Originally Posted by
hayrani
bu konu kiþiden kiþiye deðiþir. anlýk takip yapýp grafik okuyabilen ve buna göre öngörü yapma iþini çözen bir kiþi için fon almak, tabirimi mazur görün aptallýk dahi olabilir. amaaaa, benim gibi bu iþleri yönetemeyen, özellikle de piskolojiyi, heyecan meyecan yapýp panik iþlem yapan ve de doðru hisseyi de seçemeyen kiþiler için yatýrým fonu, olmazsa olmazdýr. daha önce de yazdým, bist yüzün bu gün itibarýyla yýllýk getirisi kabaca yüzde eksi 3. ama aselsan ve thy'nin yine kabaca eksi yüzde 38. ve bu þekilde sözde büyük, ama borsa performansýnda karýnca kadar küçük olan bu tür hisseleri alýp ta yýllardýr zararýný kurtarmayý bekleyen var. bu bekleyiþ sýrasýndaki enflasyon kaybýný falan hiç söylemiyorum. yatýrým yapayým derken içler acýsý bir durum ortaya çýkýyor. lanet olsun böyle borsaya da böyle sisteme de diye insanlar ah ediyorlar. bu yüzden herkes kendi kararýný kendisi vermeli. son bir örnekle bitireyim, ben görme engelliyim. sokaða mutlaka ama mutlaka bastonla çýkmak zorundayým. aksi taktirde bir adým atamam. bastonu sað adýmýmý attýðýmda sola, sol adýmýmý attýðýmda da saða vurarak yürümek zorundayým. aksi taktirde hiç hesapta yokken kazýlan vbir çukurun içine düþüp ayaðýmý kýrabilirim. karþýdan karþýya geçerken ise mutlaka birinden yardým almam lazým, yardým eden olmazsa da birini durdurup beni karþýya geçirmesini rica ederim. kendim geçersem büyük ihtimalle bir arabanýn altýnda kalýp ölebilirim. ama ben böyle yürüyorum diye sizlerden birisi de ayný þekilde yürümeye kalksa adama deli derler, gözü görüyor, görme engelli gibi bastonla geziyor deyip alay ederler. onun için herkes kendi bilgi birikimi, risk seviyesi ve bu iþin sitresini yönetme kabiliyetine göre tercih yapsýn derim acizane. yalnýz fon yatýrýmcýsý olarak seçim yaparken en basitinden bist yüzün son bir yýllýk getirisiyle fonun yýllýk getirisi, ya da dünkü kara günde diðerlerine göre kendini daha az zararla koruyabilmiþ olanlara göre seçim yapacaðýz. farklý katagorilerde de ayný formül geçerli.
Yer Ýmleri