Ben de þu anda Amerika Birleþik Devletleri’nde yaþayan bir hekim ve bilim insaný olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptýðýnýz en son konuþma esnasýnda, Amerika’ya gönderdiðinizi söylediðiniz yerli üretim test kitleri konusunu merak ettim. Amerikan Haber Alma Özgürlüðü Yasa’sýndan faydalanarak, bu konuda en yetkili kurumlar olan CDC (Center for Dýsease Control-Amerikan Hastalýk Kontrol Merkezi) ve FDA’ya (Food and Drug Administration – Amerikan Gýda ve Ýlaç Kurumu) konuyu danýþtým. Buradan aldýðým bilgilere göre þu anda Amerika Birleþik Devletleri’nde Covid-19 tanýsý için test amaçlý kullanýlan kitler arasýnda Türkiye’den gelen bir kit olmadýðýný, kaldý ki sadece FDA onayý olan kitlerin kullanýlabildiðini öðrendim. FDA tarafýndan onay verilen kitler arasýnda da Türkiye’den gelen hiçbir kitin yer almadýðýný gördüm. Bu listede, CDC de dahil, yani Amerikan devletinin kendi test kitini de içeren, toplam 13 test kitinin adý ve bunlarý üreten kurum ve þirketlerin bilgileri var. Amerika rüyalar ülkesi. Fýrsatlar cenneti. Her milletten sayýsýz giriþimci, sayýsýz aklý farklý çalýþan insan var Amerika’da. Birisi bu kitlerde bir gelecek görüp, bunu belki de ileride internetten satabilmek için almýþ olabilir. Bu iþ için 500 bin, iyi bir stok rakamý. Ya da bir laboratuvar bu kitleri birtakým araþtýrma deneylerinde kullanmak için almýþ olabilir. Bu iþ için de 500 bin, çok büyük rakam. Kimin bu kitleri, ne amaçla aldýðýný ancak siz biliyorsunuz. Bizlerin bunu bilmesi mümkün deðil. Benim asýl kaygýlandýðým konu, dün açýkladýðýnýz gibi, hem de parasýný ödeyerek, neden Çin’den, Vietnam’dan çok hýzlý sonuç veren yüzbinlerce kit alýnýrken; envanterden 500 bin test kiti satýldý? Bunu bir hekim olarak anlamak mümkün deðil.
Yer Ýmleri