Originally Posted by
Berk Dogan
Tembel toplum yaratıldı dostum. tarlası bahçesi olana bu hükümet geldiği ilk yıldan itibaren. destekleme adı altında dönüm başına hey yıl para ödemeye başladı. adam baktıki 100 dönüm tarlası var. bunu ekip bictiğinde devletin verdiği parayı zaten kazanamıyor. naptı devletten destekleme parasını aldı tarlayı ekmedi biçmedi . hala bu devam ediyor. yani tembel toplumu yarattılar sonunda. ithalatın önünü açtılar birileri götürüyor bu durumda.
Tembel toplum konusunda haklısınız herkes kolay para kazanma derdinde.
Konu çiftçi ve desteklemesine gelince, durum dediğiniz gibi değil bilakis çiftçi şu anda can çekişiyor, devletin verdiği destekleme zaten çok ama çok yetersiz onu karşılıksız vermiyor, tarlanızın büyüklüğüne ve ürettiği ürüne göre destekleme yapıyor, ödemeyi de ortalama 1 yıl sonra yapıyor.
Çukurova'nın renkleri turuncu ve beyazdır, narenciye ve pamuktan almıştır renklerini. Yıllardır pamuk yetiştiriciliği minumum düzeye inmiş ülkemiz geçmişte net ihracat yaparken uzun yıllardır net ithalatçı pozisyonundadır bunun nedeni çiftiçinin kazanamamasıdır.
Benim küçük bir narenciye bahçem var, her geçen yıl maliyetler o kadar yükseliyor ki başa çıkmak imkansız, her şeye zam gelirken sizin ürün satışınız genelde maliyet altına satılıyor.
Kısa bir örnek verim, 2000 yılında Washington portal dalında 0,40 Krş'a satılırken 2019 yılında 0,35 Krş'tu. Tabi o aşamaya getirene kadar, dolu yağmayacak, poyraz esip tomurcuk halinde ki ürünü dökmeyecek, akdeniz sineğini vurmayacak vsvs.
2000 yılında Mazot, gübre, elektrik ve işçilik fiyatları ne kadardı şu anda ne kadar? Bunu buğday, mısır diğer ürünlere uyarlayabilirsiniz.
Çiftçi buğday ve mısır ekmiyor, ekmez, çünkü her şey yolunda giderse % 10 civarı kazanacak en ufak aksilikte % 100 zarar ediyor, kimse de ne oldu sormuyor.
Yani zor dostum zor, çözüm var ama yeter ki çözülmek istensin.
"İyi insanlar cennete gider değil, İyi insanlar nereye giderse orası cennet olur."
Yer İmleri