Yazdıklarım, paylaştıklarım yatırım tavsiyesi değildir, herkes kendi kararını verir. Türkiye dürüst, kuralları belli, halkın tamamının tasarruflarını değerlendirmek istediği bir borsa ile kalkınır. "Temelle desteklenmeyen/betonlanmayan teknik kumdan kale gibidir". -0101 sözü-
Adam bu yaziyi 19.03.2020'de yazmis. Biraz eski ama okumaya deger.
https://www.statnews.com/2020/03/17/...reliable-data/
Asagida giris ve son bölümünden bir kesit.
Google teyze tarafindan tercüme yaptirdim (benim ingilizcemde yeterli degil anlamak icin).
....
Mevcut koronavirüs hastalığı Covid-19, yüzyılda bir kez salgın olarak adlandırıldı. Ama aynı zamanda yüzyılda bir kanıt fiyasko da olabilir.
....
....
Bu büyük aralık, pandeminin ne kadar şiddetli olduğunu ve ne yapılması gerektiğini önemli ölçüde etkiler. Nüfus genelinde% 0.05 vaka ölüm oranı mevsimsel influenzadan daha düşüktür. Gerçek oran buysa, dünyayı potansiyel olarak muazzam sosyal ve finansal sonuçlarla kilitlemek tamamen mantıksız olabilir. Bir ev kedisi tarafından saldırıya uğrayan bir fil gibi. Fil sinirli ve kediden uzak durmaya çalışıyor. Yanlışlıkla bir uçurumdan atlar ve ölür.
....
Dünyada yeni hasta sayısı;
Dun 66.770
Bugün 53.441.. belki abd biraz daha ekler sayılarına .
Ancak avrupada kesin azalma var düne göre....
Pek bir değişiklik yok patron. Evdeyiz hala.
Bugün markete gittim, hanımın yaptığı listeyle.
- Kuru Soğan,
- Kuru Fasülye,
- Kuru Maya,
Kuru maya yoktu, ben de yaş maya aldım.
Bir de Manavdan havuç ve Şalgam turpu istemiştim. Onları göndermiş, iki kilo da #PortaKal göndermiş.
Havuçlardan Şalgam kurdum, 15 güne kadar içeriz, inşallah, portakalları da sabah kahvaltıda içeriz.![]()
Adam zaten onu söylemeye calisiyor.
Su andaki veriler ile dogru dürüst epidemolojik bir tahmin yürütemeyiz demek istiyor.
Ayni sekilde konusan, yazan baska virolog/epidemologlarda var.
Ben istatistikci degilim, tipci hic degilim, ama eldeki veriler su ana kadar yapilan panik ile örtüsmüyor.
Ayni zamanda daha fazla öldürücüde olsa dünyayi bu sekilde kapatamayiz.
Insanlar yemek, icecek ihtiyaclarini karsilamamaya basladiginda ic savas degil, komsulari ile savasmaya baslayacak.
Sonucunda finansal tarafini gectim, corona harici olacak ölümler cok daha fazla ve yikici olacak.
Asagidaki yazi emekli bir ingiliz doktor tarafindan yazilmis.
Aslinda ingilizcem yeterli degil, ama google teyze bayagi iyi tercüme ediyor, özellikle almancaya.
https://www.spectator.co.uk/article/...ar-as-we-think
Yer İmleri