Günaydýnlar,
Deðerli vaktiniz ve yanýtýnýz için teþekkür ederim.
Aslýnda endeksten seçim yapabiliyor olma þansýmýz bize, endeksten %10 daha fazla deðer kazanmamýza sebep verebilir mi? Soru bu sanýrým.
Burda da ortalama yatýrýmcýdan görece daha iyi kararlar verebildiðimizi kabul etmek gerek. Ama bunu bir þekilde yapabildiðimizi kabul etsek, gene alým gücümüz o sekiz senede düþmeyecek mi?
Diyelim ki, 8 yýl önce o an satýlan en ucuz sýfýr otomobili alabileceðim miktardaki parayý, 8 yýl sonra gene en ucuz otomobili ancak full paket olarak alabilmek hedefiyle bist e yatýrmýþtým. Bist +%10 getiri ile bugün satýlan en ucuz otomobili bile alamýyorum ki... Hem 8 yýllýk otomobil keyfinden olduk, hem de paradan.
Usd/try ye göre +%10 almak gerçekçi mi bu arada? Endeksin %250 üstü kazanmýþ olmak gerekiyor 8 yýlýn sonunda.
Þu soruyu soruyorum kendime þu an. Bana 8 yýl sonra neyi vaad ederseniz, bugünün en ucuz sýfýr otomobil parasýný kullanýrým?
Aklýma geldi þu an inceledim. 6 yýl önce 900 usd ye macbook almýþtým yurt dýþýndan. Þu an Ýkinci el piyasasýna baktým 3000-3500 tl. Benim ödediðim rakam 2000 TL. (6sene önce)
Ve þu an aynýsýnýn sýfýr macbook air 2020 modeli 10.399 TL.
MacBook alým gücümü koruyabilmek için 5 kat, MacBook air dan MacBook pro ya geçiþ için ise 7 kat arttýrmam gerekiyordu sermayemi.
Iyi ki 6 yýl önce parayý deðerlendirip air yerine pro hedeflememiþim...
Özgür demirtas ýn videosundan sonra ne kadar limon ya da sarýmsaðý ne kadar süre bozulmadan saklarým diye araþtýrma yapmýþtým.

) Bilmiyorum, belki de ben çok karamsarým.
Ama umarým bugün 10.399 TL verip macbook air almak yerine borsaya yatýrým yapanlar(endeks), 6 sene sonra en azýndan en yeni macbook pro yu alabilirler.
Yanlýþ baktýðým bir nokta varsa lütfen söyleyin, ben yatýrým ya da birikim yaparken ya otomobil, ya da bilgisayar zevkimden feragat etmek durumundayým. Þu an karamsarlýk ve afallama halindeyim.
Kapitalist sistemin bizi tüketime zorlamak için yaptýðý bir oyun mu bu? (nasd** endeksinde iki katýna çýkmýþ sadece 5 yýlda yani sadece bist deðil dünyanýn geri kalaný da bu þekilde)
SM-G955F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri