Alıntı Originally Posted by HMZ STBYK Yazıyı Oku
tca ya yatırım yapmakla bir nevi dolara da yatırım yapmış oluyorsunuz ... fon dağılımınız 1/3 er gibi görünse de gerçkte risk dağılımınız 1/3 er değil ...
Doğru tespit Sn. HMZ STBYK, saygılar.

Döviz ağırlıklı bir portföy. 10 yıl üzeri bir yatırım vadem var.(Hedefim ortalamada minimum yıllık tüfe+%3)

Yaşım ve risk algıma göre hisse senetlerine portföyümde 1/3 yer vermek uygun geliyor. Portföyümün üstünde maksimum kontrolüm olsun istiyorum. Portöydeki fonlar minimum %80 hisse,döviz, altın taşıyan fonlar. Yaklaşık %20'de fon yöneticilerine bırakıyorum. Belki tl varlıklara yatırım yaparlar ya da bilgi becerilerine göre bir miktar piyasa okurlar, bu kadarı yeterli

Dolar/tl ile borsamızın uzun vade de genelde ters korelasyon gösterebildiğine, dxy ile altın ons'un da ayni şekilde ters korelasyon gösterebildiğini düşünüyorum.

Ülkemizdeki enflasyonist etki nedeniyle Zpf'yi sigorta olarak görüyorum. İçeriğindeki kira sertifikalari sebebiyle, uzun vade de dolar/tl mevduatı üzerinde getirisi olacaktır.

Altın fonu'nu ise küresel risklere karşı bir sigorta olarak görüyorum. Uzun vadede, enflasyona karşı koruyucu etkisi olabilse de, enflasyon üzeri getirisi olacağını pek düşünmüyorum.(belki altın kira sertifikasi vs getirileri ileride artar, durum değişir bilemiyorum)

Uzun vadede, esasen portföyde büyümeyi sağlayacak fon, hisse fon. Bu sebeple, Dolar/tl düşüşe geçtiği, Tl'nin değerlendiği ve dezenflasyonist süreçler için de, Mps'yi tutuyorum. Standart sapma ve sharp oranları fena değil. Yüksek standart sapması, borsa yükselişe geçtiğinde patlayıcı potansiyel özellikler gösterebiliyor. Tabi ileride performansa göre mantalite aynı kalsada fonlar değişebilir.

Al sat yapmıyorum(vaktim, psikolojimin ve bilgimin buna müsait olmadığını düşünüyorum), al/tut ve dengeleme üzerine bir strateji izliyorum.

Aynı zamanda inancımdan dolayı, faiz hassasiyetim olduğu için, katılım fonları dışına çıkmıyorum.

Yatırım tavsiyesi değildir.