Umarım bes ve sgk maaş ödemelerine dokunmazlar. Gerçi ben emekli maaşı 5000 TL üzeri olan beyaz yaka emeklilere bit güzellik bekliyorum, ama kesinti şeklinde değil de, 0-2000 TL %10 zam, 2000-5000 TL %8 zam, 5 bin üzeri %6 zam gibi...ufak bir khk ya bakar..fazla dillendirmek de istemiyorum, yol göstermiş gibi oluyoruz.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Seçim bekliyorsunuz o zaman siz
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Güzellik mecazi manada, normal yıllık artıştan bahsediyorum, yüksek emekli maaşı alan, yani zamanında vergisi tam yatan, %99 beyaz yakadır. Bu kesime az zam yaparsa oy olarak pek kaybı olmaz, buradan elde ettiği tasarrufu da oy potansiyeli yüksek alt gelir grubuna harcar. Zaten son 20 yılda alt gelir grubuna sağlanan güzelliklerin hemen hepsi beyaz yaka ezilerek elde edilen gelir ile yapıldı. Orta kesim yok edildi. Beyaz yaka en önemli orta gelir grubu iken, %90 ı alt gelir grubunda artık ( alt gelir grubu olarak 4 kişilik ailenin 7000 TL civarı olan yoksulluk sınırını baz alıyorum. 30 yaş altı beyaz yakalıların %90 ı bu gruba giriyordur).
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
O egeli ben değilim
BES e dokunacaklar gibi o dün belli oldu CB nin konuşmasından. Bana BES e zorunlu olarak her fona kamu borçlanma araçları ve özel sektör borçlanma araçları sokacaklar belli bir oranda gibi geldi. Örneğin %30 zorunlu olursa 154 milyarın %30 u 46 milyar TL lik kamuya ve özel sektöre kaynak yaratmış olurlar düşük faizli. Ama böyle bir kaynak öğüten makinaya ne versek öğütür 1-2 yıla sıfırlar. BES e dokundukları anda BES teki tüm paramı oradan çeker fiziksel dolar ve altına çeviririm. Denetlenebilir, hukukun üstünlüğü olan ve adaletin olduğu bir sistem kuruluna kadar sanırım geriye gidişe devam.
Yuah noval Harari insanları hayvanlardan ayıran en büyük özelliğin organize olabilmek olduğunu söyler. Örnek olarak da çarlık Rusyasında 500 bin Rus soylusunun 300 milyonluk Rus halkını nasıl yönettiğini anlatmış Sapiens kitabında...
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Bu transferler iyi hoş da.. hep beyaz yakanın sırtından olmamalı. Son 10 yılda alım gücü en bariz şekilde düşen beyaz yakadır, buna eski tabirle orta direk de diyebiliriz.
TÜİK in açıkladığı %20 lik gelir dağılım gruplarında bu dediğim net gözüküyor. Gini katsayısı da bu yüzden düşmüyor, alt kesim göreceli olarak daha çok pay alıyor, gelirken yüksek kesimden en çok transfer yapılması gerekirken oraya dokunan da yok..olan hep orta gelirliye oluyor.
topikte defalarca BES e dokunulacağını ve ucuz fon olarak kullanılacağını yazdım, başta sn. Cautionary olmak üzere birçok arkadaş iyimser düşünüp böyle bir şeyin çok zor olduğunu söylediler.
birçok arkadaşın yazdığı gibi hükümetin çalışma mantığı basit, orta sınıftan çal yandaşa ve alt gelire dağıt.
ortada yapılacak herhangi bir saçma uygulamayı düzeltecek bir mekanizma da yok.
an itibari ile eşimin hesabının kapatılması için talimatı verdik, 10 yıl para çekmek yasak fonların 30% u da devlet tahvili olacak gibi
fantastik bir uygulamanın gelmesini bekleyecek değiliz.
benim şirket katkılı BES devam edecek, orada şirket katkısı olduğu için kapatmak anlamsız.
Yer İmleri