Günaydınlar,
Değerli vaktiniz ve yanıtınız için teşekkür ederim.
Aslında endeksten seçim yapabiliyor olma şansımız bize, endeksten %10 daha fazla değer kazanmamıza sebep verebilir mi? Soru bu sanırım.
Burda da ortalama yatırımcıdan görece daha iyi kararlar verebildiğimizi kabul etmek gerek. Ama bunu bir şekilde yapabildiğimizi kabul etsek, gene alım gücümüz o sekiz senede düşmeyecek mi?
Diyelim ki, 8 yıl önce o an satılan en ucuz sıfır otomobili alabileceğim miktardaki parayı, 8 yıl sonra gene en ucuz otomobili ancak full paket olarak alabilmek hedefiyle bist e yatırmıştım. Bist +%10 getiri ile bugün satılan en ucuz otomobili bile alamıyorum ki... Hem 8 yıllık otomobil keyfinden olduk, hem de paradan.
Usd/try ye göre +%10 almak gerçekçi mi bu arada? Endeksin %250 üstü kazanmış olmak gerekiyor 8 yılın sonunda.
Şu soruyu soruyorum kendime şu an. Bana 8 yıl sonra neyi vaad ederseniz, bugünün en ucuz sıfır otomobil parasını kullanırım?
Aklıma geldi şu an inceledim. 6 yıl önce 900 usd ye macbook almıştım yurt dışından. Şu an İkinci el piyasasına baktım 3000-3500 tl. Benim ödediğim rakam 2000 TL. (6sene önce)
Ve şu an aynısının sıfır macbook air 2020 modeli 10.399 TL.
MacBook alım gücümü koruyabilmek için 5 kat, MacBook air dan MacBook pro ya geçiş için ise 7 kat arttırmam gerekiyordu sermayemi.
Iyi ki 6 yıl önce parayı değerlendirip air yerine pro hedeflememişim...
Özgür demirtas ın videosundan sonra ne kadar limon ya da sarımsağı ne kadar süre bozulmadan saklarım diye araştırma yapmıştım.

) Bilmiyorum, belki de ben çok karamsarım.
Ama umarım bugün 10.399 TL verip macbook air almak yerine borsaya yatırım yapanlar(endeks), 6 sene sonra en azından en yeni macbook pro yu alabilirler.
Yanlış baktığım bir nokta varsa lütfen söyleyin, ben yatırım ya da birikim yaparken ya otomobil, ya da bilgisayar zevkimden feragat etmek durumundayım. Şu an karamsarlık ve afallama halindeyim.
Kapitalist sistemin bizi tüketime zorlamak için yaptığı bir oyun mu bu? (nasd** endeksinde iki katına çıkmış sadece 5 yılda yani sadece bist değil dünyanın geri kalanı da bu şekilde)
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yer İmleri