Alıntı Originally Posted by kuluçka Yazıyı Oku
hay ağzına sağlık cennet. nedir bu temettü yada bedelsiz sevdası anlamıyorumki. verdiğini hisse fiyatından düşüyor zaten. bırakalım kasada kalsın biriksin,sonrada büyük bir sermaye artışına gidecek mecburen. tabii kısa bekleyenleri üzer bu haber ama tahtanın altı boş değilki, her kademede alıcı var. verir kurtulursun çekmezsin adamların kahrını. bist de hissemi yok.
Temettüden birde %15 stopaj kesintisi yapılıyor. Şirket bunu dağıtırken mesela kişiye 10.000 TL temettü verecekse eğer 1.500TL yı kaynağında kesiyor ve vergi dairesine sizin adınıza yatırıyor. Eğer bu temettü dağıtılmaz ve dürüstce yönetilir mesela özkaynak olarak kullanılırsa bu şirketin mali durumu çok daha güçlenmiş oluyor..

Türkiyede Kurumlar vergisi %22, temettü stopajı %15 (yat. ort.hariç)

Arsan örneğin yıllık 10.000.000 TL kar elde etsin. 2.200.000TL kurumlar vergisi verir. kalanı dağıtacam dese kalan 7.800.000 TL için 1.170.000 TL temettü vergisi öder. Toplam:3.370.000TL. Bu 1.170.000 TL lık kısım ayrı ayrı şirket ve yatırımcı açısından buharlaşan bir paradır. Devlet açısından ekstra bir kardır. Bu sebeple şirket aslında temettüyü bünyede bırakacam yeni kredi çekmeyecem vs onun yerine bunu dürüstce ve adilane kullancam dese bence daha iyi/pozitif olur..

{Tabi herkesin bakış açısı farklı olabilir.. kimisi der ki ben temettü olmasa şirkete niye ortak olayım bana ne vergiden ben paramı çatır çatır yemek istiyorum benim hakkım falan diyebilir..}

Diğer taraftan bünyede bırakılan karpayını piyasanın hisse fiyatına bir şekilde pozitif yansıtması ve fiyatlaması gerekir. Ancak kısa vadede Türkiyede bu tarz kararlarda yatırımcı algısı olumsuz yönde geliştiği için genellikle olumsuz düşünülüyor.