Yıllık krediyi bankalar TL ticari krediyi %16-%17 ile veriyorlarsa bu mevcut konjonktürde olması gerekenden yüksek bir faiz oranı.Bankaların faiz oranları yasal olarak serbestçe belirleniyorsa da pratikte BDDK'nın telkin ettiği oranların üzerine bankalar çıkamıyor.
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...NEG9DQ1s%3D/tr
Merkez bankasının yayınladığı yukarıdaki linkteki son veride ticari faizler ağırlıklı ortalama %10.72 görünürken bankaların bu oranın oldukça üzerinde bir oranda talepte bulunması şaşırtıcı görünüyor.
Bankaların kredi maliyet oranları bir paçala dayanıyor.En büyük pay mevduattan geliyor;1852 milyar TL kredilerde, 1424 milyar TL mevduat(345 milyar TL'si vadesiz ve çoğunlukla kamu bankalarında tutulmak üzere)burada mevduata verilen faizler aylık %8.98,3 aylık %10.17,1 yıllık %9.34.
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...7OdyCFcM%3D/tr
Politika faizinin referans olduğu ,Merkez bankasından gecelik ve haftalık repo ile kısa vadeli borç olarak alınan ve krediye dönüştürülen para tutarının toplam içindeki ağırlığı az.Üzerine personel maaşları,kira ve diğer işletme operasyon masraflarını da koyarsak TL mevcut şartlarda ticari kredi faizlerinde %11-%12 makul gözüküyor ,merkez bankası veri setinde de bu orandan düşük gözüküyor,ama pratikte oranlar daha yüksekse,bu bankaların kredi dönüşleri için riskin yükseldiğini öngörerek daha yüksek karşılık ayırmasından ve bunu kredi fiyatlarına ilave etmesinden kaynaklanıyor olabilir.Ama haklısınız ;yine de mevcut şartlarda %16-%17 ticari kredilerde yüksek bir oran,şirketlerin bu oranı mevcut şartlarda çevirmesi sıkıntılı.
Haftaya bakış ve önümüzdeki haftanın önemli verileri ve gündem maddeleri
Önümüzdeki hafta da global piyasalar açısından en önemli gündem maddesi olarak ,coronavirüs salgınının ekonomiye yansımaları piyasalarca takip edilecek.Bu kapsamda global piyasalar açısından beklenen en önemli gündem maddesi Çarşamba günü açıklanacak Fed kararları olacak, çok yoğun bir veri trafiği içinde en önemli veri ise yine ABD'den Perşembe günü gelecek olan haftalık işsizlik başvuruları verisi olacak(bu hafta da mevcut işsiz sayısına 3.5 milyon civarında ilave gelmesi bekleniyor),ayrıca global piyasalar açısından önemli olarak ABD'den birinci çeyrek gsyih verisi gelecek,verinin içerdiği 3 aylık dönemin 1 ayında salgının ekonomiye yansımalarını göreceğiz.İlave olarak yine ABD'den gelecek tüketici harcamaları ve imalat ISM verileri global piyasalar açısından diğer önemli veriler olacak.
Önümüzdeki hafta ABD'den global piyasalar açısından önemli olarak; Salı dış ticaret dengesi,tüketici güveni,toptan satış ve perakende stokları,S&P Corelogic Case-Shiller konut fiyat endeksi,Çarşamba birinci çeyrek gsyih ilk okuması,askıdaki ev satışları Perşembe kişisel gelirler,kişisel tüketim harcamaları çekirdek ve manşet PCI, haftalık işsizlik sigortası başvuruları,birim işçilik maliyet endeksi,Cuma imalat PMI,imalat ISM,inşaat harcamaları verileri gelecek.
Çarşamba Fed toplantısı kararları açıklanacak.
Önümüzdeki hafta Çin'den global piyasalar açısından önemli olarak; Pazartesi sanayi karları ,Perşembe imalat ve imalat dışı NBS PMI verileri gelecek.
Önümüzdeki hafta Euro bölgesi'nden global piyasalar açısından önemli olarak; Çarşamba güven endeksleri,Perşembe birinci çeyrek gsyih birinci okuması,işsizlik,enflasyon verileri gelecek.
Avrupa Merkez Bankası toplantısı kararları açıklanacak.
İçeride bizden ise;Salı günü uluslararası rezervler ve döviz likiditesi , Perşembe günü Mart ayı dış ticaret dengesi verisi ,bankacılık mart ayı sektör raporu yayınlanacak.
Konu başlığında belirtildiği gibi elit mesajlarınızın arasına mesaj serpiştirmemek için sessiz takip ediyorum. Fakat marifet iltifata tabidir sözü tam da bu noktada devreye girmeli. Yaptığınız bunca araştırma, okuduğunuz onlarca makale, harcadığınız yüzlerce saat ve bunların sonunda elde edilen birikimi bizlere aktarmak için sarfettiğiniz emek için çok teşekkür ederim.
Deniz kardeş teşekkür ederim bu meşakkatli bilgileri bize aktardigin için
Yer İmleri