Sayfa 57/90 İlkİlk ... 747555657585967 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 449 - 456 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

1.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Portföyün bir kısmını satmak ile temettü aynı şey değildir. Evet, temettü verildiğinde hisse fiyatı düşer fakat şirketteki ortaklık oranınız sabittir.

Ben meseleye reel olarak bakarım; şirketin verdiği temettü ile yeniden hisse aldığımda eski durumda şirketin 10/100000'ine ortakken artık 11/100000'nine ortaksam elimdeki para aynı kalsa bile umurumda olmaz, çünkü benim bakış açımla reel olarak sermayem büyümüştür.

Bu bakış açımın doğru olması için belli başlı gerek şartlar vardır, dolayısıyla her temettü veren şirkete atlayın veya temettü vermeyen şirkete dönüp bakmayın gibi bir tavsiye içermez ve hatta herhangi bir tavsiye içermez. Temettü ile portföyü satmak aynı şeydir iddiasına yönelik bir argümandır.

Saygılar.
    Şirket tüm ortaklara mecburen hisse sattırıp eline para veriyor. %15 de vergi itekliyor arada. Siz bu ortaklar içinde açıkgözlü davranıp mal alıyorsunuz. Bu nedenle ortaklığımız arttı ama herkes hissesini biraz sattığı için şirket de eski şirket değil biraz küçüldü kasadan para çıktı.

Vergi olmasa aynı b.kun laciverti de %15 Vergi bence dealbreaker.

2.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Şirket tüm ortaklara mecburen hisse sattırıp eline para veriyor. %15 de vergi itekliyor arada. Siz bu ortaklar içinde açıkgözlü davranıp mal alıyorsunuz. Bu nedenle ortaklığımız arttı ama herkes hissesini biraz sattığı için şirket de eski şirket değil biraz küçüldü kasadan para çıktı.

Vergi olmasa aynı b.kun laciverti de %15 Vergi bence dealbreaker.
    Hisse sattırıp ifadesi doğru değil, temettümü harcasam bile şirkete ortaklık oranım hala sabit.

Şirketin eski şirket olmadığı doğru, bu nedenle her temettü veren şirket alınır değil veya temettü vermeyen hiçbir şirket alınmaz değil.

Vergi işi can sıkıcı olabilir ama aynı şeyin laciverti yapmıyor yine de.

3. Halka açık şirkete ortak olan Kurumsal Şirketler için temettü stopajı kesilmez ...(%22 Kurumlar Vergisi nihai vergidir)

Bireylerden %15 stopaj kesilir...
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

4. Sirket senin benim soktugum parayla beraber 10.000 tl degerinde. Senin ortaklik payinda yuzde 10 olsun.

Bu sirket 1000 tl temettu dagittiginda

9000 tllik sirketin yuzde 10 una sahipsindir.

Ortaklik oran bazinda azalmaz ama degeri azalmis olur.

Ikimizin durum su sen yarin bana diyeceksin ki ben sirketin yuzde 50 sine sahibim diyeceksin.

Bende sirketin sadece yuzde 10 una sahibim diyecegim.

Ancak benim sirketimin yuzde 10 u 1.000.000 tl ederken.

Senin yuzde 50 sine sahip oldugun sirketin degeri ancak 1.000.000 tl edecek.

Aradaki fark bu.

Bunun matematigine kafa yordugunuzda dolayli yolda sizin 1000 tllik sermayenizi satmis oluyorlar.

Bu payi geri hisseye soktugunuzda

Servetiniz hicbir zaman buyumez sadece ortaklik oraniniz artar ancak degeri hala aynidir dikkatinizi cekerim.

Kucukken kardesimi bayram harcligi icin kandirirdim.

Onda 2 tane 50 lira vardi. Ben sana tam 5 tane para verecem sende bana sadece 2 tanesini vereceksin boylece senin paran daha cok 5 tane olacak benim ise sadece 2 tane param olacak derdim.

Oda cok parasi olacagini zannederek 2 tane 50 tlsini bana verir. Bende ona 5 tane 5 lira verirdim.

Sevinirdi bakkk benim senden cok payam oldu derdi.

Halbuki buyuyunce anladi ki aslinda paranin coklugundan cok degeri daha onemliymis.

Ayni onun gibi bu temettu olayida. Bedelsizde ayni mantiktadir bu arada

Bemce biraz uzerinde dusunun derim lot satmanin dolayli bir yolu gercekten buna bir kafa yormaya calisin onemli olan gercegin ne oldugu degilmi o hakliymis bu hakliymis degil bizim meselemiz.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. güzel bir topik bilgi paylaşanların emeğine sağlık...

kredi faizlerin %5 ile %10 civarı olduğu ortamda ülkem için temettü verimi oldukça önemli idi.. şimdi kredi faizleri %25 ile %35 arası.. temettü yerine şirketlerin borçlarını kapatması daha mantıklı(temettü için %15 stopajda vermemiş olacak)... resesyondayız.. borçsuz şirket olmak önemli...
    YATIRIM, sonu yanlış giden SPEKÜLASYONDUR. EĞER, zamanında spekülasyondan çıkmazsanız MECBUREN yatırımcı olursunuz.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Dünyanın merkezi İstanbul
    Gönderi
    1,830
    Temettü vermeden bir yada iki gün önce alacağın temettü kadar hisseyi satarsın. Temettü verdikten sonra da hisse fiyatı temettü tutarı kadar düştüğünde tekrar alım yaparsın. Böylece devlete temettü stopajı da ödemeyeceğin için daha karlı bir işlem yapmış olabilirsin.Tek kayıp alım satım komisyonu ve o andaki işlem fiyatının biraz daha yüksek fiyatlardan gerçekleşmesi ihtimalidir ki bu riske edilesi bir detaydır..
    Bir de şu var:Eğer yatırımcıların çoğunluğu bir hissede aynı zamanda aynı şeyi bekliyorsa onun genellikle tersi sözkonusu olur.Bu yüzden bu şekilde işlem yapmak daha mantıklı olabilir.
    Arkadaşlar İşin mantığı günün sonunda yatırımcının toplam portföy değerinin artmasıdır.Hisse adedinin yükselmesinin bir anlamı yoktur..

7.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Sirket senin benim soktugum parayla beraber 10.000 tl degerinde. Senin ortaklik payinda yuzde 10 olsun.

Bu sirket 1000 tl temettu dagittiginda

9000 tllik sirketin yuzde 10 una sahipsindir.

Ortaklik oran bazinda azalmaz ama degeri azalmis olur.

Ikimizin durum su sen yarin bana diyeceksin ki ben sirketin yuzde 50 sine sahibim diyeceksin.

Bende sirketin sadece yuzde 10 una sahibim diyecegim.

Ancak benim sirketimin yuzde 10 u 1.000.000 tl ederken.

Senin yuzde 50 sine sahip oldugun sirketin degeri ancak 1.000.000 tl edecek.

Aradaki fark bu.

Bunun matematigine kafa yordugunuzda dolayli yolda sizin 1000 tllik sermayenizi satmis oluyorlar.

Bu payi geri hisseye soktugunuzda

Servetiniz hicbir zaman buyumez sadece ortaklik oraniniz artar ancak degeri hala aynidir dikkatinizi cekerim.

Kucukken kardesimi bayram harcligi icin kandirirdim.

Onda 2 tane 50 lira vardi. Ben sana tam 5 tane para verecem sende bana sadece 2 tanesini vereceksin boylece senin paran daha cok 5 tane olacak benim ise sadece 2 tane param olacak derdim.

Oda cok parasi olacagini zannederek 2 tane 50 tlsini bana verir. Bende ona 5 tane 5 lira verirdim.

Sevinirdi bakkk benim senden cok payam oldu derdi.

Halbuki buyuyunce anladi ki aslinda paranin coklugundan cok degeri daha onemliymis.

Ayni onun gibi bu temettu olayida. Bedelsizde ayni mantiktadir bu arada

Bemce biraz uzerinde dusunun derim lot satmanin dolayli bir yolu gercekten buna bir kafa yormaya calisin onemli olan gercegin ne oldugu degilmi o hakliymis bu hakliymis degil bizim meselemiz.

Sen meseleye piyasa değeri veya defter değeri üzerinden bakıyorsun, ben kar üzerinden. Senelik 1 milyar dolar kar eden; 100 milyon $ de nakit üreten bir yapının artık 1%'ine değil de 1,1%'ne ortaksam bu benim için yeterlidir.

Piyasa değeri gibi oynak ve defter değeri değerleme yöntemine göre oldukça değişken olan kavramlarla ilgilenmem. en fazla bunların trendiyle ilgilenirim. Benim için aslolan kar ve nakit üretimidir.

İkincisi ve artık sonuncusu; kendini dünyadaki tek okumuş, soru soran, sorgulayan insanmışçasına; karşıdaki de tam tersi konumda yazdığın yazılardan gına geldi. Bu üslup devam ettiği sürece cevap vermeyeceğim.

Yukarıdaki hesabımda yanılıyor olabilirim veya ileride fikrim de değişebilir, bu da gayet doğaldır ve hakkımdır.

Herhangi bir tavsiye içermez, yatırım tavsiyesi hiç içermez.. Oldukça gereksiz bir tartışmanın son mesajı olarak görebilirsiniz.

Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

Alıntı Originally Posted by mdal Yazıyı Oku
    güzel bir topik bilgi paylaşanların emeğine sağlık...

kredi faizlerin %5 ile %10 civarı olduğu ortamda ülkem için temettü verimi oldukça önemli idi.. şimdi kredi faizleri %25 ile %35 arası.. temettü yerine şirketlerin borçlarını kapatması daha mantıklı(temettü için %15 stopajda vermemiş olacak)... resesyondayız.. borçsuz şirket olmak önemli...
    Temettu verimi ile faizler arasında ciddi pozitif korelasyon var, yada fiyat ve faiz arası ters. Faiz artışları ile birlikte piyasaya talep düşüyor ve piyasa fiyatları aşağı çekiliyor. Örn boluc, ttrak.

Bu süreçte portföyünüzde yapacağınız artışlar ise portfoy veriminizi arttırıyor. Hem de süre olarak sonsuza kadar. Faizler değişse bile portfoy temettü veriminiz sabit kalıyor. Bu durum uzun vadede compounding etkisini hızlandırıyor. Etki, giriş fiyatınız, verim, bekleme süresi ve faiz oranlarına bağlı olarak dönemsel şiddetlenir. Bu nedenle cash is king ortamlarda temettü senetleri king plus oluyor.

Anahtar husus, şirketin temettü yaratma kabiliyetidir.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    “The trend is your friend until the end when it bends.” - Ed Seykota

Sayfa 57/90 İlkİlk ... 747555657585967 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •