Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

    85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

    18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

    12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

    20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

    18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

    4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 518/1002 İlkİlk ... 18418468508516517518519520528568618 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 4,137 - 4,144 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

  1. #4137
    15.000 kişi başvurmuş bu 15.000 kişi geçen haftaya göre evleri %10 ila20 arasında değişen oranlarda pahalıya alacakalr onların aldığı evlerle rahatlayan müteahhitlerde sonraki evleride pahalı şekilde satmaya çalışacakalr eski fiyata dönmeyecekler
    69 mu yok daha neler. Bu yıl mı? İmkansız.Bozguncular ağzınızdan çıkanı kulağınız duyuyor mu?

  2.  Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku
    Bana gore;
    Bu başlikta okudugum gerceklere en ters yazi bu.

    Bi kere kücük inşaatcilar emlak fiyatlari 2012 gibi artmaya basladiktan sonra türedi. Onlar ucuz konut üretmedi bilakis artan fiyatlardan nemalanmak icin bu işe girdiler( Bizzat kendi tanidigim bir emekli Uskudarda bir apartman yapti 2 yil önce. Sahipler aldiktan sonra kendisine alt ve ust dubleks kaldi. Hala elinde. Alti 800k ustü 1.2mn dan satmaya calisiyor. Yaptigi ilk ve tek apartman.).
    Kira meselesine gelirsek. Enflasyon kadar bile artmayan maaşlar ile kiralarin enflasyondan fazla artacagini soylemek icin Tr de yaşamamk gerek galiba.20 yildir kieadayim.1 gün kira geciktirmedim ama ev alamadigim bir ortamda maaşimdan fazla artacak kiralari ödeyebilecegimi sanmiyorum. 10 ay birine 12 ay birine takarak yasariz artik...

    Haaa siz dersenizki kesin maaşlar da enflasyondan fazla artacak o zmaan sizin yaziniz mantikli olmaya baslar...

    GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Ben cauti ağabey gibi düşünüyorum borsacı olarak piyasa ile inatlaşmak yapacağım en son şeydir şu an gürül gürül talep var arz yok bu işin sonu bellidir kirayla ilgili yorumuna ama ben de katılmıyorum ekonomi genel olarak çok zayıf insanların kazançları çok düşük sonuçta istedğiniz kira değil alabildiğiniz kira belirler piyasayı nüfusta da öyle çılgın bir artış olmadığı için temel analizim hala kiradan yana ha şu an bulduğum saniye yapıştırırım ama denk gelmesi lazım bulmam çok düşük ihtimal.
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Kardeş ben sana demiştim, kolay kolay ev alamazsın diye.

    Sorun şurda, sen max. karlı bir açım atmaya çalışıyorsun..bunda bir sıkıntı yok. Mesela paramı değerlendiririm, bu ortamda kira çok daha mantıklı diyorsun...sonra artık ev alayım diyorsun, ama eski şartlar korunsun diyorsun...yok böyle bir dünya.

    Ev almaya niyeti olan nasıl kendisi için en uygun şartlarda işlem yapmak istiyorsa, karşı tarafta aynısını kendisi için yapıyor...bunda ne tuhaflık var? Kendinizi çok akıllı sanıp, milleti enayi yerine koymayın.

    Şark kurnazlığı bu toplumun genlerine işlemiş...karşı tarafı kurnazlığı ile suçlayan kişi, büyük ihtimalle kendi de aynı şeyi yapıyordur.
    Dedin agabey de yol kazasi oldu corona düşüşünde terste kalmamış olsam çoktan almıştım ben de o ara düşük olduğunu düşünüyordum ama param borsadaydı. Nasip yani ha şu var lac tane ev gezdim pazarlık ettim şu evin icin de kiracısı olmasa bunu da almıştım gerçekten nasip değilmiş acelemiz yok keyfimiz yerinde yeter ki kazanalım. Bu başlığa ilk geldiğimde sene 2013 idi bağlıca da zar zor 4+1 inşaattan filan bakıyordum Allaha şükür geçen zamanda öyle 4 tane evi nakit alacak duruma geldim borsa sayesinde bakarsın devam edersek bu ıstediğim evleri de kendimi sarsmadan nakit alacak hale gelirim acelemiz yok.

  3. Evet hocam aslında mimar ve müteahhit ( devlete is yapıyor ) arkadaşlarım var konuşmaya başladık kendi aramızda gerçekten böyle bir şey düşünebiliriz.
     Alıntı Originally Posted by watcher46 Yazıyı Oku
    Ben şu an Trakya köylerinde arayış içindeyim,nispeten köy içi 2 dönüm ve üzeri düzgün arazi bulursam,kendim betonarme düzgün bir ev yaptırmayı düşünüyorum.Tabi siz devamlı oturmak amaçlı müstakil evler yaptırmayı düşünüyorsunuz,yanılmıyorsam Ankara daydınız,Eskişehir yolunda villa arsaları vardı,arsa işini halledebilirseniz,bir kaç arkadaş taşeronla anlaşarak hem hesaplı hemde istediğiniz özelliklerde bir eve sahip olabilirsiniz...

  4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bu başlıkta 1-2 yıl önce uyarmıştım...gerek finansman sıkıntısı, gerekse satamam korkusu nedeniyle, küçük orta boy pek çok yap satçı piyasadan çekilecek. Makul ev fiyatlarına bu “hayırsever†küçük orta boy yap satçılar sayesinde erişiyorduk. Bunların bir kısmı battı, bir kısmı da bu işi yapmaya tövbe etti.

    Ne oldu peki, yeni arz büyük ölçüde azaldı...stok rakamı da azalmaya başladı, mecburen satılmak zorunda olan evler de şimdiye kadar satılmıştır.

    Peki şu an nasıl bir ortam var..orta ve üst segment nispeten finansal olarak güçlü büyük inşaatçılar( sur yapı, Ege yapı, Ağaoğlu vs)..bir de TOKİ-emlak konut ortaklı işler...mevcut stok sahipleri ise, biraz daha tok satıcı, çünkü dayanabilecek kadar güçlüler, üstelik elde kakan mal azaldı, talep de nispeten güçlü.

    Olacak olan ne peki...üç yıldır enflasyon altı artan fiyatlar, artık enflasyon üstü artacak ( son birkaç ayın verisi zaten bu görüşü destekliyor)..alabilen alacak, alamayan bekleyecek...bunun doğal sonucu, 2-3 yıl önce kirada oturmak çok daha cazip iken, artık kiralar enflasyondan çok daha hızlı artacak.

    Aslında çok temel bir mekanizmayı anlatıyorum...bu gidişatı dediğim gibi 1-2 yıldır yazıyorum...bunları yazıyorum diye alın terini akıtarak, helalinden kazanan genç arkadaşlar kızmasın bana...onlar için de borsa genel altında beyaz yaka başlığında yazıyorum bir şeyler, ne yapmalı, nasıl hareket etmeli tecrübelerimizi paylaşıyoruz arkadaşlarla beraber.

    Son olarak...yeni bir eve kiralık olarak geçmeye niyeti olan bu işi bir an önce halletsin...zira, hala kiralıklar da ciddi artışlar görülmedi, seneye kiralık ev fiyatları çok daha can acıtıcı olabilir...kontratı yap, en azından enflasyon kadar artışla devam et...ev sahibi ile de iyi geçin, kiracısına kızıp evini satan, ya sa Almanya’dan oğlu gelen de çok oluyor.
    Maalesef çok doğru bir tespit.
    "maaşlar artmadan kiralar nasıl artacak" denmiş, evet bunun için iki yol var; ya gelirinden artık daha büyük bir kısmını kiraya ayıracak yada daha alt sosyo ekonomik bir mahalleye taşınacaksın. senin yerine parası olanlar gececek.

    yukarıda denmiş piyasa ile inatlaşmaya gerek yok, fiyatlar artıyor artacak bu gözüken bir durum. son 2 haftada iki tane evi görüp almak istedim ev sahipleri acaba ucuza mı veriyoruz diye ilanları geri çekip satmaktan vazgeçti, ki bu dairelerin güncel kira çarpanları 300-350 arasındaydı. ee sonuçta ne olacak bu kira carpanları gün gelecek 250 olacak şimdi kiracı olanlar ya gelecek zamları kabul edecek ya da çıkacaklar. bahsettiğim yerde oturmak için bekleyen bir sürü insan var.

  5.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Evet hocam aslında mimar ve müteahhit ( devlete is yapıyor ) arkadaşlarım var konuşmaya başladık kendi aramızda gerçekten böyle bir şey düşünebiliriz.
    En mantıklısı bu olur..ama dikkat et arkadaşlarınla Aran bozulmasın...eş dostla iş yapma derler genelde

    Arsa hariç ,dublex bir villa, biraz da kaliteli malzeme kullanacaksan, çevre düzenlemesi peyzaj vs en az 500 bin cebinde olmalı.üstü senin zevk ve kalite beklentinle alakalı( hayatında hiç bir şey alıp satmayıp, bir işe girişmemiş bazı arkadaşlar buna da itiraz eder şimdi...iki sene önce sadece banyo,hol, mutfak, iç kapılar yenileme işine girdim...70 bine patladı bana...o tarihten sonra kur ikiye katladı...şimdi aynı işi 100 binin altında yapma ihtimalim sıfır).

    Bir de, kesinlikle tercihlerine itirazım yok...sen işi bilen adamsın, kendin için en doğru kararı vermeye çalışıyorsun...demek istediğim, serbest piyasa ekonomisi, herkes, doğru ya da yanlış, kendisi için en doğru kararı vermeye çalışıyor.

    Daha bir ay önce 300 bine satılık evi için haftada bir telefon almayan adam, bir günde üç telefon alınca ilk işi fiyatı 350 ye çıkarıyor..bu adam fırsatçı değil, kendisi için en doğru olanI yapmaya çalışıyor sadece.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

  6. #4142
    Arkadaşlar bu işler arz talep kanununa göredir.Ben akran olanlar bilir eskiden kira çarpanı 10 yıldı.Yani 120 aydı.Faiz seviyesi kira çarpanında ana belirleyen olmalıdır.Ben hep eurobond faizlerini baz alırım.Neyse konuyu dağıtmayalım.Nasıl ki 2014 de bir ara istanbulda kira çarpanları 30 40yıla çıkmıştı şimdi 20 ila 25 yıl arasında size makul gözükmeye başladı demek ki olay her an değişebilir.Gelecek için öngörülerinizi ortaya koyarken reel hayatta neler oluyor ona bakmak lazım.Şimdi hükümet faizleri düşürdü beton sevdalısı halkımız evlere saldırdı fiyatlar yüzde 10 arttı şimdi durup dururken kiralara da enflasyon artı yüzde on koydum nasıl diyeceksiniz.Benim kiracılarımın hepsi ile papaz olurum,zaten ben de bu finansal ortamda onlardan bu artışı talep etmem edemem rasyonel olmaz.Piyasa şartları zor ,kiracılar bu artışları kabul etmez.Ya da ben hep kötü kiracılara denk geliyorum)))))))Hukuken de enflasyon artışı kadar kira yapan düzenli kirasını ödeyen kiracıyı çıkarmanın ne demek olduğunu bilmeyen arkadaş hiç ev alıp kiraya falan vermesin ,bu ortamda çok ama çok üzerler onu.

  7. #4143
    Kiracı işine gelirse oturur istemezse çıkar giden diyen arkadaşlar sakın ev falan alıp kiraya vermeyin,sizi çok ama çok üzerler , bizde bu işler çok zordur.20 yıldır kiracılarım olmuştur o işleri sakın hafife almayın.Bizde hukuki sistem tamamen kiracının lehinedir.

  8.  Alıntı Originally Posted by finans_mt Yazıyı Oku
    Maalesef çok doğru bir tespit.
    "maaşlar artmadan kiralar nasıl artacak" denmiş, evet bunun için iki yol var; ya gelirinden artık daha büyük bir kısmını kiraya ayıracak yada daha alt sosyo ekonomik bir mahalleye taşınacaksın. senin yerine parası olanlar gececek.

    yukarıda denmiş piyasa ile inatlaşmaya gerek yok, fiyatlar artıyor artacak bu gözüken bir durum. son 2 haftada iki tane evi görüp almak istedim ev sahipleri acaba ucuza mı veriyoruz diye ilanları geri çekip satmaktan vazgeçti, ki bu dairelerin güncel kira çarpanları 300-350 arasındaydı. ee sonuçta ne olacak bu kira carpanları gün gelecek 250 olacak şimdi kiracı olanlar ya gelecek zamları kabul edecek ya da çıkacaklar. bahsettiğim yerde oturmak için bekleyen bir sürü insan var.
    Akıllar pazara çıkmış, herkes yine gitmiş kendi aklımı beğenip almış...burada ekonomi 101 anlatacak halimiz yok, kimseye zorla bir şey kabul ettirecek halimiz de yok. Çoğunluğun bu görüşleri beğenmemesi de normal.

    Arz, talep nedir, nasıl oluşur...bunu pratik yapmak isteyen borsada biraz işlem yapsın...bugün BİM denen ucuzcu market BİST’in en değerli şirketi, turkcell, garanti bankası vs nal topluyor yanında,

    Bu işler mantıkla olmuyor,,,arz talebin belli dinamikleri var...kamu otoritesinin tavrı önemli, psikoloji önemli, vsvs.İleride kim haklı kim haksız çıkar ortaya.

    Not: işin içinde olan djoz gibi arkadaşlar bana haksızsın desin, kabul edeceğim yanlış olduğumu...illa ki veri okumak da şart değil, işin içinde olanlar da görüyor durumu.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 518/1002 İlkİlk ... 18418468508516517518519520528568618 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •