Sayfa 720/1006 İlkİlk ... 220620670710718719720721722730770820 ... SonSon
Arama sonucu : 8042 madde; 5,753 - 5,760 arası.

Konu: Viop - XXII

Alıntı Originally Posted by cml Yazıyı Oku
    1990 - 2000 yılı ile
    2010 -2030 yılını karşılaştırmak yeterli olmaz mı ?

Hangi konuda ilerledik ?

1990 dan beri iş hayatı içindeyim, o günden beri kurulan işletme varmı o yıllarda da var olan
    tüpraş,petkim, tofaş, arçelik, vestel, koç holding, sabancı holding, işbank, akbank, garanti, vs
    üzerine çıkan yada yaklaşan kaç tane firma sayabilirsin,

O zaman da cari açık veriyorduk, şimdi de veriyoruz,

Uzun uzun yazmaya da gerek yok aslında 90 larda yerli markasıyla araba üretiyordu tofaş, artık o da yok
    2000 yılının üzerine 20 sene daha koyduk ama sadece olduğumuz yerden 1 tık ileri gittiğimiz bir
    ekonomik değerimiz var mı?

Önümüzdeki 10 sene geldiğimiz noktadan ne kadar ileri gideceğiz ?
    Hikayemiz var mı?
    togg umuz olacak ya.
    bence şahinimiz olaydı daha iyiydi.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İSTANBUL
    Gönderi
    9,242
    neden o zaman rte sürekli dolara yatırım yapmayın dolarlarınızı bozdurun dolar alan yaya kalır gibi sözler ediyor...aynı şekilde hükümette görevliler danışmanlar v.s. yiğit bulut efsanesi var malum bu ülkede mesela...

Alıntı Originally Posted by seyis Yazıyı Oku
    ....DTH kompozisyonuna bakıp bunu görememek gerçekten ilginç. Merkezi otoritenin görevi herkesin sandığının tam aksi istikametinde olan bir görev. Bu görev; DTH'ların çözülmemesini sağlayarak (en azından kontrolsüz kalmamasını) cari açığa sebebiyet veren kalemlerin sahiplerinin, riski devletin üzerine yıkmasının önüne geçmek.
    Gerektiği yerde, gerekli dokunuşlar yapılarak bu iniş gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Doğruyu söylemek gerekirse, hem plan hem de uygulama (bence) çok mantıklı ve bugüne kadar ki uygulaması da gayet başarılı.
    Dövizi, kim (ne miktar) tüketiyorsa, riskini o alacak, devlet; modellemenin devamı için gerekli haber akışını ve fiyatı düzenleyecek ve yumuşak iniş gerçekleşecek.
    ......

3.  Alıntı Originally Posted by TÜRKOĞLU Yazıyı Oku
    Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aşı çalışmalarımızda iki aşı adayımız hayvan deneylerini başarılı bir şekilde tamamladı. Hatta bunlardan birisi etik kurul onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi." -AA
    Ahaaa 10 puan GAP cepte...

doları 8 den satıpta
    sonra arkasından bakmakta var şimdi.
    bu kötü oldu.
    sn cml den korkulur.
    kendi sistemime güvenmez oldum şimdi.
    jas da var.
    bu sefer durum farklı diyen.
    sn cml
    yıldırım çarpmış gibi yaptın beni.
    MB nin parası ne kadar.?
    bilen varmı.?
    2000 gibi boş mu.?

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İzmir
    Gönderi
    1,473
    Güzel yerden sekmiş, cuma düşük seviyesinin altına bırakmamaları lazım,
    altına kayarsa 4.4 de bulur kendini

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İzmir
    Gönderi
    1,473
     Alıntı Originally Posted by KOÇ Yazıyı Oku
    doları 8 den satıpta
    sonra arkasından bakmakta var şimdi.
    bu kötü oldu.
    sn cml den korkulur.
    kendi sistemime güvenmez oldum şimdi.
    jas da var.
    bu sefer durum farklı diyen.
    sn cml
    yıldırım çarpmış gibi yaptın beni.
    MB nin parası ne kadar.?
    bilen varmı.?
    2000 gibi boş mu.?
    Sn. Deniz43 açılımını vermiş

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    *BİN 28 Temmuz 2020 Salı
    Dış varlıklar 645,600,157
    Dış yükümlülükler 41,958,778
    Bankalar döviz mevduatı 431,014,392
    Kamu döviz mevduatı 42,123,399
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 130,503,588
    1USD 6.8970
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 18,921,790
    Altın rezervi 31,378,339

Swap ile merkez bankasına 58,873,000
    emanet gelen para

Swap hariç net rezerv(altın dahil) -39,951,210
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -71,329,548

28 Temmuz itibariyle rezervlerimizin durumu bu:

Yani merkez bankasının -altın dahil- net rezervi 18.922 milyar dolar ,ama kendisine ait olmayan ,kısa vade ile ,swap yoluyla aldığı 58.873 milyar dolar ödünç dövizleri çıkarırsak net rezervi (-) 39.951 milyar dolara geriliyor ama bu rakam elindeki altınları satması durumunda.Altınları satmaz ise o zaman döviz cinsinden rezervi (-)71.330 milyar dolar oluyor.

NOT:-Benim hesaplamamla bazı diğer hesaplama yapan iktisatçılar arasında görülebilen temel farklardan biri merkez bankasında tutulan kamu döviz mevduatı bazı iktisatçılar tarafından merkez bankasının kendisine aitmiş gibi gösteriliyor,halbuki merkez bankası(ananonim şirket statüsünde) ve hazine farklı tüzel kişilikler,zaten hazine olsun merkez bankası olsun,örneğin Türkiye'nin dış borçları gibi verileri yayınlarken gösterimde merkez bankası ve hazine olarak hesapları ayrı ayrı gösterir.

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...25bb65-ndH1r8s

tablo5

https://www.hmb.gov.tr/kamu-finansmani-istatistikleri

Türkiye'nin brüt dış borcu sayfası

Keza hem ekonomi kitaplarında gösterilen hesaplamalarda kamu hesabı merkez bankasının gibi gösterilmez, hem de ,keza zaman zaman uluslararası finans medyasında bizim rezervlerimizin hesaplaması yapılır,örneğin daha önce forumda yazmıştım, financial times'ta Laura Pitel imzasıyla yayınlanmıştı, o da aynı benim yaptığım yöntemle hesaplama yapmıştı Dolayısıyla merkez bankasındaki kamu hesabı merkez bankasının net döviz hesabı içine dahil edilemez,Hazine bu hesaptan vadesi gelmiş dış borç servislerini yapıyor.

(Not1:28 Temmuz 2020 analitik bilançosuna göre merkez bankasındaki kamu mevduatı 6.107 milyar dolar.)

-Diğer küçük farklılıklar ise farklı bilgilerin farklı periyotlarda yayınlanmasından kaynaklanıyor,örneğin merkez bankasının yaptığı swapların tutarı her ayın son haftasında bir önceki ayın son gününü yansıtacak şekilde aylık olarak yayınlanıyor,keza net altın tutarını da bu veriden görüyoruz.Bazı hesaplayanlar bu aylık veriye göre hesaplama yapıyor,ben daha güncel olsun diye günlük analitik bilançoya göre hesaplama yapıyorum hesaplama yaparken de aylık verideki altın tutarını almıyorum,oradaki merkez bankasına ait ounce altın miktarını, hesaplamanın yapıldığı güne ait işlem gören fiyattan(merkez bankasının hesaplamada kullanılacak döviz kurunu tespit ettiği 15.30 anı itibariyle) hesaplayarak tutarı hesaplıyorum.

Güzel yerden sekmiş, cuma düşük seviyesinin altına bırakmamaları lazım,
    altına kayarsa 4.4 de bulur kendini

püfff.
    dibi 0.48 dolarda
    4.8 olursa garan
    dolar kaç olur.?
    10 mu ?
    hee caho.?

üff
    içim karardı

-39 milyar dolar swaplar, zk lar düşünce
    Merkez Bankasının net döviz rezervleri, son rakamlar:

Swaplar hariç-) 42.942 milyar dolar(Bu rakam altınlarını da satması durumunda)

Altınlarını tutmaya devam ederse-)76.349 milyar dolar

Sayfa 720/1006 İlkİlk ... 220620670710718719720721722730770820 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •