Sirket senin benim soktugum parayla beraber 10.000 tl degerinde. Senin ortaklik payinda yuzde 10 olsun.
Bu sirket 1000 tl temettu dagittiginda
9000 tllik sirketin yuzde 10 una sahipsindir.
Ortaklik oran bazinda azalmaz ama degeri azalmis olur.
Ikimizin durum su sen yarin bana diyeceksin ki ben sirketin yuzde 50 sine sahibim diyeceksin.
Bende sirketin sadece yuzde 10 una sahibim diyecegim.
Ancak benim sirketimin yuzde 10 u 1.000.000 tl ederken.
Senin yuzde 50 sine sahip oldugun sirketin degeri ancak 1.000.000 tl edecek.
Aradaki fark bu.
Bunun matematigine kafa yordugunuzda dolayli yolda sizin 1000 tllik sermayenizi satmis oluyorlar.
Bu payi geri hisseye soktugunuzda
Servetiniz hicbir zaman buyumez sadece ortaklik oraniniz artar ancak degeri hala aynidir dikkatinizi cekerim.
Kucukken kardesimi bayram harcligi icin kandirirdim.
Onda 2 tane 50 lira vardi. Ben sana tam 5 tane para verecem sende bana sadece 2 tanesini vereceksin boylece senin paran daha cok 5 tane olacak benim ise sadece 2 tane param olacak derdim.
Oda cok parasi olacagini zannederek 2 tane 50 tlsini bana verir. Bende ona 5 tane 5 lira verirdim.
Sevinirdi bakkk benim senden cok payam oldu derdi.
Halbuki buyuyunce anladi ki aslinda paranin coklugundan cok degeri daha onemliymis.
Ayni onun gibi bu temettu olayida. Bedelsizde ayni mantiktadir bu arada
Bemce biraz uzerinde dusunun derim lot satmanin dolayli bir yolu gercekten buna bir kafa yormaya calisin onemli olan gercegin ne oldugu degilmi o hakliymis bu hakliymis degil bizim meselemiz.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri