
Originally Posted by
hellistheothers
Bahsi geçen kurumun tüm fonları için aynı şeyi düşünüyorum. Bu kuruma özgü değil, büyük özel banka fonlarının hepsi böyle. Kıstaslarının ısrarla gerisinde kalan , 5 yıllık portföy dönüşümleri bile %2 'yi zor bulan fonlar. Daha önce sıkça örneğini verdiğim gibi simitin 3 misli arttığı ortamda 1 bucuk misli artan simit fonu gibi bunların çoğu. Artışları da ilüzyon. Simitin fiyatı aynı yere dönerse ne olacakları mechul. ( simit dogru metafor değil belki simitin fiyatı uzun vadede enflasyonla artacak, enflasyonla hiç artmayan bir ürün koyabilirsiniz buraya, ya da simitin fiaytını dolar bazlı koyabilirsiniz )
Zaten genel olarak bir endeksi takip eden endeks fonlarının da , aktif yönetilen ama benchmark endeksi geçmeyen mutual fonların da hiç bir vadede reel getiri sağlamayacağını düşünüyorum. Geçmişte de sağlamadılar. Hele dünya endekslerinin çoğu reel getiri sağlamayan doymuş piyasalar , uzun vadede bu endekslere ekstra getiri sağlamayan bir fon bence zaman kaybıdır. Zaten bu fonların çoğu yavaş yavaş takip ettikleri endeks kadar bile getirmeyip, ufak ufak altında da kalıyorlar. Dayanağı %100 artarken %90 artan bir fon, erken ya da geç, mutlaka kazandırdığını geri alacaktır. Bu hiç değişmedi.
Ben çoğunlukla yanlış anlaşılıyorum.
Yurtdışı piyasalar da , gelişmekte olan piyasalar da petrol de, teknoloji de yatırım yapmak için muazzam alanlar. Ben bunlara yatırım yapmak için bizdeki fonların son derece yetersiz ve kötü olduğunu düşünüyorum bir kaç istisna dışında. Ama bir fon neye yatırım yapıyorsa yapsın, yatırım yaptığı ürünün bir tık üstünü getirmediği müddetçe, gizli bir şekilde paranızı eritiyordur. Kazançları geçicidir.
Çamura yatırım yapan fon çamur getirisinin yıllık %10 geçerse her yıl, uzun vadede para kazandırır, altına yatırım yapan fon her yıl %10 altın getirisinin altında kalsın, para kaybettirir. Bütün dünya fonlarında benchmark diye yırtınılmasının, tüm büyük yatırımların fona girerken kıstas başarısını sorması bu basit matematik gerçeklik. İstisnasız geçmişte, bugün ve gelecekte tüm örnekler bunu kanıtlıyor.
Başarının tek ölçütü kıstas başarısı, kıstası geçmenin tek yolu fon aktivitesi. Aktivite olmayan yerde, başarı olmaz. Çünkü durgun bir su gibi sadece dayanak enstrümanı/endeksi/ürünü yansıtır. Hatta bizdeki örneklerde olduğu gibi onun da gerisinde kalır. Ama her aktivite olan yerde de başarı olmayabilir.
Sözgelimi, bugdaya yatırım yapıp, bugdayın yıllık getirisini her yıl %10 düzenli geçen bir fon bulsam ben mesela, tüm paramı yatırırdım zerre tereddüt etmeden. Çünkü her komodite, her meta, her endeks gibi reel olarak bugday da belli bir değerin altında ve üstünde dalgalanacaktır. Ancak yıllık %10 enflasyon üstü reel getiri benim için yeterlidir ve ciddi başarıdır.
Fidelity'nin bir nasd** fonu 6-7 yıl önce nasd** yıllık %80 getirirken, , fon %60 getirdi. Bütün yöneticiler sene sonu görevden alındı, çünkü inanılmaz bir yatırımcı baskısı oldu. Bildiğin binanın önünde eylem yaptı adamlar. Çünkü oradaki yatırımcı, reel olarak %60 kazandım oh mis demiyor, dayanaktan kaynaklı getirinin geçici olduğunu biliyor. Ama tam tersi nasd**'ın %10 getirdiği yıl %30 getiren fonlar kırmızı halı üstünde ödüller alıyor.
Tabi bunları trade edenler için değil, benim gibi uzun vade yatırımcılar için söylüyorum.
Yer İmleri