Haklısınız, hatta bunlar iyi günlerimiz bile olabilir.
Twitter’da geçtiğimiz ay başkanın bir söyleşisi paylaşılmıştı.orada spk, Başkan vs etiketleyerek şunu önerdim. Dolaşımdaki payı %10 altında olan firmalar paylarını en az %10 yapacaklar, ya da adil değerleme ile kottan çıkacaklar. Çok basit, böylece borsadaki kumar hisseleri önemli ölçüde azalır. Bir gelişme olur mu, sanmam...zira kalkınma bankası dahi, devlet bankası olmasına rağmen aynı durumda. Kumarı oynayanlar devlet erkanı veya birinci derece yakınları olabilir.
Neden bunlar iyi günlerimiz olabilir diyorum. Yabancı yatırımcı en azından aşırı düşüş ya da yükselişlerde dengeleyici rolündeydi. Hızla çıkıp gidiyorlar. Artık bankalar, Tüpraş, Ereğli, THY bile birkaç büyük speğin oyuncağı haline gelebiliyor. 30-40 milyonla saçma sapan hareketler yapabiliyor bu büyük tahtalar.
En büyük tehlike de şu. Küçük yeni yatırımcı malda, hatta yüksek miktarlı kredi kullananlar da var. Yerli büyük fonlar da malda. Yabancı ortalıkta yok, alım yapmaya niyeti de pek yok. Herhangi türbülansta borsaya kim destek atacak, krediler patlayınca mecburi satışlar gelince hisselere kim destek atacak.
Borsamız dolar hareketlendiğinde, Birkaç günde 114 binlerden 100 bin altını gördü. Benzer daha büyük bir türbülansta 90 bin altı böle görülebilir. Küçük bir panik yaşanması yeterli bunun için.
Özetle...üzgünüm. Başta piyasa kural koyucuları, piyasa yapıcıları, hemen herkes suçlu. Elimizden gelen mümkün olduğunca defansif bir portföy ile beklemek. Çok büyük fırsatlar çıkmadıkça, orta vade portföyde hisse oranım çok yüksek olmayacak.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri