Sayfa 1078/1230 İlkİlk ... 785789781028106810761077107810791080108811281178 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 8,617 - 8,624 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Benim kriterim iki çeyrek üst üste kötü bilanço gelmesi. Yılların en çok kazandıran sağlam trendi olan bu kağıtları bunlar. Bu kadar da torpil geçelim.

Hektaş ile ilgili yorumum deva dan çok farklı değil. Grafik pahalı olduğu için yeni giriş yapmam, yıllardır takibimde olduğu halde bu yüzden giriş yapmadım. Elinde olan be maliyeti düşük olanlar ise sonraki bilançoya göre karar vermeliler bence.

Bu arada sonraki kötü bilanço sonrası, toparlamaya başlar. Sattığına pişman olursun. Bunlar hep bu işin cilveleri. %100 doğru bir yol yok, genelde haklı çıkacağımız bir yoldan yürümeye çalışıyoruz.

Bu arada deva da artık grafik pahalı. Yeni yüklü giriş önermem, ama her ay düzenli minik alımlar, bu hektas, deva, temeli sağlam tüm hisseler için olabilir. Zaten bu durumda grafik pahalılığın da çok önemi kalmıyor.. temel kaymadikça, bina sağlam olduğu müddetçe düzenli aylık minik alımlar yapılabilir.
    İki çeyrek olmasının kesin mantıklı bir sebebi vardır ama pratikte bana göre bilançoların geç açıklandığı yerde uzun bir süre.

Gyo sektörünü konut satışından ticari kiralamalarından, otomotivi araç ve ihracat beyazeşya öyle, enerji şirketlerini tüketim ve rafineri marjı, aracı kurumun gidişatını işlem hacimlerinden, sigorta şirketlerini aylık yayınladıkları prim police tutarından yiyecek içeceği direk müşteri olarak gözlemle de önceden yorumlama yapabiliyoruz tabi bunun dışında faaliyet dışı gider gelirden süpriz patlattıgı da oluyor.

Ama bir hastaneye ilaç deposuna veya tarım şirketine yatırım yapıyor olsaydım 2 çeyrek kuralını işletirdim çünkü bu şirketlere dair öncü göstergelerin ne olduğunu bilmiyorum. bundan dolayı da devayı uzun süre önce yazıp çizdiyseniz de yalan olmasın açıp birkere faaliyet raporuna grafiğine vs bakmadım. (belki öncü göstergeleri yukarıdaki sektörler gibi vardır).
    Ör: borsa da işlem gören hastane grubu, nüfüs yaşlanıyor bundan dolayı saglık harcaması artacak argumanı dışında benim elimde başka bir olumlu argüman yok olumsuz da yok.(doktor muayene, lab doluluk yatak doluluk oranı uçaklarda olduğu gibi aylık kapta paylaşılıyorsa bilgim yok.)

Yatırım tavsiyesi değildir.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Haklısınız, hatta bunlar iyi günlerimiz bile olabilir.

Twitter’da geçtiğimiz ay başkanın bir söyleşisi paylaşılmıştı.orada spk, Başkan vs etiketleyerek şunu önerdim. Dolaşımdaki payı %10 altında olan firmalar paylarını en az %10 yapacaklar, ya da adil değerleme ile kottan çıkacaklar. Çok basit, böylece borsadaki kumar hisseleri önemli ölçüde azalır. Bir gelişme olur mu, sanmam...zira kalkınma bankası dahi, devlet bankası olmasına rağmen aynı durumda. Kumarı oynayanlar devlet erkanı veya birinci derece yakınları olabilir.

Neden bunlar iyi günlerimiz olabilir diyorum. Yabancı yatırımcı en azından aşırı düşüş ya da yükselişlerde dengeleyici rolündeydi. Hızla çıkıp gidiyorlar. Artık bankalar, Tüpraş, Ereğli, THY bile birkaç büyük speğin oyuncağı haline gelebiliyor. 30-40 milyonla saçma sapan hareketler yapabiliyor bu büyük tahtalar.

En büyük tehlike de şu. Küçük yeni yatırımcı malda, hatta yüksek miktarlı kredi kullananlar da var. Yerli büyük fonlar da malda. Yabancı ortalıkta yok, alım yapmaya niyeti de pek yok. Herhangi türbülansta borsaya kim destek atacak, krediler patlayınca mecburi satışlar gelince hisselere kim destek atacak.

Borsamız dolar hareketlendiğinde, Birkaç günde 114 binlerden 100 bin altını gördü. Benzer daha büyük bir türbülansta 90 bin altı böle görülebilir. Küçük bir panik yaşanması yeterli bunun için.

Özetle...üzgünüm. Başta piyasa kural koyucuları, piyasa yapıcıları, hemen herkes suçlu. Elimizden gelen mümkün olduğunca defansif bir portföy ile beklemek. Çok büyük fırsatlar çıkmadıkça, orta vade portföyde hisse oranım çok yüksek olmayacak.

Sayın Cautionary , bir konuda kafam çok karışık ve cevap verirseniz sevinirim . Şimdiden teşekkür ederim . Saygılar .

Son yıldan beri ara ara kredi çekerek ve elime nakit geçtikçe 100 - 300 TL arası altın aldım . Biraz erken davranmış olsam da elimdeki altınların yarısını kademeli satış yaparak 387 TL ' den ve 414 TL ' den satıp günlük TL mevduata yatırdım. Diğer yarısı ise BES altın fonlarında ve satmadım . ( Gram altın 156 TL iken BES altın fonu aldım )

Türkiye ve dünya piyasalarında bu kadar yoğun ekonomik ve siyasi belirsizlikler varken portföyümün bankada kaydi olarak durması beni ara ara rahatsız ediyor. Acaba yastık altı mı yapmalıyım diye düşünmüyor da değilim .
    Twitter ' da öğle borsa yatırımcılarına denk geldim ki faiz oranları çok düşük diye 120 000 TL ihtiyaç kredisi çekip hisse senedi alarak uzun vadeli yatırım yaptı . Gelecek 3 - 5 sene hatta daha fazla sürecek sıkıntılı bir dönem yaşayacağız gibime geliyor . Okuduklarım , izlediklerim . Siyasi görüşü ne olursa olsun. Yerli yabancı farketmez !

Böyle bir zamanda tasarruflarımızı ( altın - döviz - hisse senedi farketmez ! ) bankada kaydi olarak durması ne derece mantıklı ? Sağlıcakla kalınız.

3. @abc1980,

Bu nedenle aset çeşitlendirmesi öneriyorum. Yanı tüm varlıkları likit enstrümanlarda ve bankada tutsam belki ben de endişelenirdim. Belli bir birikime ulaşınca oturacak evin alınması, belli bir miktar sonra arsa tarla vs olabilir.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4. Bu tür gizli maddeleri konuları nerden biliyrsunuz masada sizde vardınız heralde
     Alıntı Originally Posted by intermes Yazıyı Oku
    Asıl doğalgaz Akdeniz'de bulundu ama açıklayacak ortam yok savaş çikarirlar masada uzlaşma olursa aciklanacak.

Redmi Note 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    İki çeyrek olmasının kesin mantıklı bir sebebi vardır ama pratikte bana göre bilançoların geç açıklandığı yerde uzun bir süre.

Gyo sektörünü konut satışından ticari kiralamalarından, otomotivi araç ve ihracat beyazeşya öyle, enerji şirketlerini tüketim ve rafineri marjı, aracı kurumun gidişatını işlem hacimlerinden, sigorta şirketlerini aylık yayınladıkları prim police tutarından yiyecek içeceği direk müşteri olarak gözlemle de önceden yorumlama yapabiliyoruz tabi bunun dışında faaliyet dışı gider gelirden süpriz patlattıgı da oluyor.

Ama bir hastaneye ilaç deposuna veya tarım şirketine yatırım yapıyor olsaydım 2 çeyrek kuralını işletirdim çünkü bu şirketlere dair öncü göstergelerin ne olduğunu bilmiyorum. bundan dolayı da devayı uzun süre önce yazıp çizdiyseniz de yalan olmasın açıp birkere faaliyet raporuna grafiğine vs bakmadım. (belki öncü göstergeleri yukarıdaki sektörler gibi vardır).
    Ör: borsa da işlem gören hastane grubu, nüfüs yaşlanıyor bundan dolayı saglık harcaması artacak argumanı dışında benim elimde başka bir olumlu argüman yok olumsuz da yok.(doktor muayene, lab doluluk yatak doluluk oranı uçaklarda olduğu gibi aylık kapta paylaşılıyorsa bilgim yok.)

Yatırım tavsiyesi değildir.
    Patentli ilaç sektörü döngüsel olmayan nadir sektörlerimizden ve bu sektörde fazla halka açık şirket yok. Yani deva patentlerini arttırarak, en azından enflasyondan daha fazla büyüme yaratacak ve her çeyrek benzer rutin karları üretebilecek bir firma. Finansal tablolarına bakarak sadece yılsonu karını şimdiden fiyatlamış diyebiliriz. Hissede derinhisse denen zevat ve onun abileri operasyon yapmasalardı zaten deva ağır ama güvenli adımlarla büyüyen bir firmaydı. Yılbaşında devlet ile belirlenecek yeni ilaç fiyatları, artan nüfus, arge çalışmaları vb beklentilerle zamana yayılı büyüme kaydederek yoluna devam eder. Ana müşterisi devlet olduğu için devlette ödeme sorunu olmadığı sürece tahsilat sorunu olmaz.
    Hektaş ise her yıl %50 büyüyeceği beklentisi ile en azından 2 yıl sonrayı şimdiden fiyatlamış bir firma.Bu büyüme 2 çeyrektir görülmediği için fiyatlamada sorunlar yaşıyor. Rekabet yoğun bir sektörde mevsimsel ve iklimsel değişikliklere karşı kırılgan bir iş alanında çalışıyor. Tahsilat zor, zahmetli ve riskli o alanda.
    Sn Ali beyin neden devayı tercih ettiğini çok iyi anlıyorum.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

6. Twitter’da hisse pazarlayan çok sahtekar var...bu nedenle orada hiç hisse konuşmuyorum...burada da detaylı analiz vs işlerine girmem...çünkü bir hisse üzerine çok yoğunlaşınca, ister istemez etki altında kalan olabilir...Ayrıca burada da imalı sataşmalar oldu nadiren de olsa.

Bu nedenle, fazla detaya girmeye niyetim yok...deva için kısaca şunu söyleyebilirim...satış ve karlılık trendi bozulmadıkça önü açık...bence şu an ederinde, Pahalı değil...beklentilerini düşününce, geleceğe dönük olarak portföyümde tutuyorum.

Bu konuda hiç iddialaşma niyetim yok.,.başkası gelir, şu an ederinde değil, Pahalı, gelecek beklentileri de iyi değil, diyebilir...herkes aynı şekilde düşünse zaten alım satım olmaz...birileri alıp sattığına göre karşıt düşünceler var demektir.

Forum geçmişim 20 yılı geçti...çok tartışmalar yaptık zamanında.ama artık horoz felsefesine inanıyorum...piyasalar konusunda polemiğe girmem, işimi yapar geçerim ( doğru bildiklerimi paylaşır, yanlış bulduklarımı anlatırım...gerisine fazla vakit harcamam).
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Patentli ilaç sektörü döngüsel olmayan nadir sektörlerimizden ve bu sektörde fazla halka açık şirket yok. Yani deva patentlerini arttırarak, en azından enflasyondan daha fazla büyüme yaratacak ve her çeyrek benzer rutin karları üretebilecek bir firma. Finansal tablolarına bakarak sadece yılsonu karını şimdiden fiyatlamış diyebiliriz. Hissede derinhisse denen zevat ve onun abileri operasyon yapmasalardı zaten deva ağır ama güvenli adımlarla büyüyen bir firmaydı. Yılbaşında devlet ile belirlenecek yeni ilaç fiyatları, artan nüfus, arge çalışmaları vb beklentilerle zamana yayılı büyüme kaydederek yoluna devam eder. Ana müşterisi devlet olduğu için devlette ödeme sorunu olmadığı sürece tahsilat sorunu olmaz.
    Hektaş ise her yıl %50 büyüyeceği beklentisi ile en azından 2 yıl sonrayı şimdiden fiyatlamış bir firma.Bu büyüme 2 çeyrektir görülmediği için fiyatlamada sorunlar yaşıyor. Rekabet yoğun bir sektörde mevsimsel ve iklimsel değişikliklere karşı kırılgan bir iş alanında çalışıyor. Tahsilat zor, zahmetli ve riskli o alanda.
    Sn Ali beyin neden devayı tercih ettiğini çok iyi anlıyorum.
    Devlette ödeme sorunu olmadığı sürece ,anahtar kelimeler bunlar.Sektörü az çok bilen biri olarak o ödemelerde henüz ilaçta olmasa sa da pek çok konuda ödeme sıkıntıları olduğunu söyleyebilirim.İlaçta da ödemelerde gecikmeler oluyor ama şimdilik ödeniyor denebilir.Yalnız bu konuda şunu düşünmek lazım farketmeseniz de ülkemizde sağlık hızla özelleşiyor artık devlette bile para alınması kanıksandı.İlerde bu sgk deliklerini kapatmak için sağlıkta pek çok kısıtlama olacaktır kısmen ilaç sektörü de bundan payını alır.Sektörü bilenler zaten yazdıklarımı anlayacaktır,devlet az ödemek hatta ödememek için elinden geleni yapıyor.

8. cautionary hocam bizde doviz ve altin rezervi ne durumda siz ne düşünüyorsunuz?
    ağzı olan bir sayı atıyor ortaya envai çeşit sayı donuyor ortalıkta.

bir de genel ekonomik gidisata dair beyaz olmadığınızı anlayabiliyorum da bazıları gibi simsiyah misiniz gri misiniz

Sayfa 1078/1230 İlkİlk ... 785789781028106810761077107810791080108811281178 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •