Sayfa 6/72 İlkİlk ... 456781656 ... SonSon
Arama sonucu : 575 madde; 41 - 48 arası.

Konu: FONARŞİ ( hellistheothers )

1. Hisse Fonlarda Endeks Relatif Başarısının Önemi. (3)

Bu noktada, endekse relatif başarının da tanımlanması ve açıklanması gerekmektedir.

Öncelikle tüm yatırım fonları , ülkemizde ve dünyanın çoğunda bir benchmark ya da daha dilimizden bir tabirle kıyas kriteri ile ölçülmektedir. Bir fonun, kıyas kriteri olmadığında, başarıyı ölçmek mümkün değildir. Çünkü fonların başarısının ölçütü asla ve asla sadece getiri değildir. Başarı, risk/getiri, benchmark başarısı vs gibi bir çok başka faktöre dayanmaktadır.

Elbette bir yatırımcı; temel ve haklı olarak getirisine bakar. Ancak uzun vadeli yatırımda benchmark başarısından kaynaklı olmayan getiriler er ya da geç geri kaybedilecektir. ( Konunun 1.kısmında anlattığım gibi, ''endeks er ya da geç reel olarak tekrar aynı yerine dönecek'', dolayısıyla benchmark başarısı olmayan fonda aynı yere dönecektir. )

Dolayısıyla kıyas kriteri başarısı , yatırımcının getirisini birebir etkileyecektir.

Hisse fonlar, kendi tüzükleri ile kıyas kriterlerini ilan etmelerine ve aralarında ufak farklar olmasına ragmen, Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan hisse fonlar için genel olarak kıyas kriteri Bist100 alınabilir ve tüm değerlendirmeler bunun üzerinden yapılabilir.

Peki relatif getiriden kasıt ne ?. Çok kolayca anlaşılabildiği üzere bist100'ün %5 getirdiği bir ay %7 başarı saglayan bir fon %2 relatif başarı sağlamış olacaktır. Eğer Aynı örnekte fon %3 getiri sağlamışsa -2% relatif getiri sağlamış olacaktır

Dolayısıyla, kıyas kriterini bilmeyen bir yatırımcı , ikinci örnekteki fonu %3 getirisinden dolayı başarılı sayabilecektir, oysa ki durum bu değildir.

Bir sonraki gönderide relatif getirinin sonuçlarına değineceğiz.
    Son düzenleme : hellistheothers; 08-10-2020 saat: 11:56.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2. Hisse Fonlarda Endeks Relatif Başarısının Önemi. (4)

Relatif getirinin önemini daha net açıklamak için bu gönderide bir matematiksel model kullanacağım.

A hisse fonu : Endekse relatif getiri yapamayan kötü hisse fon. ( Aylık bazda relatif yapsa da düzenli yapamayıp, yılllık bazda kabaca endekse eşitlenecek )
    B hisse fonu : Endekse aylık ortalama %2 relatif getiri yapabilen iyi hisse fon

Ortalama bir durum değerlendirmesi için endeksin yılın başında başlangıç değerini 100, sonunda yine 100 olduğu bir modele bakacağız arada getirileri dalgalanacak. Endeks aylık getirilerini tümü ile rasgele yapıyorum, yıl sonu tekrar 100 değerini alacak şekilde.

Modelde, B hisse fonu her ay endeks getirisini 2% puan geçecek.

Görüldüğü gibi bist100, yaklaşık aynı yerde iken yani değeri 100 iken , iyi ve relatif getiri yapabilen fonun yılın sonundaki değeri 127'ye ulaştı. Oysa Endeksle yaklaşık aynı getiriyi yapan A fonunun değeri hala 100 olacaktır.

Uzun vadede bileşik olarak bu getiri çok daha artacak , makas gittikçe açılacaktır.

Daha önceki gönderilerde gösterdiğim üzere şu kabulleri yaparsak;

Çok uzun vadede endeks nominal olarak artsa da, reel olarak getirisi çok çok sınırlı olacak.
    Ancak yine de endeksin uzun vadede reel getirisi eksi olmayacak.
    Endeks benchmarkını düzenli geçen bir fonun sürekli reel getirisi olurken, endeks benchmarkını geçemeyen bir A hisse fonunu çok uzun süre tutmanın da bir anlamı kalmayacaktır.

Yani sabır, her zaman değil , doğru hisse fonda anlamlı olacaktır.

Doğru hisse fonu nasıl buluruz, nelere bakmalıyız, nasıl ölçmeliyiz kısmına bir sonraki başlıkta değineceğim. Şimdilik görüşmek üzere, bol kazançlar.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

3. Bu arada sürekli 6-7 hisseden oluşan bir hisse portföyüm var. zaman zaman portföye giren ve çıkan hisseler oluyor. Burada onu da günlük paylaşmam doğru olur mu, paylaşmalı mıyım bilmiyorum, bu konuda görüşleri almam mümkün mü ?
    Olağanüstü getiriler olmuyor ancak uzun vadede endeksi aylık %5 civarı relatif ile geçebiliyor.

4. Paylaşmanız çok iyi olur bence
     Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Bu arada sürekli 6-7 hisseden oluşan bir hisse portföyüm var. zaman zaman portföye giren ve çıkan hisseler oluyor. Burada onu da günlük paylaşmam doğru olur mu, paylaşmalı mıyım bilmiyorum, bu konuda görüşleri almam mümkün mü ?
    Olağanüstü getiriler olmuyor ancak uzun vadede endeksi aylık %5 civarı relatif ile geçebiliyor.
    Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Bu arada sürekli 6-7 hisseden oluşan bir hisse portföyüm var. zaman zaman portföye giren ve çıkan hisseler oluyor. Burada onu da günlük paylaşmam doğru olur mu, paylaşmalı mıyım bilmiyorum, bu konuda görüşleri almam mümkün mü ?
    Ben kendi adima ogrenmek isterim, paylasmak istemezseniz de hisse senedi seciminde kullandiginiz sureci paylasabilirseniz iyi olurdu. Hangi verileri goz onune aliyorsunuz vb.

6.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    İyi akşamlar sizi fon başlığından takip ediyordum bir çok bilmediğim fonu sayenizde öğrendim hatta IPV fonu da bu şekilde öğrenip aldım. Hisse seçimi bence fon seçiminden zor. Paylaşırsanız hangi hisse olduğunu değil belki ama hangi kriterlere göre hisseyi aldığınızı anlatırsanız bizler de faydalanabiliriz. Saygılar

Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Relatif getirinin önemini daha net açıklamak için bu gönderide bir matematiksel model kullanacağım.

A hisse fonu : Endekse relatif getiri yapamayan kötü hisse fon. ( Aylık bazda relatif yapsa da düzenli yapamayıp, yılllık bazda kabaca endekse eşitlenecek )
    B hisse fonu : Endekse aylık ortalama %2 relatif getiri yapabilen iyi hisse fon

Ortalama bir durum değerlendirmesi için endeksin yılın başında başlangıç değerini 100, sonunda yine 100 olduğu bir modele bakacağız arada getirileri dalgalanacak. Endeks aylık getirilerini tümü ile rasgele yapıyorum, yıl sonu tekrar 100 değerini alacak şekilde.

Modelde, B hisse fonu her ay endeks getirisini 2% puan geçecek.

Görüldüğü gibi bist100, yaklaşık aynı yerde iken yani değeri 100 iken , iyi ve relatif getiri yapabilen fonun yılın sonundaki değeri 127'ye ulaştı. Oysa Endeksle yaklaşık aynı getiriyi yapan A fonunun değeri hala 100 olacaktır.

Uzun vadede bileşik olarak bu getiri çok daha artacak , makas gittikçe açılacaktır.

Daha önceki gönderilerde gösterdiğim üzere şu kabulleri yaparsak;

Çok uzun vadede endeks nominal olarak artsa da, reel olarak getirisi çok çok sınırlı olacak.
    Ancak yine de endeksin uzun vadede reel getirisi eksi olmayacak.
    Endeks benchmarkını düzenli geçen bir fonun sürekli reel getirisi olurken, endeks benchmarkını geçemeyen bir A hisse fonunu çok uzun süre tutmanın da bir anlamı kalmayacaktır.

Yani sabır, her zaman değil , doğru hisse fonda anlamlı olacaktır.

Doğru hisse fonu nasıl buluruz, nelere bakmalıyız, nasıl ölçmeliyiz kısmına bir sonraki başlıkta değineceğim. Şimdilik görüşmek üzere, bol kazançlar.
    Emeklerinize sağlık,verdiğiniz bilgiler çok değerli,sabırsızlıkla devamını bekliyorum.

8.  Alıntı Originally Posted by ozbek Yazıyı Oku
    Emeklerinize sağlık,verdiğiniz bilgiler çok değerli,sabırsızlıkla devamını bekliyorum.
    Çok sağolun, çok motive edici oluyor bu tür mesajlar.

Sayfa 6/72 İlkİlk ... 456781656 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •