Sayfa 944/1230 İlkİlk ... 4448448949349429439449459469549941044 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 7,545 - 7,552 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. Bir portföy yönetim stratejiniz varsa, önce yol yöntem önemli olacak. Hep söylediğim gibi, ne kadar kazandığın değil, nasıl kazandığın önemli. Seçtiğiniz yol sizi aşırı risk aldırıyorsa, yatırımdan vur kaç ile sagliyorsaniz bu kazancı...başarılı olsanız da tavsiye etmem bu yolu..çünkü bu yol sizi eninde sonunda kumar dürtülerine yönlendirecektir, belki 3, belki 5 sene işler çok iyi gidecek...sonra, bir yılda en başa döneceksiniz.

Orta okulda ne derdi hocalarımız, gidiş yolu esas önemli olan şey, sonuç yanlış olda da, puanın çoğunu gidiş yolundan alırsın.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bence konu yeterince konuşuldu. Daha faydalı yazılarla devam edelim derim

Mesela TÜFE+%10, ya da usd getirisi +%10... hatta buna bist 100 getirisi+%10 da diyebiliriz. Makul bir hedef mi, son 2-3 yıllık performansınızla bu hedefe ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Milletin ayda %30-40 kazanma hedefi varken, bu hedefler vasat mı kalıyor? İşte burada uzun vade yayımcı mısınız, yoksa şansını deneyenlerden biri mi, bu ortaya çıkıyor. Gerçekten 20-25 yıl gibi sürelerde ortalama getiri olarak +%10 u sağlamak, reel getiri olarak yıllık %10 demek, bu da hemen hemen 8 senede portföyü reel olarak ikiye katlamak demek..25 senede, reel olarak 8 kat demek.
    Günaydınlar,
    Değerli vaktiniz ve yanıtınız için teşekkür ederim.
    Aslında endeksten seçim yapabiliyor olma şansımız bize, endeksten %10 daha fazla değer kazanmamıza sebep verebilir mi? Soru bu sanırım.
    Burda da ortalama yatırımcıdan görece daha iyi kararlar verebildiğimizi kabul etmek gerek. Ama bunu bir şekilde yapabildiğimizi kabul etsek, gene alım gücümüz o sekiz senede düşmeyecek mi?

Diyelim ki, 8 yıl önce o an satılan en ucuz sıfır otomobili alabileceğim miktardaki parayı, 8 yıl sonra gene en ucuz otomobili ancak full paket olarak alabilmek hedefiyle bist e yatırmıştım. Bist +%10 getiri ile bugün satılan en ucuz otomobili bile alamıyorum ki... Hem 8 yıllık otomobil keyfinden olduk, hem de paradan.

Usd/try ye göre +%10 almak gerçekçi mi bu arada? Endeksin %250 üstü kazanmış olmak gerekiyor 8 yılın sonunda.

Şu soruyu soruyorum kendime şu an. Bana 8 yıl sonra neyi vaad ederseniz, bugünün en ucuz sıfır otomobil parasını kullanırım?

Aklıma geldi şu an inceledim. 6 yıl önce 900 usd ye macbook almıştım yurt dışından. Şu an İkinci el piyasasına baktım 3000-3500 tl. Benim ödediğim rakam 2000 TL. (6sene önce)
    Ve şu an aynısının sıfır macbook air 2020 modeli 10.399 TL.

MacBook alım gücümü koruyabilmek için 5 kat, MacBook air dan MacBook pro ya geçiş için ise 7 kat arttırmam gerekiyordu sermayemi.
    Iyi ki 6 yıl önce parayı değerlendirip air yerine pro hedeflememişim...

Özgür demirtas ın videosundan sonra ne kadar limon ya da sarımsağı ne kadar süre bozulmadan saklarım diye araştırma yapmıştım. ) Bilmiyorum, belki de ben çok karamsarım.
    Ama umarım bugün 10.399 TL verip macbook air almak yerine borsaya yatırım yapanlar(endeks), 6 sene sonra en azından en yeni macbook pro yu alabilirler.

Yanlış baktığım bir nokta varsa lütfen söyleyin, ben yatırım ya da birikim yaparken ya otomobil, ya da bilgisayar zevkimden feragat etmek durumundayım. Şu an karamsarlık ve afallama halindeyim.

Kapitalist sistemin bizi tüketime zorlamak için yaptığı bir oyun mu bu? (nasd** endeksinde iki katına çıkmış sadece 5 yılda yani sadece bist değil dünyanın geri kalanı da bu şekilde)

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3.  Alıntı Originally Posted by umbamba Yazıyı Oku
    ..

Yanlış baktığım bir nokta varsa lütfen söyleyin, ben yatırım ya da birikim yaparken ya otomobil, ya da bilgisayar zevkimden feragat etmek durumundayım. Şu an karamsarlık ve afallama halindeyim.

Kapitalist sistemin bizi tüketime zorlamak için yaptığı bir oyun mu bu? (nasd** endeksinde iki katına çıkmış sadece 5 yılda yani sadece bist değil dünyanın geri kalanı da bu şekilde)

Bu kısmı yazmayı düşünüyordum cevap olarak, sen zaten teşhisi koymuşsun.

Önce, şu bilinç düzeyinde olmak lazım. Anladığım kadarıyla 30 civarı, genç bir beyaz yakasın. Senin durumunda olanların %90 ı,senin gibi hissediyor..Beyaz yaka, hemen her ülkede milli gelirden daha az pay alıyor, göreceli olarak fakirleşiyor. Ya pes edeceksin, ya da mücadele.

Değiştirebileceğin şeylere, yanı etki alanına odaklanmalısın. Alım gücün azalıyor, 5 yıl önce orta halli sıfır araba için orta halli maaşı olan beyaz yaka 5 yıl çalışmalıydı, artık 10 yıl çalışmalı( maaşının üçte birini biriktirebildiğini kabul ettim). Bu konuda yapabileceğin çok bit şey yok, oy verirsin, bir de sosyal medyada bir şeyler yazarsın..başkası elinden gelmez.

Elinden ne gelir. Daha çok çalışmak, daha başarılı olmak. Önce yaptığın işi daha iyi yapıp, daha çok para kazanmaya çalışacaksın. İyi tasarruf edip, tasarruflarını reel olarak, az da olsa, arttırmaya çalışacaksın.

Yoksa, piyasalarda işlem yapıp hayat kaliteni çok değiştirmen, burada kazandığın para ile ev araba almaya çalışmak mantıklı değil. Hedefini mütevazi tutarsan, belki ilerde bu işten çok iyi getiriler elde edebilirsin.. ama yüksek kazanç peşinde koşarsan, orta uzun vadede hayal kırıklığı yaşamam kuvvetle muhtemel.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by umbamba Yazıyı Oku
    Günaydınlar,
    Değerli vaktiniz ve yanıtınız için teşekkür ederim.
    Aslında endeksten seçim yapabiliyor olma şansımız bize, endeksten %10 daha fazla değer kazanmamıza sebep verebilir mi? Soru bu sanırım.
    Burda da ortalama yatırımcıdan görece daha iyi kararlar verebildiğimizi kabul etmek gerek. Ama bunu bir şekilde yapabildiğimizi kabul etsek, gene alım gücümüz o sekiz senede düşmeyecek mi?

Diyelim ki, 8 yıl önce o an satılan en ucuz sıfır otomobili alabileceğim miktardaki parayı, 8 yıl sonra gene en ucuz otomobili ancak full paket olarak alabilmek hedefiyle bist e yatırmıştım. Bist +%10 getiri ile bugün satılan en ucuz otomobili bile alamıyorum ki... Hem 8 yıllık otomobil keyfinden olduk, hem de paradan.

Usd/try ye göre +%10 almak gerçekçi mi bu arada? Endeksin %250 üstü kazanmış olmak gerekiyor 8 yılın sonunda.

Şu soruyu soruyorum kendime şu an. Bana 8 yıl sonra neyi vaad ederseniz, bugünün en ucuz sıfır otomobil parasını kullanırım?

Aklıma geldi şu an inceledim. 6 yıl önce 900 usd ye macbook almıştım yurt dışından. Şu an İkinci el piyasasına baktım 3000-3500 tl. Benim ödediğim rakam 2000 TL. (6sene önce)
    Ve şu an aynısının sıfır macbook air 2020 modeli 10.399 TL.

MacBook alım gücümü koruyabilmek için 5 kat, MacBook air dan MacBook pro ya geçiş için ise 7 kat arttırmam gerekiyordu sermayemi.
    Iyi ki 6 yıl önce parayı değerlendirip air yerine pro hedeflememişim...

Özgür demirtas ın videosundan sonra ne kadar limon ya da sarımsağı ne kadar süre bozulmadan saklarım diye araştırma yapmıştım. ) Bilmiyorum, belki de ben çok karamsarım.
    Ama umarım bugün 10.399 TL verip macbook air almak yerine borsaya yatırım yapanlar(endeks), 6 sene sonra en azından en yeni macbook pro yu alabilirler.

Malesef tr de herkesin geliri ve birikime eridi. Suan dolara gore karsilastirma yapmak bana pek anlamli gelmiyor.
    Dunyadaki durumumuza bakmak icin tabiki dolar olarak bakmaliyiz. Bencede dogrusu bu ama malesef her seyimiz deger kaybetti. Ornegin dolar olarak hesapladigimizda; maasimiz 5 yil oncesine gore ayni mi? Kac kisinin maasi 4-5 kat artti?
    Mac 5 kat artti ama maasimiz 5 kat artmadi. Bu durumda calismayimi birakacagiz? Milli gelir 12500 den 9000 dolara inmis.bu durum herkesi etkiliyor.

SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

10 senedir borsada işlem yapıyorum fakat son 5 yıllık performansimin kaydı var. Gönderiyi görünce bir kontrol edeyim dedim son beş yıllık ortalama getiri %40. Dolarin son 5 yılda ortalama getirisi yıllık %21 olmuş. Bu performansla portföy dolar bazlı olarak 2 katına TL bazlı 4 katına çıkmış. Son 10 yilda en fazla zorlandigim dönem son 2 sene oldu.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bence konu yeterince konuşuldu. Daha faydalı yazılarla devam edelim derim

Mesela TÜFE+%10, ya da usd getirisi +%10... hatta buna bist 100 getirisi+%10 da diyebiliriz. Makul bir hedef mi, son 2-3 yıllık performansınızla bu hedefe ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Milletin ayda %30-40 kazanma hedefi varken, bu hedefler vasat mı kalıyor? İşte burada uzun vade yayımcı mısınız, yoksa şansını deneyenlerden biri mi, bu ortaya çıkıyor. Gerçekten 20-25 yıl gibi sürelerde ortalama getiri olarak +%10 u sağlamak, reel getiri olarak yıllık %10 demek, bu da hemen hemen 8 senede portföyü reel olarak ikiye katlamak demek..25 senede, reel olarak 8 kat demek.

ONEPLUS A5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6. Kurumsal eğitimlerden aldığım en güzel fayda bu etki alanı konusu oldu. Mesela siyaset konuşmayı yıllar önce bıraktım, boşa zaman kaybı sadece. Ahlanıp vahlanmanin da bir anlamı yok. Sürekli önüne bakmak lazım.

Finansal piyasalarda beklentimden de fazla gelir elde ettim ikinci bir iş bir hobi olarak borsacıyım diyebilirim. Sadece riski dağıtmayı beceremedim yapımda yok para borsada yapacak bir şey yok. Şu an %50 nakit, %40 hisse %10 viop olarak devam ediyorum viopun da yarısı robotta ( 3 kaldiracla kendi oynuyor bugün çok güzel kazandı mesela ) yarısı günlük sistemime göre al - sat hedge amaçlı kullanıyorum. Altın geçmişte aldım taşıdım mesela güzel de kazandı ama anlamıyorum bilmiyorum yorum yapamıyorum; etki alanımın dışında kalıyor. Yorum yapamadığım için poz taşımak da beni huzursuz ediyor ne yaptığımı bilmeden işlem yapmak geriyor insanı. Herkese bunu tavsiye etmem tabi ki ama bu da bir yöntem / bakış açısı. Eşinle ailenle ilişki de çok önemli günde 5 sıfırlı kaybettiğim oldu ben zaten çok aşırı üzüldüm ama eşim destek olmasa bırakırdım belki de, ama o da destekliyor kazanç kayıp olacak devam et diyor mesela. Çok riske girmeden, Her gün tavan taban kovalamadan, bilanço + teknik destekli gayet tatmin edici kazanç çok mümkün, yeter ki aşırı hırsa kapılmayın, kazanınca kibir yapmayın, kaybedince hayata küsmeyin. Bunu da gözlemime göre çok çok az beyaz yaka yapabiliyor haberden muhabbetlerden siyasetten ondan bundan etkilenip sürekli zarar ediyorlar, o noktada da ben yapamıyorum deyip bırakmayı bilmek de çok önemli herkesin bir tarzı vardır zarara katlanamıyorsam belki borsa bana göre değil-dir de döviz altın bana göredir. Gibi...
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bu kısmı yazmayı düşünüyordum cevap olarak, sen zaten teşhisi koymuşsun.

Önce, şu bilinç düzeyinde olmak lazım. Anladığım kadarıyla 30 civarı, genç bir beyaz yakasın. Senin durumunda olanların %90 ı,senin gibi hissediyor..Beyaz yaka, hemen her ülkede milli gelirden daha az pay alıyor, göreceli olarak fakirleşiyor. Ya pes edeceksin, ya da mücadele.

Değiştirebileceğin şeylere, yanı etki alanına odaklanmalısın. Alım gücün azalıyor, 5 yıl önce orta halli sıfır araba için orta halli maaşı olan beyaz yaka 5 yıl çalışmalıydı, artık 10 yıl çalışmalı( maaşının üçte birini biriktirebildiğini kabul ettim). Bu konuda yapabileceğin çok bit şey yok, oy verirsin, bir de sosyal medyada bir şeyler yazarsın..başkası elinden gelmez.

Elinden ne gelir. Daha çok çalışmak, daha başarılı olmak. Önce yaptığın işi daha iyi yapıp, daha çok para kazanmaya çalışacaksın. İyi tasarruf edip, tasarruflarını reel olarak, az da olsa, arttırmaya çalışacaksın.

Yoksa, piyasalarda işlem yapıp hayat kaliteni çok değiştirmen, burada kazandığın para ile ev araba almaya çalışmak mantıklı değil. Hedefini mütevazi tutarsan, belki ilerde bu işten çok iyi getiriler elde edebilirsin.. ama yüksek kazanç peşinde koşarsan, orta uzun vadede hayal kırıklığı yaşamam kuvvetle muhtemel.

7.  Alıntı Originally Posted by jacksparrow Yazıyı Oku
    10 senedir borsada işlem yapıyorum fakat son 5 yıllık performansimin kaydı var. Gönderiyi görünce bir kontrol edeyim dedim son beş yıllık ortalama getiri %40. Dolarin son 5 yılda ortalama getirisi yıllık %21 olmuş. Bu performansla portföy dolar bazlı olarak 2 katına TL bazlı 4 katına çıkmış. Son 10 yilda en fazla zorlandigim dönem son 2 sene oldu.

ONEPLUS A5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Tebrikler, çok işlem yapmıyorsun diye biliyorum...eğer öyleyse, makul risk, makul işlem adediyle mükemmel bir başarı elde etmişsin..bu başarıyı 15 yıl daha sürdürürsen ve portföy dışına para çıkarmazsan, Türkiye’nin sayılı zenginlerinden olursun

8.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Kurumsal eğitimlerden aldığım en güzel fayda bu etki alanı konusu oldu. Mesela siyaset konuşmayı yıllar önce bıraktım, boşa zaman kaybı sadece. Ahlanıp vahlanmanin da bir anlamı yok. Sürekli önüne bakmak lazım.
    ...
    Stephen covey in etkili insanın 7 alışkanlığı isimli kitabını okumuş, eğitimini almıştım..teknik eğitimleri bir tarafa bırakalım, non-teknik 100 lerce eğitim almışımdır..bu eğitimi ilk 10 a yazarım...hayatıma somut şekilde değer katan eğitimlerden biriydi. Tüm arkadaşlara tavsiye ederim,

Zaten borsa %90 psikoloji, geri kalan herşey %10 ancadır.

Sayfa 944/1230 İlkİlk ... 4448448949349429439449459469549941044 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •