
Originally Posted by
atakanözbaki
Erhan bey optimizasyonla ilgili süreli overfitting , geçmişin grafige uydurması gibi sıkıntılar sürekli dile getiriliyor. Bu eleştirilerde umutsuzluğa sevk ediyor beni .
2 parametreli bir sistemim var bunun optimize haliyle 500 civarı bir taraması var. Ben bu sistemin uygun parametresini bu 500 lük taramaya göre yapıyorum. Parametre listelemedede 500 adet listeleme seçiyorum. Bu sistemin en başarılı parametresi %50 kar gösterirken , parametrelerin 400 kadar listelemesi %20 kadar kar gösteriyor. Bende şöyle düşünüyorum. O zaman bu sistemin kar oluşturma ihtimali yüksek diye düşünüyorum.
Birde ben opt adımlarını hep yuvarlak girerim, over fitting sıkıntısı yaşamayım diye. 1 den 100 kadar olan adıma 5 li adım girerim mesela opt 1 opt 2 20 -50,
15-35 gibi rakamlar çıkar bunları şeçerim Militmetrik adım sayısı girmem.
Senin yazıların gerçekten ilham veriyor. Sistemcilik konusunda yazdığın şeyler benim ilkem olmaya başladı.
Herbne olursa olsun herşeyi sisteme bırak, manuel trade etme
- İstarlı olsun az karı olsun gibi ilkeler gibi
Ha birde şunu diyonya sistemcilikte 0 risk var. Sistemi uzun boyutlu uygularsan en fazla kar edemezsin deyince biraz moralim düzeliyor.
Ben manuelde 5 defa portföy sıfırladım. Epeyde yüklü paralardı. O yüzden sistemden zarar etmek bana pek koymaz .
Bilgim dahilinde en iyisini yapmaya çalışıyorum. En çok kar getiren sistem, en çok kar getiren periyod, en uygun parametre şeklinde istatistik tutarak robotu kurmaya çalışıyorum.
Geçmişten günümüze evimleşmemi görüyorsunuzdur. Eski formdan kalma yazılarım da var aslında.
mümkün olan en uzun veri ile ve mümkünse az parametreli bir sistemin overfiting olma olmasılığı düşer. Ama hiçbir zaman %100 temiz bir sistem diyemeyiz.
Optimizasyon yönteminiz güzel görünüyor ancak 500 adet farklı parametrenin hepsinin karlı görünmesi ve hiçbir parametrenin zarar üretmemesi biraz şüphecilik katıyor acaba repaint olabılır mı şüphesi doğuruyor. ANcak bakış açısı olarak bence doğru bır bakış açısı.
Optimizasyon çok geniş kapsamlı bir konu Overfitingin sizin bahsettiğiniz yöntemle azalacağını söyleyemeyiz. Küsüratlı optimizasyon bile yapsanız 30 a 35 olan tam sayılar belkide en iyi versiyondu. 1 er atlayarak optimizasyon yapsanız da 5 er atlayarak optimizasyon yapsanızda en iyi version 30 a 35 parametreleri çıksa.
Siz sadece 5 er atlayarak optimizasyon yaptırarak overfitingden kurtulamıyorsunuz çünkü tesadufen en iyi version tam sayıların içinde çıktı.
BU işte çok puandan ziyade gelecekte sürekli aynı şekilde çalışacak sistem üretmek gerekir. Optimizasyonu en iyi sistemi bulmak için değil. Gelecekte en uzun süre çalışacak sistemi bulmak için kullanın. Çünkü hayat siz parayı bağladıktan sonra başlıyor. Geçişte deli gibi kar üretmesi önemsizleşiyor gelecekte o karı üretmeyecekse.
Tam olarak 0 risk demeyelim yanlış anlaşılıyor. Doğru mantıklarda kurulmuş istatistikleri irdelenmiş buna göre kaldıraç ayarlanmış bir miktar sapma payınıda bu kaldıracın içine dahil ettiğinizde kayma ve komısyonu doğru hesaplanmış bir trend takip edici sistemde kaybetme olasılığınız uzun vadede neredeyse 0
Fazla kompleks olmayacak trend takip edici olacak tüm kayma ve komısyon hatta vade geçişi durumları kontrol edildikten sonra ortaya çıkanacak olan sistem uzun vadede zarar ettirmeyecektir. Trendler herzman oluşacaktır. BU bazen gecikebilir çok uzun sürebilir bazen istediğimiz açıda trendler olmaz bazan istediğimizden daha fazla oluşur trendler 6-8-12 hatta çoğu sistem yaklaşık 18 ay boyunca en zirve kar zarar çizgisini geçemiyor. uzun vadeden kastım bu 18 ay boyunca hala aynı sıstemde bekleyebiliyorsan daha ileride yukarılara gittiğinide göreceksin.
İstatistik ve olasılık bu işin temeli. Bir partinin gelecek seçimlerde de seçileceğini nasıl ön görebilirsin.
Geçmişteki seçimlere bakarsın. Ne kadar oy almış diye. Şimdi burayı analiz ederken örnekleyelim.
2010 seçimleri X partisi %50 oy almış
2011 de %70
2012 de %65
2013 de %50
2014 de %40
2015 de %35
TOPLAM: %310 / 6 yıl = %51
Getirinin yüksekliğine optimize ettiğinde sen aslında partinin oylarının TOplamına optimize ediyor ve %310 çıktı gelecekte bu parti %51 alır diyorsun.
Y partisi de sana şu istatistikleri versin.
2010 %30
2011 de %32
2012 de %33
2013 de %35
2014 de %32
2015 de %35
TOPLAM: %197 / 6 yıl = %32
Sen X partisi %51 alır diyor ve onu seçiyorsun. Partiden ornek verdim ama sen algoritma gibi düşün.
Ben Y partisini yada başka bir adıyla sistemini seçerdim.
Neden dersen Y sistemi istikrarlı dağılım her yıl neredeyse eşit 2016 %32 olmasa da buna çok yakın bir getiri üreteceğim daha olası.
X partisini dikkatlice incelediğin de oyları sürekli düşüyor ortalama %51 çıksada her geçen yıl daha az oy alıyor. Sen bu sisteme gelecek sene %51 üretir diyerek aslında istatistiksel hata yapıyorsun. Parti düşüş trendinde her yıl oylarının düştüğünü farkedememişsin. 2016 da bırak %51 i %35 üretse yine iyi heleki 2017 dahada kötüleşektir.
Ortalamaya baktıgında aslında en verimli gibi görünen X partisi aslında gelecekte Y partisi kadar Bir başka değişle Y sistemi kadar getiri üretemeyeceği çok açık.
İşte BU sebeple en yüksek getiri ortalaması önemsiz. Önemli olan dağılımın istikrarlı ve doğrusal olması lazım.
Bunlar yıllık dağılım aylık dağılımı doğrusal yapabiliyorsanız çok daha iyi.
Buradan ilk sayfadaki gönderime gidin. Optimus PRimenin yıllık getiri dağılımlarını kontrol edin sapma olasılıklarını inceleyin. Dağılımı olabildiğince doğrusal tutmaya çalıştığımı göreceksiniz. İşte burada yaptığım şeyde bunun ar-gesi bakalım 2019 sonunda istatistikler ne kadar sapacak.
Hatta buradan bir inceleyelim.
Sistemin istatistiklerinde ciddi bozulmalar görüyorum.
Yıllık baz da bakınca bu yıl kötü başlamış olabilir. BU yıl kötü geçecekse bile birazda istatistik sapsa 10,000 puan civarında puan çıkarması lazım yıl sonuna kadar. Ancak şuan - 8000 puan zararda sistemin bugunden itibaren en az 18,000 üretmesi gerekiyor.
Keza yine aynı şekilde Aylık bazda baktığım zaman son 5 ayın Her ay negatif getiri üretmiş sistem. 4 Ay oldu sistemi aktif edeli ancak 2018 son ayında da zarar üretmiş. Önceki istatistiklerinde en fazla 2 ay boyunca zarar üretebilmiş 3. ay az veya çok bir şekilde pozitif kapatmış.
Buradan da anlayabileceğimiz gibi Sİstemde ciddi istatistiksel sapmalar mevcut 2 ay üst üste zarar ettikten sonra 3 ay kar etmesi gerekirdi hadi istatistikler biraz saptı ve 3. ay da zarar yazdı diyelim. 4. ay çok rahatlıklar kar üretmesi gerekirdi. ancak 4. ayda negatif hatta 5. ay olan bu ay bile hala -4000 puan negatifde 7 gün içerisinde -4000 puanı geri alma ihtimali zor o sebeple 5. ayıda zarardan sayabiliriz.
Sistemimizin Adeta alarm veriyor. İstatistiklerin bozuldugunu sistem tasarımda birşeyleri yanlış tasarladığımı söylüyor. Ancak işin sonunda burası bir deneme ve ar-ge olacağı için biraz daha zaman vererek sonuçları görmek istiyorum. Beraber şeffaf bir biçimde sonuçları görip şahit olacaz bu vesileyle bir sistem ne zaman değiştirilmeli sorusunada belkide gelecekte yanıt bulacağız. Belkide sapmaları biraz daha büyük bırakmanın daha mantıklı bir seçenek oldugunu göreceğiz bakalım süreci devam ettirerek şahit olalım.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri