Bu arada temel analizcilerin ağırlıkta olduğu bir foruma göz atarken (bu arada bazıları eleştirileri veya aksine en ufak bir fikri kabul etmemekte ısrar ediyorlar) ALTIN ile ilgili yaptıkları kişisel yorumları ve tabi birbirlerine kendi doğrularını kabul ettirmeye çabalarını okudum.

Temel analizcilerin bana göre en büyük yanılgısı, İktisat teorisinin temelini oluşturan; insanların rasyonel davranabildiklerini, benzer değerlere göre hareket ettiklerini, verileri yorumlamaları neticesinde mantıklı kararlar verdikleri varsayımına dayanmasıdır.

Temelciler, geleceğe yönelik yaptıkları analizlerde olayların sebeplerini açıklamaya çalışarak piyasanın da bu analizlere göre şekil alacağını umarlar. O kadar çok veriyi bir arada kullanırlar ki iş içinden çıkılmaz ve karar verilemez hale gelir. Halbuki OCCAM'ın usturası gibi (Basit olanı tercih et) mantığı belki daha iyidir...

Ancak, insanların çoğu genellikle irrasyonel kararlar alırlar ve çok farklı etmenlerin yön verdiği piyasalar çoğunlukla farklı davranırlar. Temelciler ise her seferinde niye böyle olmadığına dair açıklama yapmaktan bize fenalet geçirtirler.

Olay basittir, biz sonuç yani para kazanma odaklı hareket etmeliyiz, o yüzden yükseldi, bu yüzden düştü.... bunları açıklamak para kazandırmaz, siz bu analizleri yaparken piyasa zaten yapacağını yapmıştır...temel analiz doğruyu gösterse bile zamanlamayı ve alacağınız riske göre hesaplanacak pozisyon büyüklüğünü hesap edemez...

AL/TUT stratejisinin en çok uygulandığı ve çeşitli sebeplerle fiziki olarak tutulan ALTIN, sadece uzun pozisyonda olanlara kazandırır fikri genel kabul görür değil mi...eğer VIOP piyasasında çift taraflı işlem yapıyorsanız düşüşlerde de size para kazandırır...tabi hep anlattığım sistem ve risk yönetimi ile...

Yaklaşık 2 yıldır kullandığım algo ile gram altın işlemlerinin getirisi ve al/tut stratejisine göre üstünlüğünü twitter adresinde grafiklerle yayınladım..

Basitçe anlatmak için; 11/04/2018 tarihinde gr/altın 180 tl. 14/04/2020 tarihinde 378 tl. AL/TUT kazancı: %110 müthiş...

Benim VIOP'ta yaptığım algo işlemlerinde (tüm komisyonlar düşüldükten sonra) getiri: %155....

Lafın özü değerli katılımcılar; temelcilerin de para kazanmak amacıyla girdiği bu piyasada benim için önemli olan yüksek getiri elde etmektir. O yüzden olaylara olduktan sonra bahaneler üreterek yapılan bazı değerlendirmelere ve halen devam eden öngörü/tahmin olaylarına gülüp geçiyorum.

Anlatmaya çalıştığım hususlar, bir sistemi övmek veya en doğru yöntem olduğunu belirtmek asla değildir. Sadece farklı bir bakış açısıyla ve yöntemle oluşturulmuş bir stratejinin, altın uzmanı olmadan veya altınla ilgili hiçbir öngörü/tahminde bulunmadan başarılı olabileceğini göstermektir.