Originally Posted by
Dewquarts
Birincisi her spekülatör kaldıraç etkisi yaratmak için kredi kullanır.Bu çok doğaldır.Konuyu bir örnek ile anlatmaya çalışayım.hlgyo fiyatının 1 lira olduğunu sizinde 10.000 tl paranız olduğunu bu paranın tamamına 1 liradan hlgyo hissesi aldığınızı düşünün.Teknik olarak mümkün olmasa bile (örnek anlaşılsın diye) aracı kurum hlgyo nun %100 ünü teminatlandırdı sizde ana paranız dışında 10.000 lot kredili aldınız.toplam 20.000 lot hisseniz 10.000 tl ana 10.000 tl kredili malınız var.Senet fiyatı yüzde 10 arttı.Bu durumda 12.000 tl overallınız 10.000 tl kredili malınız var.İsterseniz değer artışından dolayı kalan 2.000 tl’ye de kredili hlgyo alabilirsiniz.Asunimin yaptığıda bu.Şimdi tersini düşünelim.Fiyat yüzde 20 düştü 20.000 tl lik kredili+ana hisseniz vardır 4.000 tl kayıp oluştu overall rakamınız 6.000 kredili rakamınız 10.000 e geldi.Ya para yatırır kredi marjınızı tekrar 0,50 ye getirirsiniz yada 4.000 tl lik satış yaparak kredi marjınız 0,50 ye getirirsiniz.Başkada bir şansınız yoktur.Şimdi bu durumu Asunim için düşünün örnek ;Asunimin hlgyo fiyat 1.20-1.34 arasında iken 55 milyon malı varsa bu malın 32 yada 30 milyonu ana mal 23 milyon yada 25 milyon kredili maldır.Yasak yediği gün tüm malı blokeli hale gelir.Aracı kurumlarda kullandırdıkları krediyi müşteriden nakit getirerek kapatmasını isterler.Adam getirmedi.Bu durumda spk’ya başvurarak müşteri hesabında kullandırdıkları kredili hlgyo’nun satışı için yetki almak isterler.Spk bir ay süre ile satış yetkisi verir.İlerde kurumlar ek süre talep edebilirler.İşte kap’ta yayınlanan hlgyo hisse senedi için dolanımdaki hisseye dönüştürülmesi için okuduğunuz haber budur.Aracı kurum kredili malı satışa konu edilmesi için spk ya başvurmuş spk da bloke ettiği senetlerden aracı kuruma müşterinin kredili pozisyonunu düzeltmesi için yetki vermiştir.Durum sadece bundan ibaret.Örnekte de söyledim.Fiyat aşağı geldikçe aracı kurumlarda ona göre satış yapmak zorundalar.Yine altını çizerek söylüyorum yasak yiyen kişiyi tanımam şirketini bilmem gücü vardır yada yoktur bir iki ay sonra alır tahtayı götürür yada üç gün sonra kağıt 1 liraya gider 50 kuruşa düşer bunları bilemem .Yada başka birileri ilgilenir.Ben forumda okuduklarımdan sonra sizin gibi kafasında soru işareti olan arkadaşları bilgilendireyim ki azından sürecin gelişimini takip açısından bir katkım olsun istedim.Saygılar
Yer İmleri