Originally Posted by
djoz
Bir iki sene önce onsu 1250 dolardan altın aldım.
Ondan birkaç sene önce de ons 1100 dolar falandı.
"Altın aynı altın, niye şimdi böyle pahalandı, vay fırsatçılar" demedim, aldım.
Ben aldıktan sonra düşebilirdi de, yükselebilirdi de. ve yükseldi.
Almayıp "ama şöyle ama böyle vıdı vıdı" konuşanlar altın giderken arkasından el salladılar.
Şimdi lütfen "altınla beton karşılaştırılmaz, o likit, öteki TL varlık" gibi şeyler karıştırmayalım. Altın yerine fiyatı dalgalanan herhangi bir şey de olabilirdi. Kereste de olabilirdi, patates de olabilirdi, hurda demir de olabilirdi, tarla da olabilirdi. Ne olduğunun hiç bir önemi yok. Farzedin ki altın değil de yüz bin adet "tişört" alıp koydum depoya.
Almaya niyeti olan adam, fiyatları takip eder, kafasına yattığı bir anda tak diye alıp koyar kenara. O vakitten sonra kar da edebilir, zarar da edebilir.
Ama almaya niyeti olmayan habire konuşur. Geçmişte fiyatı 10'a çıkmış malı bugün 5'e bulsa "niye 4' değil" diye mırın kırın eder.
4'e düşmesi gerektiğine inanıyorsan buyur bekle kardeşim.
Malını 5'ten aşağı satmayan adam da beklesin.
Karşılıklı olarak ilk kimin direnci kırılırsa demek ki o hatalı fiyat biçmiş.
Ama yok adam 6-7-8'den çatır çatır satıyorsa sana 4'e vermesini bekleyemezsin.
Satamayıp yine de inmiyorsa paraya ihtiyacı yoktur, veya o fiyata inmeye gönlü razı değildir, yine 4'e vermek zorunda değil.
Kimse malını sizin istediğiniz fiyata indirmek zorunda değil beyler. Bir kişiye değil genele söylüyorum.
Hesap kitap işlemez bu işte. Adamın kendi tapulu malı.
Kamulaştırma mı yapıyorsunuz ki "senin malın anca şu kadar eder" deyip kendi biçtiğiniz rakamı adamın eline tutuşturacaksınız?
Pardon da, siz devlet misiniz?
İster verir, ister vermez, isterse etrafını dikenli tel çevirip kimseyi sokmaz. İsterse kömürlüğünü 10 milyon liraya ilana koyar.
Yer İmleri