Baya güzel yazýlar varmýþ eskiden kalite daha yüksekmiþ bu eleþtri kendime de geçerli. ben 2014 de üye oldum o yýl yatýrýma baþladým o zamanki yazýlarýma bakýyorum. Uzun vadeli yatýrýmcý topiði vardý mllet hangi hisse alalým vs derken ben O zaman bile ilk hedge nasýl yapýlýrý sormuþum :D
Kafa yapýsý her zaman en iyiyi umarak en kötüye hazýr olma olunca durum bu oluyor
Oguz:
Ýyi pazarlar herkese bu forumu 1. Ciltin son sayfalarýndan beri takip ediyorum hatta borsaya bile bu forumla tanýþtýktan sonra girdim
her ay düzenli alým yapan birisiyim. Bazen aklýma soru iþareti takýlýyor. Allah korusun Büyük Ýstanbul depremi olmasý. Herhangi bir devletin üst kademelerinden birinin ölümü. Ya da yatýrým yaptýgýmýz sýrketýn uretým tesýsýnde olabýlecek buyuk kaza... Bu tarz olumsuzlara karsý nasýl bir þekilde yatýrýmlarýmýzý az zararla atlatabilmeliyiz? Portfoyun býr kýsmýný dovize mi ayýrmalý?
Sn Necip:
Þahsi görüþüm olarak; toplumal, þirketsel ve/veya kiþisel olsun, doðal afet veya felaketleri, kazalarý, vb. unsurlarý; yatýrým sepeti aðýrlýklarý hesabýna risk faktörü olarak katamazsýnýz. Bunlarý ancak muhtelif sigorta (deprem, saðlýk, maluliyet, vs.) yöntemleri ile hedge edilebilirsiniz. Aksi takdirde; düþecek korkusundan uçaða binmeyenin, halka açýk havayolu þirketlerine yatýrým yapmasýna benzer
Oguz:
Merhaba Necip bey
Hedge olarak kullandýgýnýz bir yatýrým aracý var mý
Sn Necip:
Özellikle o, bunu, þu da, þunu hedge etsin türünden bir çabam yok. Ben tüm birikimimi; deðiþik yatýrým unsurlarýndan oluþan bir sepet olarak düþünüp, o þekilde daðýtým yapýyorum: BÝST, mevduat TL, mevduat döviz, BES. Bunlarýn içindeki BÝST de haliyle kendi içine bir UVY sepeti. BES'e de çok önceden baþladýðýmdan kendisini hem zoraki bir biriktirme unsuru, hem de -- fon deðiþiklikleri imkaný sayesinde -- UV yatýrým unsuru olarak düþünüyorum. Ýhtiyaç dýþý (birikim için) nakitim olduðunda bir anlamda 4-kefeli terazi olarak gördüðüm bu sepeti olabildiðince dengede tutmaya çalýþýyorum. Birbirleri arasýnda kaydýrma vs. türünden ince ayar ve hesap yapmýyorum. Yapmaya kalkarsam benim için çok zaman alýcý ve stresli oluyor.
https://www.hisse.net/eforum/showthr...5#post11018685
Bu da bugünlere not olsun : https://www.hisse.net/eforum/showthr...1#post11019541
10-11-2014, 00:51
Bugun buraya yazmamdaki amaç her yýlýn böyle olmayacaðýný öngörmem, ne gibi tedbirler alabileceðim (kriz zamaný) konusunda bilgi almaktý zaten Ýnþallah hedeften þaþmam da portfoyüm büyüyünce hedge için VOB konusunda da sizden yardým alabilir hale gelirim Þimdilik daha var oralara
YTD.
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Daha önce de yazdým beyaz yakalýnýn bundan sonra tek derdi mevcut iþini ve gelirini kaybetmemek olacak gibi gözüküyor. borsa yatýrým v.s. onlar(bizler) için arka planda kalacak.
Korona virüs için; "Abartýlýyor, þu kadar insan da gripten ötürü ölüyor" diyenlere aþaðýdaki grafiði gönderebilirsiniz. Ayrýca bugün saðlýk bakaný çok dillendirilmesede çok dikkat etmemiz gereken bi þey söyledi. "Bu virüs beklediðimizden de hýzlý yayýlýyor"
Piyasalar ve hayatýn normale dönüþ sinyalleri bence ölüm sayýsýnýn 200-300'lerde gezinmeye baþlamasýyla gerçekleþir.
Capture.jpg
Yer Ýmleri