusuk kalacagini dusunuyorum..

3-Eger hukumet yurt disi Piyasalarindaki TL islemlerine mudahale etme imkanlara sahipse sadece yurt ici islemlerle kurlarda onemli bir hareketin olmayacagini dusunuyorum...

4-Ulke olarak son kur dalgalanmasinda agir bir yara aldik. Hem makro hem mikro parametreler alt ust oldu...Bunca agir bir bedel odemisken hic degilse cari acikla mucadele, yerli uretime yonelme, ihracatin artirilmasi ve yabanci tuketim mallarin ithalatini azaltilmasi icin kurlarin bu civarlarda kalmasini en dogru tercih olacagini dusunuyorum...

Bazi siyasilerin dolarin secimden sonra 5 TL nin altina inecegini vaat etmesi bana gore bir cahiliktir.
Doğru bakış açısı... Piyasalara pompal*****n aksine, iç piyasada döviz ihtiyacı yok, TL ihtiyacı var. (vadeli oranları da bunun göstergesi)
Bol kazançlar