Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
Geçen Twitterâ€â•da, yönü vadeli işlemler belirler, öncü sinyaldir dedim...olur mu, vadeli spotu takip eder dedi bir arkadaş.. muhtemelen 10 yıl sonra benim gibi düşünür. Ben de 10 yıl önce öyle sanıyordum.

Tüm piyasaya, TEB yatırımdan işlem yapan bir ya da bir kaç büyük oyuncu yön veriyor. Oradaki büyük para pozisyon kapamadan, yani karşılarındaki dağınık küçük oyuncular pes etmeden, kolay kolay yükseliş sona ermez. Benim penceremden bu yılın üst bandı 120 bine kadar yolu var, oraya gelmişken de eski zirveyi bir daha test edebilir.

Özelden çok danışan oluyor, yakın arkadaşlar kıramıyorum sonuçta...100 bin üzerindeyken, artık alım yapılmaz, en azından ben almam dedim...eldekilerle devam edilebilir dedim...endeksin geldiği yere bak.

Çok bunalınca, ben ekonomistim, borsada kim kime korsa en temel kuraldır diyorum zaten genelde, büyük para koyuyor, paraları alıyor yani
Bu güzel yazı köyde geçirdiiniz için çok şanslısınız. Bizim gibi bazı beyaz yakalılar da maalesef şehirde kalıp çalışmak zorunda. mümkün olduğunca erken ve güzel bir emeklilik sağlıklı ve çook uzun bir yaşam hayali kurarak.

Bu zamanda sizin gibi samimi ve net ifadeler kullanarak yazan birini bulmak çok zor. Konuşup yazanlar bilmiyor, bilenler ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Öngörülerinizin ise genel olarak oldukça isabetli olduğunu söylemeliyim. Borsa endeksin eski zirvesinden döneceği öngörünüze katılıyorum. Bence borsaların son yükselişi meşhur oyun teorisindeki pozisyon ayarlamak ve paniği yatıştırmak için suni olarak oluşturulmuş olabilir.

Diyelim ki bir grup insan bir barda toplanmış parti veriyor. Partinin tam ortasında bir bomba patladı ve yangın çıktı. Barın tek çıkışının kapısı olduğunu ve kapıdan da her defasında sadece tek bir kişinin çıkabildiğini farzadelim. Bu hayatta kalma oyununda herkes canını kurtarmak için kapıya koşacak ve tek çıkış yolunu da bloke edecektir. Bu toplamı sıfır olmayan oyunda en mantıklı çözüm herkesin sakin kalması ve sırayla kapıdan çıkmasıdır. Ölen zaten ölecektir ancak amaç hayatta kalanların oranını maksimum yapmaktır.

Bence borsada kamu otoritelerinin ve piyasa yapıcılarının ortaklaşa kurdukları böyle bir düzen var. Panik yaratan beklenmedik dışsal bir olaya borsalar düşerek cevap veriyor. Ancak panik devam ederse fiyatlar çok hızlı düşer ve bir çok yatırımcı aşırı zarar eder hatta satış bile yapamaz. Piyasa bile kapanabilir. Ancak bu durum yaşanmadan otoriteler devreye girip paniği yatıştırıp borsadan çıkış için daha sağlıklı ortam yaratabilirler. Belki de merkez bankalarının hamleleri ve Goldman -Morgan gibi piyasa yapıcıların olumlu ekonomi raporları (V tipi çıkış olacak endişelenmeyin gibi) yatırımcıları yatıştırmak ve mümkün olduğunca çok yatırımcının çıkabilmesi için oynanan bir oyundur.

Zaten borsalar trend dönüşlerini ani keskin şekilde değil daha yumuşak yapıyorlar. Bu nedenle teknik analizcilerin söyleyip durdukları ikili/ardışık tepeler, obo formasyonları gibi şeyler oluşuyor.

Şimdi borsalar pandemiden önceki yerlerine geldiler. Geçen aylarda yatırımcılar pozisyonlarını aldılar. Eğer bu bir oyunsa mart ayındaki sahneler bu sefer daha soğukkanlı ve ağır çekim tekrar yaşanacak.