Düşüncelerimiz paralel, alintiladigim yerler hariç. Asgari ücret veya ülkedeki herhangi bir ücret benim için kıstas değil, Allah kimseyi özellikle belli refah seviyesindeki insanları o duruma düşürmesin. Yaşım fazla değil, okumuş belli akademik seviyeye ulaşmış biri olarak ben de asgari ücretle çalıştım bir zamanlar. Boğuluyor gibi oluyordum, bunalıma girdim acaba hep böyle mi gidecek diye sorguluyordum hep çünkü çıkar yol görünmüyordu. Bir zamanların genç beyaz yakası olarak da çok öteye gidebilecegimi sanmıyordum bir dönem. Kamuya geçtim daha sonra, özelde didinip bir elde edebileceğimi kamuda on elde ediyorum. Yoneticilerime, mudurlerime bakiyordum, iki senede mudurumun saçları beyazladi her gününe şahidim. İyi para alıyordu ama yılların emek ve tecrübesi eseri ben kamuda daha fazlasını elde edebileceğimi ön gördüm. Şirketin gençleştirme politikasını sezdim, 50 yaş üstü istenmiyordu. Onlar da haklı belki ama kamuda kimse bunun peşine düşmez. İleride güçten düşünce emekli yaşım gelmeden o yaşta iş aramak daha kötü şartlarda çalışmak istemem. Kaldı ki şirket ülkenin en büyük üç sanayi şirketinden biri...Gençler şanssız bir döneme denk geldi. Şu an çıkar yol ya yurtdışına gitmek ya babadan zengin olmak ya da bir şekilde kamuya adım atmak. Geri kalan binde bir özelde tutunabilecek şartlarda...
Her neyse konu dağıldı, yukarıda yazdığım gibi çalışarak para kazanilabilecegine daha doğrusu zengin olabileceğime inanmıyorum. Maaş araç benim için para kazanabilecegim sermayeyi bu yolla ediniyorum. Ticaretle uğraşma yolunda bir hayat çizgim olmadı, ileride düşünüyorum. Şu an yegane çıkar yol amacıma finansal piyasalarda ulaşmak. Bir şeyi önce hayal ederim sonra ilk adımı atar ve devamını sabırla surdururum, miadim 10 sene, kısa bir süreç değil. Hisse senedi piyasası her daim yükselmeye odaklı bir piyasa takdir edersiniz ki, işin doğası bu... Geçmişteki hatalarımdan ders çıkarıp son iki üç senedir sermayemden kazanabiliyorum. İki sene önceki portföyümün neredeyse dört katindayim ki dandik hisselerle ulaştığım değer değil bu... Maaşımdan artirdiklarim da var ama ana sermayenin yaninda ufak kalıyor rakamlar. Hedefim her sene %50 büyümek ki şu an üzerindeyim hedefimin şu berbat piyasada. Hayal etmeden, kovalamadan bir şey olmadı hayatımda hiç. Bir de zamansallik tezim vardır, 10-12 senede bir gelen donemsel krizlerin sonu 3-4 senelik periyotta ana endeks hisseleri dahi on kat civarı degerlemeye ulaştı, hiç bir şey yapmadan mevcut sermayemi korusam dahi büyük hedefime hatta fazlasına 10 sene sonra ulaşmam mümkün. Kaldı ki portfoyumde 20-30 kat gidecek bebek kağıtlar sermayeye oranla az da olsa mevcut. Tamam yine kabul ediyorum teknoloji belli bir seviyeye ulaştı artık ama doğru hisseye doğru zamanda yatırım yine benzer etkiyi yaratır diye düşünüyorum portfoyde..
Hayırlısı olsun diyorum hep, belki hedefime ulaşamam ama stoplu hisse senedi yatırımı her zaman tüm yatırım araçlarından çok fazla kazandırmıştır. Belki hedefime ulaşamam daha az kazanırım ama yine de akıllı yatırım yapmış olurum.
Yer İmleri