tarih bazinda fon fiyatlarini asagidaki linkten bulabilirsiniz.
https://www.spk.gov.tr/SiteApps/Port...tirimFonlari/E
4. Aydayım devlet katkısı hariç %7.25 getiri var. 3 aylık Devlet katkısı ve getirisini eklersem, %20.75
3 aylık Devlet katkısının getirisi %3.46 Bu ayda da kendimi başarılı görüyorum.
Bu hafta fon %leri için değişiklik talebi verdim. Yeni dağılım %34 KEH, %33 KEF ve %33 KES olacak. En az 20 yıl bes yatırımı düşündüğüm için, bu yeni dağılımı, uzun süre değiştirmeyi düşünmüyorum. Çok büyük değişiklik olmazsa(+-10) Yılda 1 geçmiş birikimleri dengeleyerek yola devam.
Elimde Bes dışında fonlarda değerlendirdiğim miktardan yıl sonu aralık ayında, devlet katkısını tavandan alabilmek için belki aktarım yapabilirim. Bakalım durum ne gösterecek, şimdilik böyle devam. Hayırlı günler.
Merhabalar, bu BES konusunda pek bilgim yok ama internetten edindiğim bilgilerde fon kesintileri birikimin %2.29'u olduğu için yıllar ilerledikçe ana paranın eridiği yönündeydi. Onunla ilgili bir değişiklik yapıldı mı acaba? 2021'den itibaren yapılacak bir düzenleme görülüyor. Acaba bu bahsettiğim konu ile mi alakalı?
özetin özeti:
şirket katkılı olacaksa düşünmeden yap.
şahsi olacaksa ana tasarruf kalemin olmayacak şekilde yap.
şahsi olacaksa 10 yılda çıkış olacak şekilde kendini ayarla
yıllık 2% civarı kesinti var, fonun kar etsin etmesin ana paradan kesiliyor.
diyelimki 100k paran var ve aylık 500 tl ödüyorsun, sadece 4 aylık primin fon kesintisine gider.
kısaca belli bir miktar paradan sonra sistemde durmak aptallık.
yüzde 2 civarı olan kesintinin pratikte/dünya standartında 0,5% falan olması lazım ama bu enflasyon ortamında böyle bir şeyin olacağını sanmıyorum.
Benim gibi genç olanlar ve besi birikim için kullanmak isteyenler, ebeveynleri adına bes açıp kendilerini lehtar ve sponsor olarak tayin ettirebilirler. Böylelikle 10 sene sonunda %100 katkıyı alabilirsiniz.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer İmleri