Originally Posted by
Halukcan
Bilanço analizinde çok iyi olduğum söylenemez, ama 2 parametreye bakarım ve bu beni bugune kadar hiç yanıltmamıştır.
Net kar filan hikayedir.
Gelir tablosundan daha önemli bir tablo vardır, nakit akış tablosu. Öyle şirketler vardır ki, para giriyordur, ama amortisman gideri yüzünden net zarar yazar. Öyle şirketler vardır ki, güya kar açıklıyordur, ama faaliyetlerden para kazanamıyordur!
Nakit akış tablosundaki ilk bölüm, faaliyetlerden elde edilen nakit. Bu şirket faaliyetlerden para kazanıyor mu, para mu azaltıyor onu gösterir. Bu bence bilanöodaki en önemli yerdir, şirketin karakutusudur bana göre.
O kalem eğer elde ettiği net kardan fazlaysa, bu pozitif bir göstergedir. Bazı şirketler para kazanmasına rağmen zarar yazabiliyor.
Bu sayede 2014 de VESTL'in hareketini yakalamıştım, ama trenden erken indim. 2.20 liradan aldığım vestelde, 4.20tl den vedalaştım, 1.5 yılda dolar bazında %70-80 kar etmiştim. VESTEL den kazandığım parayı hiçbir yerde kazanmadım, o sıralar ama gereksiz risk almıştım portfoyun yüzde 60'ı endekse gömülüydü.
Şimdi bakıyorumda eskiden ne kadar cahilmişim, para kazanmama rağmen o kadar büyük ağırlık vestel de olması hataydı, piyasaların benle aynı görüşe gelmesi güzel bir tesadüf oldu , ama gelmeyebilirdi.
Üniversitede 4 yılda öğrendiğim tek yararlı bilgi buydu, Bilkent de aldığım bilanço analizi dersi gerçekten her sene Türkiyede endeksi yenmeme neden oldu.
Tony hocama gidip vestelin nakit akışını göstermiştim, sonra gelir tablosunu. Bana dediği bu adam parayı kazanıyor, ama muhtemelen tekrar yatırım yapmak için parayı şirketin dışına çıkarmak istemiyor. Böyle şirketler birden patlama yapabilir dedi. Hakkaten dediği oldu, 2013'e kadar süründüren endeks 2 yılda dolar bazında %200 gitti yatay giden endekste. Ben trende 4.20 liradan indim ama 8 liraya kadar gitmişti ben sattıktan 3 ay sonra.
Yer İmleri