arkadaslar ben bir az arastirdim ornek olarak emin olmak isterdim
mesela burada yazmis
https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2378
ben simdi alip ve 05.06.2020 vade tarihine kadar saklamak istiryorum ve birinci eurobondu seciyorum. vadeye kalan gun 137 gun ve kupon orani %3,5000. ben satis butonun secip ve asagida 10 bin tutar yazsam sonuc tutar bana10211 gosteriyor. bu acaba dogrumu? net oluyormu bu? birde yazmis her gun degisiliyor normalda bu degismeler etki yapmamasi lazim ama yazmis etki yapiyor bunu biraz kafa karistirdim
Sn. Shorts
Benim gördüğüm eurobond fiyatları hem iç koşullar hem de dış koşullardan etkileniyor. İç koşulları hepimiz biliyoruz. Dış koşullar ise genelde FED ile alakalı. Bu yıl abd'de seçim olduğu için fed faiz artırmayacak. O sebeple dış koşullar nispeten iyi olabilir. Ancak bu teze yönelik iki risk var:
1-)FED bildiğiniz üzere repo ile bilançosunu büyütme yoluna gidiyor bu risk iştahını artırıyor. Bunu sınırlamak için nisan sonu repo uygulamasına son vermek istiyorlar. Bunun sorun yaratabileceğine dair görüşler var. Bu bence geçici bir dalgalanma yaratabilir. FED sorun çıksa bile fazla büyümesine izin vermez kanaatindeyim. Risk olarak yazdım ama eurobond almak için fırsat da olabilir.
2-)https://www.bloomberg.com/news/artic...faults-in-2020
Vanguard'ın fon yöneticisi 2020'de arjantin ve lübnanda sorun olabilir diyor, yıl içinde böyle gelişmeler olması durumunda daha iyi fiyatlardan alma durumu olabilir.
Fiyata göre alım da düşünülebilir. Yani iyi olduğunu düşündüğünüzde yapmayı düşündüğünüz yatırımın yarısı bu fiyatlardan yatırım yapılıp, yarısı için daha iyi fiyatlar beklenebilir.
Eğer fiyat düşüşlerinin portföyünüzün değerini düşürmesini istemiyorsanız itfası yakın eurobondlardan ya da eurobond fonlarından alabilirsiniz.
Tefas eurobond fonlarının yönetim ücretine göre sıralaması aşağıda
Benim görebildiğim kadarıyla fiba ve deniz hem getiri hem yönetim ücreti açısından iyi duruyor. Denizde kimseyi tanımıyorum fibadakiler fonun içindeki kağıtlar 22-23 itfa tarihli o sebeple riski az dediler tavsiye ettiler. Denizin gerçekte toplam ne kadar toplam (yönetim+diğer) ücret aldığına KAP'tan baktım %1,53 almışlar, Türkiye için uygun bir ücret olduğunu düşünüyorum. Ne kadar kaybedebileceğinizi sorduğunuz için KAP'ta bulunan grafiklerinden 2019 ağustosundaki çalkantıda bu fonlar ne kadar kaybetmiş diye baktım deniz %5, fiba %3,5 değer kaybetmiş. Fibanın değer kaybının düşük olması bana söyledikleri ile tutarlı ama siz yine de sorarsınız. Bir de dolarla yatırım yapılırsa verginin de dolar üstünden olacağını söylediler.
Vergi konusuna bir sonraki paylaşımda gireceğim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Son düzenleme : Epicurist; 20-01-2020 saat: 22:56.
Saygılar.
Vergi konusunda benim hiç bir kuşkum yok bu inaçtan değil araştırdıkça bulduğum kaynaklardan tutarlı bir sonuca ulaşabildiğim için.
1-2 gün önce eurobond faizinin temiz alım fiyatına göre nasıl vergilendirilmesi gerektiğine dair yazımı okudunuz mu bilemiyorum.
Orada iki seçenekten bahsettim a ve b şeklinde:
a seçeneği olması durumunda itfadaki vergi M.Bingöl'ün makalesinde var:
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1001321
b seçeneği olması durumunda kuponlardan düşüm yapılması konusunda örnek olmadığı için kafalar karışık haklı olarak. Ben bu durum için de bir örnek buldum. Yani genel tebliğdeki kupon başına düşen prim miktarının gerçekten eurobond örneğinde geçerli olduğuna dair.
Aşağıdaki resim Ernst & Young'un vergi kılavuzundan
Yıldızları koyduğum paragrafı okuyun lütfen. EY her kılavuzun yapması gerekirken yapmadığı açıklamayı yapıyor. Altını yeşil çizdiğim yerin meali şu; vergi problemini a seçeneğine göre çözüyorum çünkü b durumu geçerli değil. Yani bir eurobond vergisi hesaplamasında "kupon başına düşen prim tutarına" atıf var. Yine aynı kılavuzda alım-satım probleminde de benzer bir atıf söz konusu.
Sonuç olarak eurobond faizinin vergilendirilmesi ile ilgili kaynaksız veya örneksiz bir konu kalmamış oluyor.
Son düzenleme : Epicurist; 20-01-2020 saat: 23:06.
Saygılar.
sn epicurist.
sanırım eurobond fonları hakkındaki endişemi net anlatamadım. ya da eksik bilgilere bağlı yanılgılar içindeyim deyip sorumu biraz daha netleştireyim
son iki haftadır en az iki danışmandan (banka-yatırım şirketi) eurobond fonlarının son bir sene, 6 ay hatta bir hafta vs.. çok iyi getiri performansları var.. düşünmez misiniz dediklerinde.. e ama bunca zamandır bu kadar prim yaptıysa eurobond fiyatlarında bir düzeltme durumunda bu fonlarda zararımız olmaz mı dediğimde genellikle bir sessizlik oluyor. konu değişiyor.
2 ay kadar önce kapalı* bir eurobond fonuna girmiştim. vadesi belli getirisi belli.. anaparam (dolar) sabit kalmak üzere, atıyorum 180 gün sonraki itfasında elime geçecek faiz belli. fon olduğu için stopajı belli. ek vergisi yok.
bu başka..
ancak sizin bahsettiğiniz gibi açık fon olduğunda, olası eurobond fiyat düşüşlerinde anaparadan da kaybetme, eksiye düşme riski yok mu?
daha da açık sormak gerekirse..
atıyorum, xyatırım bir eurobond fonu çıkarmış. 2021 2025 2038.. özel sektör, hazine kağıtlarından bir sepet oluşturmuş ve bana satmış diyelim. kurum gününe göre uygun yerlerden karını realize ediyor, başka kağıtlara geçiyor, kupon getrileri vs işini yapıyor.. derken ters bir rüzgar esiyor. trump b.ktan bir tweet atıyor. cds'imiz yükseliyor.. xyatırım portföyündeki bondlarının fiyatı piyasada yine atıyorum ortalama %10 düşüyor.. bu durumda aldığımız fonun fiyatı da .. dolayısıyla anaparamızdan da bir o kadarı kayıp olmuyor mu.. ben mi yanlış biliyorum, düşünüyorum?
*: vadesi getirisi belli, erken çıkışta %1,5-2 bedel kesilen fondan bahsediyorum.
Son düzenleme : shorts; 21-01-2020 saat: 00:48.
baktım da izahı uzatmışım..
özetle..
vade sonu için eurobond alırsan akıbetin üç aşağı beş yukarı belli..
eurobond fonu alırsan allah kerim durumu var değil mi?
Yer İmleri