FED para basmıyor bu başlıkta çok kişi böyle yazıyor. 2009 da bu işi yaptılar nasıl oldu. Bu varlık alımı batmış şirketlerin kasalarındaki toksik assetler çöpe dönüştüğü için şirket bilancoları bozuktu. Basılan dediğimiz para kağıt üzerinde o şirkete açılmış kredi gibi. Bu yolla şirket bilancosu varlıklar anlamında düzeltilmiş oluyor. Yani ortada dolaşan nakit para yok halka yansıyan para yok o para sokağa inmiyor inmediği içinde enf. olmuyor. Pasif takipcinizden bir yorum.
Sorun da orada ya. O kadar çok finansal/finans dışı enstrüman ortaya saçıldı ki her biri sanki ayrı birer emtia imiş gibi soğuruyor basılanı. virüs gibi doğanın susturucu müdahaleleri ile bunların balon bile olmadığını arada fark edeceğiz sanırım. ortam sustukça daha da basıyorlar gazı, basıyorlar gazı. şişir babam şişir.
rezerv paranın enflasyon yaratması zor. basılan para dünya dolaşımına giriyor. emtialara giriyor. merkez bankaları topluyor vs.
bizde TL sadece yurtiçinde kaldığı için enflasyon canavarı oluyor.
Bazen bizde bir fikir ortada duruyor ama azıcık düşünen olmuyor. Portakal corona başında aynı fiyat iken birden ülkede başlayınca çat çat fiyatı arttı. Yanı ülkeye geleceği biliniyor ama vatandaşın c vitamini diye saldıracağı o an akıllara gelmiyor.
Psikolojik YAS süreci
1.İnkâr 2.Kızgınlık/öfke 3.Pazarlık 4.Depresyon 5.Kabullenme
başlangıçta ben de meraktan daldım o zaman da hiç birşey ifade etmiyordu bana şimdi de şu coin dünyası. buffetın kızdığı kadar var.
viopta yokken burda yazardım. viopa sırf hedge amaçlı girdiğimden beri ise pek yazmadım. uzun süre sonra ilk kez bugün zararla kapattım pozisyonu. paradigma değişiyor, yönü anlamak için biraz köşeden seyretmek makul olabilir.
Yer İmleri