Sayfa 730/1078 İlkİlk ... 230630680720728729730731732740780830 ... SonSon
Arama sonucu : 8620 madde; 5,833 - 5,840 arası.

Konu: Sistem Takibi...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,945
    Aslında sizin gönlünüz 3. Tip Grafikten yana ve bu kararınızı bize onaylatmak
    istiyorsunuz. Yani işleyeceğiniz suça ortak arıyorsunuz.

MRDIN in 2000 yılındaki sermayesi 6.154.510, 2020 deki mevcut sermayesi ise
    109.524.000 TL. 3. Tip Grafik geçen 20 yıl içindeki tüm sermaye artışlarını,
    2. Tip grafik ise bu arada alınan tüm kar paylarını göz ardı ediyor. 2. Tip
    grafiğin kusuru affedilebilir ama 3. Tip grafiğin yaptığı gerçeği kasıtla
    değiştirme suçu kapsamına giriyor ve cezayı gerektiyor. Çünkü grafiğe bakan
    gözlerde Mayıs 2000 de MRDIN hisse senedine yatırılan 13.22 TL den bugün
    geriye 5.56 TL kaldığı algısı oluşuyor. Hakikate aykırı bu duruma sizin gönlünüz
    razı mıdır?
    https://twitter.com/DonKisot_BIST1
    Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni/Eğri olsam yay gibi elde tutarlar beni

Alıntı Originally Posted by Don Kişot Yazıyı Oku
    Aslında sizin gönlünüz 3. Tip Grafikten yana ve bu kararınızı bize onaylatmak
    istiyorsunuz. Yani işleyeceğiniz suça ortak arıyorsunuz.

MRDIN in 2000 yılındaki sermayesi 6.154.510, 2020 deki mevcut sermayesi ise
    109.524.000 TL. 3. Tip Grafik geçen 20 yıl içindeki tüm sermaye artışlarını,
    2. Tip grafik ise bu arada alınan tüm kar paylarını göz ardı ediyor. 2. Tip
    grafiğin kusuru affedilebilir ama 3. Tip grafiğin yaptığı gerçeği kasıtla
    değiştirme suçu kapsamına giriyor ve cezayı gerektiyor. Çünkü grafiğe bakan
    gözlerde Mayıs 2000 de MRDIN hisse senedine yatırılan 13.22 TL den bugün
    geriye 5.56 TL kaldığı algısı oluşuyor. Hakikate aykırı bu duruma sizin gönlünüz
    razı mıdır?
    Grafiklerdeki farklılıklar dediğiniz gibi farklı durumları gösteriyor...

Benim gönlümden geçen 2. tip grafik. Yani bedelli/bedelsizleri dikkate alan ama temettüyü dikkate almayan şekil...

Zaten olay da burada patlak veriyor. Temettü neden etki etmeli ya da etmemeli?!

Bu soruya cevap bulamadığım için bocalıyorum. Eğer kesin etki etmesi gerekseydi, TradingView, Investing vb. birçok kurum verdiği datalarda neden doğrudan 2.tip veri kullanıyorlar...

Dün başka başka yabancı sitelerden de araştırdım yine 2.tip veri sağlıyorlar...

Fakat bizim piyasamızda genelde 1. tip veri sağlanıyor. Her şeyi hesaba katıp, geçmiş verileri yok ediyorlar...

"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,945
    Tutar "Bana problem çıkaran değil, problem çözen insan lazım" derseniz
    size hak veririm. Benim de maksadım pişmiş aşa su katmak değil
    zaten.

Madem 1. Tip grafikler sürekli ilgi isteyecek, size sabah/akşam ekstra iş
    çıkaracak bu durumda ehven-i şerden yana seçim yapıp tercihimizi 2. Tip
    grafiklerden yana kullanmalıyız.

Aklımızda fikir beyan etmek gibi bir düşünce yoktu. Siz sordunuz, biz
    söyledik. Sürç-i lisan ettikse affola.

Tutar "Bana problem çıkaran değil, problem çözen insan lazım" derseniz
    size hak veririm. Benim de maksadım pişmiş aşa su katmak değil
    zaten.

Madem 1. Tip grafikler sürekli ilgi isteyecek, size sabah/akşam ekstra iş
    çıkaracak bu durumda ehven-i şerden yana seçim yapıp tercihimizi 2. Tip
    grafiklerden yana kullanmalıyız.

Aklımızda fikir beyan etmek gibi bir düşünce yoktu. Siz sordunuz, biz
    söyledik. Sürç-i lisan ettikse affola.
    1.tip grafikler bizim piyasada neredeyse standart olmuş. O nedenle gönül ister ki o olsun ama o tip verileri alacağım yeri bulamadım. Daha doğrusu günlük almak önemli değil; geçmiş verileri almak gerektiğinde sorun başlıyor...

Veri alabileceğim yer paylaşana minnettar olacağım...

Grafik her gösterildiği anda yeniden oluşturulup paylaşılıyor. Şimdi bir de veriler güncellenecek. Fakat öyle grafikler olacak ki belki senede 1-2 defa gösterilecek. Bu durumda o grafiğin verisi hiç gösterilmediği için güncellenmemiş olacak. Otomatik güncelleme için geçmiş verileri aldığım zaman işte bu noktada elimize 2.tip veri geçeceği için 1.tip grafik kullanıyor olmamız sıkıntı oluşturup saçma bir grafik ortaya koyacak...

O nedenle benim sabah akşam yeniden güncelleme yapmam gerekir ki bu da otomasyon mantığına da aykırı bizim amacımıza da . Biz istiyoruz ki, ben aradan çıkayım, her şey otomatik olsun...

Grafikler yeterince ilgi ve talep görürse bunu bir siteye aktarıp, tüm hisseleri seçerek görebilme imkanı olabilecek inşaAllah...

Ben yine de neden bu temettü bazı grafiklerde hesaba katılmaz ona takıldım...?!!!

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,945
     Alıntı Originally Posted by T/A Yazıyı Oku
    Grafiklerdeki farklılıklar dediğiniz gibi farklı durumları gösteriyor...

Benim gönlümden geçen 2. tip grafik. Yani bedelli/bedelsizleri dikkate alan ama
    temettüyü dikkate almayan şekil...

Zaten olay da burada patlak veriyor. Temettü neden etki etmeli ya da etmemeli?!

Bu soruya cevap bulamadığım için bocalıyorum. Eğer kesin etki etmesi gerekseydi,
    TradingView, Investing vb. birçok kurum verdiği datalarda neden doğrudan
    2.tip veri kullanıyorlar...

Dün başka başka yabancı sitelerden de araştırdım yine 2.tip veri sağlıyorlar...

Fakat bizim piyasamızda genelde 1. tip veri sağlanıyor. Her şeyi hesaba katıp,
    geçmiş verileri yok ediyorlar...
    Aslında Tradingview öyle geniş bir ağ kurmuş ki halihazırda Investing dahil
    tüm finans ve aracı kurumlara veri sağlar duruma gelmiş.

Üstadım herşeye kafa yoruyorsunuz. Filozoflardan biri "Düşünen insan mutsuzdur"
    buyurmuş.

Yıllar önce aldığı iktisat diplomasını bir köşeye atan ve koyduğu yeri de bilmeyen
    biri olarak şöyle bir yorumda bulunabilirim. Şirketler hazırladıkları tablolarda
    Devlete Ödenecek Vergileri ayrı, Ortaklara Ödenecekler Temettüleri ayrı gider
    kalemlerinde gösteriyor. Elin oğlu "Bu giderlerin bilançoda yasal karşılığı var.
    Vergi dairesine yapılan ödeme sermaye/nakit çıkışı olarak ele alınmıyorsa
    hissedarlara yapılan kar payı ödemesini de bu kapsamda değerlendirmek
    gerekir" demiş olabilir. Attık, tutar inşallah.
    Son düzenleme : Don Kişot; 05-01-2020 saat: 12:48.

Aslında Tradingview öyle geniş bir ağ kurmuş ki halihazırda Investing dahil
    tüm finans ve aracı kurumlara veri sağlar duruma gelmiş.

Üstadım herşeye kafa yoruyorsunuz. Filozoflardan biri "Düşünen insan mutsuzdur"
    buyurmuş.

Yıllar önce aldığı iktisat diplomasını bir köşeye atan ve koyduğu yeri de bilmeyen
    biri olarak şöyle bir yorumda bulunabilirim. Şirketler hazırladıkları tablolarda
    Devlete Ödenecek Vergileri ayrı, Ortaklara Ödenecekler Temettüleri ayrı gider
    kalemlerinde gösteriyor. Elin oğlu "Bu giderlerin bilançoda yasal karşılığı var.
    Vergi dairesine yapılan ödeme sermaye/nakit çıkışı olarak ele alınmıyorsa
    hissedarlara yapılan kar payı ödemesini de bu kapsamda değerlendirmek
    gerekir" demiş olabilir. Attık, tutar inşallah.
    Ben de öyle düşündüğüm için işin içinden çıkamıyordum...

Şirket parası ile yeni bir yatırım yapsa veya zarar etse; bu hissenin fiyatının bölünmesine (geçmiş dahil) neden olmuyor. Çünkü sermayesi sabit kalıyor.

Hesaplamalarda baz alınan temel değer sermaye olsa gerek. Bu durumda ortaklara kâr payı verilemesi sadece o anki fiyatı etkiler. Geçmişi etkilemez. Çünkü sermayede değişim olmadı. Öz sermaye falan denebilir ama bu da bana mantıklı gelmiyor. Öz sermaye dediğimiz şey de kârların kasada tutulması değil mi? Zarar ettiğimizde öz sermaye düşüyor ama neden geçmişe dönük düzeltme yapılmıyor o halde...!!!

Bu durumda 2.tip verilerle devam edeceğiz. Eğer bir şekilde 1.tip veri sağlayacağım yer bulma imkanına kavuşursam 1.tip grafiklere dönüş yaparız...

Teşekkürler Üstadım...

Şu ana kadar cevap yazan olmamış ...

Bu durumda bir grafik ve soru ile olaya yeni bir boyut katayım...

ASELS...

Tarih -> 2018-06-05
    Halka Arz Oranı -> %14
    Eski Sermaye -> 1,000,000,000 TL
    Yeni Sermaye -> 1,140,000,000 TL

Şimdi ben bilemediğim için soruyorum. Burada hissenin lot miktarı değişeceği için ortada bedelli bir sermaye arttırımı olmuş oluyor değil mi? Oran %14. Ben bunu sermaye artışından da görebiliyorum...

Şimdi bize sunulan MATRIKS tarafından sağlanan grafiğe bakalım:

- Peki burada %14 'lük etkiyi görebiliyor muyuz?!

Ben göremedim ve elimle hesapladım. Açılış tam olması gereken yerden açılmış ama ortada büyük bir GAP bırakmış...

Benim bilmediğim ve atladığım bir şey mi var??? Yıllardır bu verilere ve grafiklere güvenerek hiç sorgulamadan kullandım. Şimdi kafam karıştı.

Bir de BIST verileri ile elde edilmiş ve bölünmelerin ilave edildiği grafiğe bakalım.

Her şey olması gerektiği gibi görünüyor....

Lütfen, konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bana ve bu konuyu merak eden arkadaşlara aydınlatıcı bilgi verebilir mi?

Şu anda resmen şaşırmış vaziyetteyim ve ilerleme yapamıyorum. Bu sorunu çözersek ve bu verilere güvenebilirsek ona göre devam edeceğim...
    Üstadım,

Zamanında şöyle bir şey paylaşmışım ve cevap alamamışım...

Sizin bu konu hakkında bir yorumunuz olabilir mi?

Bilgisi olan herkes paylaşabilir...

Böyle tuhaf durumlar çalışmalarımı yavaşlatıyor...!!!

1. grafik Matriks gibi birçok veri sağlayıcının sağladığı grafik. Tradingview da aynı durumda...

2. grafiğin 1. bölümü benim bülten verileri ile elde ettiğim verilerden ortaya çıkan grafik, 2. bölüm ise bunun bölünmelerle düzeltilmiş hâli......

3. grafik ise Tradingview grafiği...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,945
    Üstadım,

Zamanında şöyle bir şey paylaşmışım ve cevap alamamışım...

Sizin bu konu hakkında bir yorumunuz olabilir mi?

....
    Üstadım bundan böyle her işe maydanoz olmayıp susma hakkımı kullanacağım.
    Yoksa kabak benim başıma patlıyor.

Eskiden İMKB yönetimi "Şu hissenin yarın rüçhan hakkı kullanımı/temettü ödemesi
    olduğundan ilk seans açılış fiyatı şudur" diye bir açıklama yayınlardı. Şimdilerde
    herşey KAP ta yayınlanan şirket açıklamalarına kaldı.

KAP ta sağolsun şirket duyurularını yıl yıl dosyalayıp arşive kaldırmış. 2018 deki
    133 duyuru arasından ilgili olanları aşağıya kopyalıyorum.

"Şirketimizin 24.05.2018 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında;

Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin 1.000.000.000 TL'den 1.140.000.000 TL'ye
    çıkarılması sebebiyle ihraç edilecek 140.000.000 TL nominal değerli 140.000.000
    adet payın halka arz fiyat aralığının,Borsa İstanbul A.Ş. Toptan Alış Satış İşlemlerine
    İlişkin Uygulama Usulü ve Esasları çerçevesinde Borsa İstanbul A.Ş. tarafından,
    başvuru tarihinden önceki iş gününden başlamak üzere geçmiş 10 iş günü boyunca
    oluşmuş ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması alınıp en yakın fiyat adımına
    uyarlanması suretiyle tespit edilen baz fiyata +/- % 20 uygulanarak belirlenen ve
    tarafımıza bildirilen fiyat aralığı içerisinde kalmak üzere, 1 TL nominal değerli pay için
    halka arz fiyat aralığının 21,35 TL - 26,00 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir."

denmiş ve aracı kurumlar vasıtasıyla talep toplamak amacıyla tahta 7 Haziran 2018
    tarihine kadar işleme kapatılmış. Grafiklerdeki zaman boşluğu buradan kaynaklanıyor.

"Payları Borsamız Yıldız Pazar'da işlem gören Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret
    A.Ş.'nin (Şirket) sermayesinin 1 milyar TL'den 1,14 milyar TL'ye artırılması dolayısıyla,
    ortaklarının rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle ihraç edilen toplam 140 milyon TL
    nominal değerli payların halka arzında 31/05-01/06/2018 tarihlerindeki talep toplama
    süreci tamamlanmış olup, söz konusu "Borsada İşlem Gören" nitelikteki payların satışı,
    1 TL nominal değerli pay için 21,35 TL fiyatla, Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
    (alıcı/satıcı üye) aracılığıyla Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Uygulama Usulü ve
    Esasları çerçevesinde 05/06/2018 tarihinde gerçekleştirilecektir."

Hissenin arz öncesi son kapanış fiyatı 23.60, ayran sulandırıldığı için arzda oluşan
    satış fiyatı 21.35, tahtanın işleme açıldığı 7 Haziran 2018 deki başlangıç fiyatı
    20.92, o günkü en düşük fiyatı ise 20.70 tir. Grafikte hissenin o gün % 8.4 değer
    kaybettiği görülüyor. Ancak hesap makinesini elimize alırsak 100-14= 0.86 dan
    23.60*0.86= 20.29 rakamına ulaşıyoruz. Buradan da arzdan sonra hissenin
    makul seviyelerde fiyatlandığı hatta 7 Haziran 2018 kapanışı 21.60 den olduğuna
    göre primlendiğini anlıyoruz.

Olmaz öyle şey demeyin. Olur olur. Şirket arzda oluşan 21.35-1.00=20.35 lik
    Hisse Emisyon Primini ileri tarihlerde bedelsiz olarak ortaklarına dağıtır.

Bunlara akıl yormaktan vazgeçin. Eğer delikanlı İzmir den geldi ise onu
    Baba Parası filmine götürün. Sevgili yeğenime tasarruf ettiklerinizin nasıl
    harcayacağının yolunu gösterin.

Sayfa 730/1078 İlkİlk ... 230630680720728729730731732740780830 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •