Sayfa 714/999 İlkİlk ... 214614664704712713714715716724764814 ... SonSon
Arama sonucu : 7990 madde; 5,705 - 5,712 arası.

Konu: Viop - XXI

Alıntı Originally Posted by mühendisyatırımcı Yazıyı Oku
    Hocam çok güzel bir analiz olmuş ellerinize sağlık. Rakamlarla analiz yapılınca çok daha net görünüyor manzara.
    Şimdi borç ödemeleri+cari açık+porfoy çıkışları 22,4 milyar dolar yani satılan 98 milyar doların 3'te birinden daha az. Demekki satılan doların 3'te 2 si yerliler tarafından karşılanmış. Yani ülke içinde kalmış. Merkez bankası çok fazla iç talep oldugu için rahat davranıp zorunlu karşılıkları arttırıp bunu kullanabiliyor.
    Ayrıca para basılma olayı sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada yapılıyor Fed bilançosu devasa boyutlara ulaştı enflasyon oluşsa da bir taraftan doların değer kaybetmesiyle enflasyon baskılanacak.
    Sonuç olarak FED'in bilançosunu bu kadar genisletmesinin 2008 krizinden sonraki gibi kriz atlatildikca bir ferahlama süreci olusturacagini düşünüyorum. Bu süreçte bu parayı nasıl kullandığımız çok önemli olacak sonrası için çünkü Fed mutlaka bir süre sonra faiz arttırarak bilanço kucultmeye gidecektir.
    Ben rakamları bu şekilde yorumluyorum doğru yada yanlış gördüğünüz noktaları belirtirseniz belki yanlış yaptığım yorumlar varsa düzeltebilirim.
    -Aslında yılın ilk 5 ay ayında yurt dışına çıkan para 22.4 değil 32.4 milyar dolar ,10 milyar dolara denk Katar riyali biçimsel olarak merkez bankası rezervine ilave edilmiş olduğu için merkez bankası tablosunda yurt dışına yılın ilk 5 ayında ( dış borç ödemeleri+cari açık+portföy çıkışları ) için çıkan para 10 milyar dolar daha az gözüküyor.

-Para basılma,para arzının genişletilmesi başta ABD başka gelişmiş ülkelerde de oluyor ama orada "şimdilik" enflasyon yaratmaması 3 nedene dayanıyor.

1)ABD'de tüketici kredileri aydan aya mart'ta (-)%4.5,Nisan'da (-)%20,Mayıs'ta (-)%5.3 gerilerken ,Türkiye'de 3 Temmuz itibariyle yıllık %49.65 artış var.

https://www.federalreserve.gov/relea...nt/default.htm

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...138560-ndsytT6

2)Bizde paranın dolaşım hızı yüksek iken ABD'de giderek yavaşlıyor.

https://fred.stlouisfed.org/series/M2V

https://fred.stlouisfed.org/series/M1V

3)ABD'in parası dolar kabaca üçte ikisi yurt dışında dünyayı dolaşıyor(As of June 10, 2020, there was $1.91 trillion worth of Federal Reserve notes in circulation.)(Yani ABD'de dolaşan para bu tutarın yaklaşık üçte biri 640 milyar dolar civarında)

Bu nedenle parasal genişleme nedeniyle başta ABD gelişmiş ülkelerde "şimdilik" enflasyon beklenmezken,bizde durum farklı olduğu için enflasyonun patlaması kaçınılmaz.Kısa vadede ;uygulanan faiz hadleri,dışarıdan alınan doğrudan ve portföy yatırımları ile döviz girişleri gibi faktörler ülkelerin paraları arasındaki pariteyi etkilese de uzun vadede belirleyici olan ülkeler arası reel enflasyon farklarıdır.Bu konuda daha önce yazdığım ekonomi teorisi ne diyor başlıklı yazımdan da bir alıntı yapayım:

"EKONOMİ TEORİSİ NE DİYOR:

Chicago Üniversitesi'nin ünlü ekonomi profesörü ve kendi adıyla anılan ekonomi doktrinin sahibi , Nobel ödüllü Amerikalı iktisatçı Milton Friedman'ın ekonomi kitaplarına geçmiş ünlü ifadesiyle "Enflasyon her yerde ve her zaman parasal bir olgudur" der.

Bu cümle ekonomistlerin çok büyük çoğunluğu tarafından tartışmasız doğru kabul edilen bir cümledir. Bu cümlenin altından şöyle bir açıklama çıkarılabilir: Enflasyona neden olan şey para arzındaki artışlardır. Ya da daha doğru bir ifadeyle eğer bir ekonomide para arzı reel büyümeden daha hızlı artıyorsa o ekonomide enflasyon olur.

Para arzını artırmanın enflasyon yaratacağı pek fazla tartışma gerektirmiyor ama yine de bunu ekonomi teorisinde Fischer'in değişim denklemiyle ifade edersek: MV = PQ. Burada M para arzını, V para biriminin bir yıldaki el değiştirme sayısını, P fiyatları, Q reel üretimi gösterir. V, genellikle kısa zamanda değişmez, Q da yeni yatırımları ve teknolojik gelişmeyi gerektirdiği için kısa sürede artırılamaz büyüklükler olarak kabul edildiğinden fiyatlar (P), para arzının (M) bir fonksiyonu haline dönüşür: P = f(M). Bu durumda para arzındaki artışlar fiyatları da artırır."

10 Temmuz 2020 itibariyle
    *1000 TL
    Bu hafta Önceki hafta haftalık artış yıllık artış
    MI Dolaşımdaki para: 1.107.567.363 1.102.697.899 %0.44 %87.28

M2 Dolaşımdaki para: 3.031.765.866 3.017.673.993 %0.47 %41.07

M3 Dolaşımdaki para: 3.158.896.609 3.147.678.658 %0.36 %40.52

NOT:Emisyon: 223.390.755 ; haftalık artış:-%0.06, yıllık artış:%56.36(yılbaşından bu yana ilk 6 ayda %42.86 artış)

2. is kura ğirilemiyor,o kadar yogun olabilirmi!
    yazdıklarım asla yatırım tavsiyesi değildir,lütfen forumun ğirişindeki yazıyı okumadan foruma ğirmeyin.232/643

Milletin refah seviyesi bu iktidar döneminde 3.5 kat artmıştır. Eskiden 1 dolar verip 2 TL alıyordu millet. Şimdi ise 1 dolar verip 7 TL alıyor. Eeeee, bu kadar zenginleşince de herşeyi ikişer ikişer almaya başladılar. Parayı ne yapacaklarını şaşırdılar. Herkesin kulaklarından bile para fışkırmaya başladı. [emoji41]

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alıntı Originally Posted by JAS Yazıyı Oku
    Milletin refah seviyesi bu iktidar döneminde 3.5 kat artmıştır. Eskiden 1 dolar verip 2 TL alıyordu millet. Şimdi ise 1 dolar verip 7 TL alıyor. Eeeee, bu kadar zenginleşince de herşeyi ikişer ikişer almaya başladılar. Parayı ne yapacaklarını şaşırdılar. Herkesin kulaklarından bile para fışkırmaya başladı. [emoji41]

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Tekrar paradan 6 sıfır attığımız o güzel günlere dönsek keşke.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

5.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Tekrar paradan 6 sıfır attığımız o güzel günlere dönsek keşke.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Eski günlerde tüik in açıkladığı enflasyon ve işsizlik rakamlarına inanırdım.

Son dönemde tüik in açıkladığı hiç bir rakama güvenemiyorum.

En kötüsü bu güven kaybı işte...

Yabancı yurtdışına dolar alıp kaçıyor, bu bir yerde biter ama yerli güven duymadıkça dolar almaya devam eder ki en kötü senaryo bu.

Çünkü MB para basıyor, maaşlar ödeniyor, kredi veriliyor ama bu para yine dolar almak için kullanılıyor ise tehlike olduğunu düşünürüm.
    Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

Alıntı Originally Posted by sartorius Yazıyı Oku
    daire maliyeti m2 2000 tl arsa payı %50 yani maliyet 4000 tl oldu daire 100 metreyse 400 bin maliyet olur,bu rakamlar düz arsada olan rakamlardır,harfiyat ve istinat duvarı varsa maliyet ayrıyeten artar,site dairesi ise ayrıyeten peyzaj falan filan devam eder sonuç olarak bu rakamlarla inşaat yapılamaz,çok mevki bir yer ise arsa masrafı % 70 i bulur (10 dairenin 7 si arsa sahibine)gider hazır yapılı dairelerde ayrıyeten 2-3 sene önceki dolar fiyatı hesabı yapsan hepsi zararda
    Sizde mi müteahhit siniz benim burada daireler 300-400 bine satılıyor yapan müteahhit babasının hayrına mı veriyor 100 olmasın 150 olsun 3-4 katı karla satıyor

Hadi onu anlamadınız

Tekirdağ ilçe daire fiyatlarına bakınız 150 bine daire satılıyor adam zararına mı veriyor

Arkadaş şunu kabullenmek zormu

Müteahhit eğitimsiz belgesiz kanunsuz çok para kazanmak herşeyi yapan demektir

7. İnsanların çoğu ben de dahil paraya yabancılaşıyor, üzerinde ne resmi var hatırlamıyor. Çocukluğumda bazen ilk defa gördüğüm para harçlık olarak verilirdi ben de incelerdim. Şimdi parayı görmeden yaşıyoruz.

Düşünürken 200 TL banknot görmediğimi fark ettim.

Zamanında haber olmuş.

https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonom...-oldu-1997865/

Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

8.  Alıntı Originally Posted by bb79 Yazıyı Oku
    Sizde mi müteahhit siniz benim burada daireler 300-400 bine satılıyor yapan müteahhit babasının hayrına mı veriyor 100 olmasın 150 olsun 3-4 katı karla satıyor

Hadi onu anlamadınız

Tekirdağ ilçe daire fiyatlarına bakınız 150 bine daire satılıyor adam zararına mı veriyor

Arkadaş şunu kabullenmek zormu

Müteahhit eğitimsiz belgesiz kanunsuz çok para kazanmak herşeyi yapan demektir
    Geçen bire bir konuştum. Daire maliyeti arsa marjı dahil anadoluda lüks bir projede 235 idi. İstediği fiyat 570... kurnazlık yapıyoruz dedi. Arsa bedeli olarak verdiğimiz daireleri de 570 ten hesaplayıp maliyet bu... yüksek diyoruz dedi. Yoksa oğluma nasıl reisi cumhur arabası alırım da dedi AUDI A8L zavallı... bu millet istiyor. Bankalara koşun. 10 yıl kredi.. esir oluyorlar.

Yine bir müteahhit... (sanırım milleti soymayı taahhüt ettiklerinden bu isim) daire sordum. Normal bir anadolu şehri. Köyle karışık. 600 dedi. Durdum. Gözüne baktım. Ne oldu, dedi. Dedim. Hesap yapıyorum. Kendime bir daire alabilmek için önce sana iki daire sonra arsa sahibine ve bankaya yarımşar daire sonra da bana vergisi tapusu aboneleri kesintisi kitlenecek bir borç yükü alıyorum

Böyle mal olacağıma kirada oturayım.

Kirada mı oturuyorum. Hayır. Şu an 450 istenen evi 3 yıl önce 120 ye mermerciden aldım. Yazık vallahi. Sorana bu fiyatlara almayın diyorum.

Ayrıca 90 bine bahçeye süper bir dublex yaptırdım.

Müeahhitler beni çok seviyor. Ben de onları...

Sayfa 714/999 İlkİlk ... 214614664704712713714715716724764814 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •