Az bilinen güzel bir türkü.
https://www.youtube.com/watch?v=hUksACNjuWg
Nursaç Doğanışık-Güzellerden Üç Güzel
Şu kısmını söylemiyorlar.
İçkilerden üç içki var içilir
Biri rakı biri şarap bir'si mey
Ah güzel bir'si mey vah şirin bir'si mey
Rakı size şarap size mey bize
Başımı sevdaya salan bir gözel
Ah yaman bir gözel vah şirin bir gözel
Gözelin kaşlarıda karadır kara
Çok aradım bulamadım bir çara
Ah yaman bir çara vah şirin bir çara
https://tr.wikisource.org/wiki/G%C3%...G%C3%BCzel_Var
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Öyle dolar yükseliyor artıyor paramın değerini koruyayım Tl yerine dolara geçeyim bunlar madalyonun görünen tarafı.Döviz kurlarının artması devlet ve merkez bankalarının para politikasıdır.İthalatı düşürmek , turizm gelirlerini artırmak için devlet kurun artmasına müsaade eder.Bakın ithalat azalıyor 5 bin tlden aşağı doğru dürüst bilgisayar yok neden çünkü kur yükseldi , korona nedeniyle turizm fiatları çok düşük fiatlarda , son günlerde turizm de göreceli olsa da hareketlenmeler gördük evet kur 7 - 7.40 seviyelerinde , merkez bankası faizleri yükseltmiyor kura müdahalae etmiyor çünkü kendisi tekrar düşmeye başlayacak.
FAİZLE ALIŞVERİŞ YAPANIN , FAİZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.
Senin dediğin şeyin geçerli olması için devletin ülke içinde her şeyi kendi üretiyor olması lazım, o zaman kurdaki yükseliş ülkenin menfaatine olur, örnek olarak çin, adamlar iğneden ipliğe her şeyi kendileri üretiyor, kuru kasıtlı olarak yükseltip ülkedeki tüketimi artırıyorlar.Çünkü alternatif var.
Bizdeki doların yükselmesi ülkenin hiçbir şey üretemediğinden kaynaklanıyor, kalem pil dahi dışarıdan geliyor, sanayinin ham maddesi, ilaçtan tut elektroniğe varana kadar, senin paran sürekli yabancı para birimlerine çevrilip üretime değil tüketime yöneldiğinden habire değer kaybediyor.
Bilgisayar örneğini vermişsin, tamam 5 binden aşağı bilgisayar yok! ama yerine Türk malı alternatifin var mı? yok!
O zaman ya mecbur kalıp alacaksın, ya paran yetmediği için daha düşük modellere yöneleceksin, ya da hiç alamayıp vitrinden seyredeceksin.
O yüzden bizdeki kur artışı enflasyon ve fakirliğe yöneltiyor,
Yani kısaca gavur dedikleriniz her şeyi ucuza alıp daha kaliteli hayat yaşarken bizlerse köle gibi çalışıp karın tokluğuna ve daha aşağı sınıf yaşamaya razı oluyoruz.
Buradaki yorumlarım ve tavsiyelerim kişisel görüşüme dayanmaktadır.Bu bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir!
Yazık kimin çoçuğuysa
Doğru,döviz kurlarının yükselmesi prensip olarak turizm gelirlerini arttırır,ithalat harcamalarını düşürür.Ama kurun artması "devletin müsaade" etmesine bağlı değildir,eğer serbest piyasa ekonomisi geçerliyse çok sayıda parametre kurların seviyesini belirler(dış ticaret dengesi,doğrudan ve portföy dış yatırımları,yabancı para cinsinden hizmet gelir ve giderleri,döviz cinsinden borçların büyüklüğü ve geri ödeme takvimi,merkez bankasının döviz rezervleri,reel politika faizi...)
Kurların artmasını eğer ekonomi isteseydi gereksiz yere geçen sene başından bu yana kabaca 110 milyar dolar rezervini buharlaştırmazdı.
Bir şey daha..Döviz kurlarının artmasını isteyen ekonomi yönetimi asla iç piyasada döviz ve altın cinsinden borçlanmaz,bu bile bile ayağına kurşun sıkmak demek.Döviz kurları arttığı zaman devletin borçları da zıplar..
Eski dönemlerde böyle bir hata yapılmış iç piyasada da döviz cinsinden borçlanılmıştı ve sonucunda 2001 ekonomik krizini hazırlayan nedenlerinden biri oldu.Sonra büyük gayretlerle içerideki döviz borçlanması sıfırlandı,2018 yılına kadar içeride döviz borcu sıfırdı,Kasım 2018 yılında ise sadece 0.3. milyar dolardı.Ama deneyimli eski Hazine tepe bürokratlarının bütün uyarılarına rağmen son 2 yılda döviz ve altın cinsinden büyük tutarda borçlanmaya gidildi ve içeriye olan döviz ve altın borcu şu anda 31.4 milyar dolara ulaşmış durumda,ayrıca bu hafta yine iç piyasaya döviz cinsinden tahvil satılarak borçlanılacak.Sonuç olarak merkezi yönetimin toplam iç-dış döviz borcu 128,5 milyar dolara çıkmış ve toplam iç-dış borcunun %52'sine ulaşmış durumda. Yüksek oranlı bir devalüasyonda kamu borcu/gsyih oranı çok yüksek oranlara çıkabilir,üstelik bu rakama Hazine garantili şehir hastaneleri,köprüler,yollar,hava alanları,tüneller kamu-özel ortaklığı kapsamındaki 145 milyar dolarlık verilen gelir garantisi dahil değil....Çok büyük bir hata.Devletler iç piyasaya sadece kendi parası cinsinden borçlanmalı...
Son düzenleme : deniz43; 26-08-2020 saat: 07:47.
Yer İmleri