Sayfa 1202/1230 İlkİlk ... 202702110211521192120012011202120312041212 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,609 - 9,616 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Şişli-İstanbul
    Gönderi
    1,689
    tuncay turşucu mart ayında tüm kağıtlar neredeyse her gün devre keserken bloomberg ht radyoya çıkmıştı bir akşam. kekelemesi ve sesinin titremesi aklımdan çıkmıyor. demekki arkadaş %100 malda ve korunmasız yakalanmıştı. güzel hikayeler anlatıyor kendisi boğa piyasasında iş yapar ama o düşüşte o seviyede biri stop olabilmeli veya hedge mekanizmasını iyi kurabilmeliydi. bloomberg'e çıkan herkes aşırı derecede tl ve bist pompalıyor. borsa 1.4'ten 1.7 cente gelmişken böyleyseler gerçek ralli olursa şöyle 3 cent olsak demekki dolar altın alanlar aptaldır diyecekler.

arkadaş tamam sentiment şu an boğa, ben de boğa piyasasındayım ama bazı topiklerde ve twitterda gördüğüm boğa arkadaşlar gerçekten çok iticiler. aynı pozdayız ama okudukça nedense içimdeki ayı canlanıyor yahu

Eski başlıktan kolaj yapmaya devam ediyorum

Kriz zamanı batan, intihar eden, psikolojisi bozulan vs.. çok hikâye var. Yani ralli devam edebilir buradan aşağıya da kafayı çevirebiliriz.

Söylemek istediğim tek şey ise lütfen batmayacak şekilde, riskiniz boyunuzu aşmadan pozisyon alın.

Kendi uyarım değil okuduğum hikayelerin uyarısı olarak görün bunu,

Not: Hikayelerin yazarları ve benden önce okuyanların burada olduğunu biliyorum
    İnsanoğlu işte hızlı unutuyor, ondan hatırlatayım dedim

Saygılar

Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alıntı Originally Posted by ajfa Yazıyı Oku
    tuncay turşucu mart ayında tüm kağıtlar neredeyse her gün devre keserken bloomberg ht radyoya çıkmıştı bir akşam. kekelemesi ve sesinin titremesi aklımdan çıkmıyor. demekki arkadaş %100 malda ve korunmasız yakalanmıştı. güzel hikayeler anlatıyor kendisi boğa piyasasında iş yapar ama o düşüşte o seviyede biri stop olabilmeli veya hedge mekanizmasını iyi kurabilmeliydi. bloomberg'e çıkan herkes aşırı derecede tl ve bist pompalıyor. borsa 1.4'ten 1.7 cente gelmişken böyleyseler gerçek ralli olursa şöyle 3 cent olsak demekki dolar altın alanlar aptaldır diyecekler.

arkadaş tamam sentiment şu an boğa, ben de boğa piyasasındayım ama bazı topiklerde ve twitterda gördüğüm boğa arkadaşlar gerçekten çok iticiler. aynı pozdayız ama okudukça nedense içimdeki ayı canlanıyor yahu
    Piyasayı tahmin etmek zor is bence. Her fon yöneticisi de hedge mekanizması ya da stop çalıştırmak zorunda degil. Bkz:Marmara capital. Borsa yerinde saydı dediğimiz son 3 senede bile Altını geçmiş getirisiyle. Önemli olan sabır.

Alıntı Originally Posted by trn55 Yazıyı Oku
    merhaba hocam uzun vade temettü yatırımına başlamayı düşünüyorum borsada pek bilgi sahibi değilim şuan temel analizfde kendimi geliştirmeye çalışıyorum temettü yatırımı için tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum yaşım 26 borsa için genç sayılabilecek yaştayım diye düşünüyorum değerli fikirlerinizi paylaşırsanız kendimi daha iyi geliştireceğime inanıyorum
    bu başlık gerçekten çok öğretici öncelikle bu başlığı önceki başlığı okuyarak tartışmaları değerlendirerek farklı ve çok önemli bakış açıları elde edilebilir... öncelikle bir portföy mantığı ile hareket edip çeşitlendirmeye gitmek sadece hissede değil, gram altın, yurt dışı piyasalar, dolar-eurobond, araba , arsa, ev vb... şekilde paylaştırma yapıp yumurtaları aynı sepete koymamak gerekiyor... bazen insan gerçekten çok mantıklı çok doğru bir hamle yapmasına rağmen piyasa mantıksız hareket edebiliyor böyle çeşitlendirme yapıldığında bu saçma hareketlerden alınacak hasar azaltılabilir... tabi bu aynı şekilde elde dilebilecek getiriyi törpüler ancak asıl amaç portföyü koruyup bir süreç içerisinde arttırmak olmalı.... borsalar çok iyi kazandırıyormuş fonlar bile yüzde yüz yapmış denilerek her senenin böyle olmasını beklemek çok anlamsız olur.... zaten çok uzun sürede egeen gibi işte amazon gibi bir şirket seçmediysek diğer enstrümanlardan çok da farklı bir kazanç olmayacağı için getiriler birbirine yaklaşacak, portföyü korumanın gücü ortaya çıkacak...önemli olan şunun farkında olmak: şimdi bile emekli maaşları ortada ... ben emekli olduğumda eğer bir birikimim olmazsa gerçekten zorlanacağım emekli maaşım benim hayatımı sürdürmeme yetmeyebilir veya işte hepimiz insanız Allah korusun başımıza birşey gelebilir işimizi kaybedebiliriz o yüzden sürekli bir şekilde gelirimin atıyorum yüzde 10unu yüzde 20sini biriktirmeli ve bunu bana pasif gelir sağlayacak alanlara yönlendirmeliyim ... yani bakış açısı bence bu olmalı.... "şöyle bir hisse varmış düşeni kırmış rsi al vermiş fincanın kulbunu yapmış artık hedef 20 katı" gibi değil ...mütavazi ama sürekli bir getiri... sonra zaten logaritmik artacak ...
    sonrasında olay biraz kendini tanımaktan nasıl rahat hissedeceğini bilmekten geçiyor ... temettü yatırımının mantığı düzenli olarak kar payı veren şirketlere ortak olup bu şirketlerin finansalları bozulmadıkça elde tutmak kumbara gibi biriktirmek temettüler ile tekrar alım yapıp maliyeti düşürmek lot sayısını arttırmak ve böylece bir sonraki yıl daha fazla kar payı elde etmek ... ancak eğer hisseler temettü verdikten sonra aynı noktaya çıkamazsa o yıl lot sayısı da arttığından kayıp da artabilir... ben şahsen şirket kar ettikçe her hissenin belli bir yükseliş yaşayacağını ve o hissenin sırasının gelmesinin beklenmesi gerektiğini düşündüğümden temettü de elimde tutmak satmamak için en büyük motivasyonum olduğundan kendimi bu şekilde rahat hissettiğimden böyle yapıyorum... ancak temettü hisseleri nispeten daha yavaş hisselerdir böyle çok da sürpriz beklenmemesi gerekiyor...veya ben düşüşler için viopta ters pozisyon da alıyorum ama mesala son dönemde soluksuz bir yükseliş olduğundan genelde zarar kes şeklinde işlem kapanıyor... dolar cinsinden gelirim de olsun diye eurobond biriktiriyorum ama faizler artarsa ben zarar edebilirim... burası biraz bakış açısıyla riskleri ayarlamakla ilgili ... hisseyi alırken şirketin sahibinin yatırımcıya yaklaşımı, hissenin mevcut f/k oranı, dolar bazlı ne konumda olduğu, net karın yüzdesi, yıllar içerisinde karın artıp artmadığı, likidite oranının cari oranının 1den yüksek olması , şirketin borçluluk seviyesi, borcun kaynağı, fiyat/serbest nakit akışının nispeten küçük olması, aktif devir hızı gibi değerlemelere bakılabilir ...
    kimi insan mesela yatırım yapan büyüyen fabrika açan şirketleri araştırır hikayesine inandığı sürece fiyatı düşse de toplamaya devam eder... brisa çok güzel bir örnekti mesela ... kimi insan da portföyünde artık dev olmuş belki çok fazla piyasa değerini arttıramayacak ama portföyü de koruyacak hisselere yönelir... kimi insan komisyonlara katlanır yurt dışından hisse alır kimi insan bunu "aft" gibi fonlar aracılığıyla yapar....ülkemizde de çok başarılı hisse senedi fonları var tacirlerinki... mac... nnf gibi fonlar örneğin... eğer piyasayı çok araştırma takip etme imkanı yoksa tefasın internet sitesinden bulunup bunlardan da fayda elde edilebilir.... bunlara belli oranda yer verilerek karma bir portföy de yapılabilir....
    veya çok iyi bir araştırma yapmışsındır hissenin mutlaka daha yukarı gideceğini öngörmüşsündür kimse tavsiye etmese de tek hisse iki üç hisse takip ediyorsundur... dediğim gibi hisse seçerken insanın kendini nasıl rahat hissettiğinin önemi büyük... ben ne olur ne olmaz diye 8-10 arası hissede duruyorum...eskiden elimdeki tutar çok bölündüğünden kendirimi ortak gibi hissedemediğimden 5i 6yı geçmezdim... çok bilinen klasik temettü hisseleri: atıyorum isyat, ismen, crdfa, eczyt, psdt, vesbe, aksa, alka, egeen, algyo, ereğli, akgrt, ecilic, oyakc, despect, tlman vs. vs. gibi hisselerdir... belki bendeki bazı şirketler de 10 yıl sonra da çok yol ilerleyemeyecek ama 8-10 tanesinin de duracağını sanmıyorum ... ortalama bir şey olacaktır....
    temettü hisseleri investingten hisse görüntüleyici sayfasından temettü verimine göre sıralama yaparak bulunabilir veya twitter'da "Paşa" bey var bu konuda güzel araştırmalar yapıp temettü potansiyellerini hesaplayan değerli paylaşımlar yapan ... onu da okumakta fayda var ... "hayat ve yatırım" geçen hafta çok güzel bir video hazırlamıştı uzun vadeli yatırım konusunda...
    bu uzun bir yol... kısa vadede çok yüksek getiriler beklememek lazım... aksi halde büyük para küçük parayı bir şekilde avlıyor... algoritmalar her gün 100bin dolara yakın gelir elde ediyor piyasadan ... veya höstadlar ferrari ile gezip milleti affedersin köpek gibi hisse dilendirip bir de kendileri eğitim diye para alıyor... zaten kasım ayı boyunca borsa çok güzel bir ralli yakaladı ve dolar bazında daha yolu olsa da tl bazında zirvelere çıktı.... ama bilinçli olmak adım adım ilerlemek uzun vadede başarıyı mutlaka getirecektir diye düşünüyorum... umarım çok bilmişlik taslayıp başınızı ağrıtmamışımdır.... başarılar dilerim saygılar
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

5.  Alıntı Originally Posted by trn55 Yazıyı Oku
    merhaba hocam uzun vade temettü yatırımına başlamayı düşünüyorum borsada pek bilgi sahibi değilim şuan temel analizfde kendimi geliştirmeye çalışıyorum temettü yatırımı için tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum yaşım 26 borsa için genç sayılabilecek yaştayım diye düşünüyorum değerli fikirlerinizi paylaşırsanız kendimi daha iyi geliştireceğime inanıyorum
    Öncelikle 1-2 sene kendini geliştirmeye çalış. Bu arada her ay düzenli olarak 2-3 hissede küçük alımlar yapabilirsin (aylık tasarruf miktarın kasar).

Bu dönemde en önemli konu, kısa sürede çok kazanma hayaliyle temeli 5 para etmez, ya da temel olarak çok pahalı hisselerde olmamak. Velev ki hisse çok hareketli olsun, hızlı yükselişler yapıyor olsun. Temel sakat olunca, bunun üzerine inşa edilen bina ne kadar güzel gözükürse gözüksün, en ufak bir sarsıntıda yıkılır. Allah korusun biz de altında kalabiliriz o binanın.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

6. Suya girmeden yüzme öğrenilmez öncelikle ufak bir portföy hazırla al sat acele etme çok vaktin olacak yeter ki azimli ol aldıklarını sattıklarını bir tabloda takip et temettü yatırımı diye şartlama kendini, güzel kar ettiğinde satmasını bil malına aşık olma bütün paranla borsaya girme her zaman kenarda yedek akçen olsun abartılı rallilerde karlarını (sütün kaymağını) alıp dolar altın eurobond a yatır daha da kazanırsan gayrımenkul al

İlk 10 yıl öğrenmeyle geçer parayı sonra kazanırsın acele yok disiplini bırakma üç günde köşe dönmek yok bırakmazsan emin ol 50 yaşına geldiğinde rahat edersin son olarak tasarruf çok önemli kazandığın parayı tut aklıma gelenler bunlar başarılar dilerim..
     Alıntı Originally Posted by trn55 Yazıyı Oku
    MI 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7.  Alıntı Originally Posted by ajfa Yazıyı Oku

Pozisyonunda ötürü olduğunu sanmıyorum, konuşmasında genel bir sorun var tuncay beyin.

ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

8.  Alıntı Originally Posted by denlis100 Yazıyı Oku
    Pozisyonunda ötürü olduğunu sanmıyorum, konuşmasında genel bir sorun var tuncay beyin.

ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    oğlum da az biraz kekeme sayılır..zaten çözülebilir bir sorun kekemelik...heyelancanınca kontrolü kaybeder ve daha çok kekelersin...tuncay o dönemler çok heyecanlıydı..all long bu nedenle tehlikeli ve bu nedenle gerektiğinde hisseleri bir miktar hedge etmek gerek...yeni ve küçük portföyler için gerekmeyebilir, ama büyük ve yılların birikimi portföyler için şart bence.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 1202/1230 İlkİlk ... 202702110211521192120012011202120312041212 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •