Ekonomik durum, ya da ülkenin geldiği durum, kendi dar çevremizde yaptığımız basit bir kaç gözlemle anlaşılmaz.
Mesela eğitim seviyesi çok düşük kesimlerde, gelişmişlik sokaklardaki araba sayısı, yapılan yol ve köprüler vs bunlarla ölçülür. Ama bu başlıkta ortalama eğitim seviyesi üniversite filandır herhalde. Daha detaylı gözlemler paylaşılmalı bence.
Genç arkadaşlara şiddetle ölçme, veri analizi vs dersleri öneririm. Bir gözlem sonucu bir çıkarım yapacaksak nelere bakmalıyız. Mesela, o gidilen yerdeki lokanta, kafe vs talip olsaydık şöyle mi derdik. Vay anasını, işler acayip, bu mekanların sahibi para basıyordur??
Ben olsam şunlara bakardım, ilk aklıma gelenler,
i-) Her hafta, her ay, her mevsim nasıl bir müşteri trafiği var,
ii-) Mevsimsel etkiyi bertaraf etmek için, geçtiğimiz yıl bu günlerde nasıl bir trafik vardı, hatta önceki yıl, hatta daha önceki yıl durum nasıldı? Yani müşteri trafiğinin mevsimsellikten arındırılış trendi nasıl?
iii-) Peki müşteri trendini bulduk ama, harcama miktarı nasıl, yani müşteri bazında kazanılan para geçtiğimiz yıllara göre nasıl değişmiş,
iv-) Acaba pandemi kaynaklı müşteri trafiklerinde bazı dengesizlikler oluştu mu? Mesela kapalı mekanlar daha az tercih edildiği için, havadar yerler, açık mekanlar daha mı çok tercih edildi,
v-) Sağlık kaygıları nedeniyle araça başı kişi sayısı düştüğü için, araç yoğunluğu artmış olabilir mi? Geçen yıl bir araçla iki arkadaş gelebilirken, şimdi ayrı ayrı geliyor olabilirler mi?
vsvs...5 dk düşününce bu sorular aklıma geldi. bir saat düşünsem çok daha fazlası aklıma gelirdi herhalde...aslında 5 dakika düşünen herkesin aklına gelir bu sorular.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri