Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Bence Türkiye Ortalamasına göre 144 Kira katsayısı olması gerekendir ama malum iktidar sürekli ucuz kredi pompaladığı için bu katsayı normalken anormal hale geldi. İktidar değişmeden bu kira katsayısına (144 K) ineceğini düşünmüyorum. Ama akp sonrasında tıpkı 90 ve 2000 lerde olduğu gibi bu seviyelere ineceğini düşünüyorum.
Nasıl mı? Ya gelir artacağı için kiralar artacaktır ya da ucuz kredi devri biteceği için fiyatlar düşecektir. Ya da ikisi birlikte...Öyle ya da böyle bir şekilde yakınsama olacak ve kira katsayısı düşecektir diye düşünüyorum.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
O egeli ben değilim
250 çarpanın altı istanbul'da hayaldir. 2018 de şok faiz artışında bile çarpan ancak bu seviyelere düşmüştü...bu sefer o da zor.
Bu arada 3+1, eli yüzü düzgün, site içerisinde tipik aile konutundan bahsediyorum...yoksa ruhsatsız, ya da 50 yaş üstü, en ufak bir depremde yıkılmaya aday örnekleri bulup, aha burda çarpan 200 demeyin..diye bu notu da düşeyim.
Bir not daha: Son bir yılda demir ve beton fiyatları %100 e yakın artmış diyorlar, şu ortamda onca risk alıp inşaat yapacak enayi bulmak da kolay olmayacak. kaldı ki yaptın, nasıl satacaksın...maliyet belli, alım gücü belli...istanbul'da kenar mahallerde bile %50 le inşaat yapılıyordu, o oran çoktan üçte bire düşmüştür, 3-5 sene sonra çok merkezi yerler dışında üçte birden fazla bir orana inşaat yapan adam kalmaz bence.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Konuyu siyasete indirgemek hata bence Sn. Vivatrader.
Bunu, Haziran ayında devletin zorla piyasayi bozmasından ( faiz indirimi ) en çok mağdur olmuş insanlardan birisi olarak yazıyorum.
Dünyada, ana tema düşük faiz parasal genişleme vb.. olduğu için, Avrupa başta olmak üzere her yerde benzer çarpan dengesizlikleri başını alıp gitmiş vaziyette. Abd bile en düşük çarpanlı yerlerden birisi iken artış gözleniyor hem de 2008 in acı hatırası daha taze olmasına rağmen. Genel olarak ana trend tüm dünyada bu şekilde şu an.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
144k kira çarpanından bahsedilmiş.
Keşke olsa ama 200 kira çarpanı bile çok iyi bir rakam. Bu rakamlar hayalden öteye geçmez.
Bu beklenti içinde olanlar 20-30 yıl daha beklerler. Türkiye gerçeklerinden uzaklar.
Ülkemizde gayrimenkul bir yatırım aracı olarak görülüyor.
Bu borsaya yeni girenlerin çoğu ilk çöküşte, rotasını altın ve gayrimenkule çevirecekler.
Kaldıki Bu kredi oranları önümüzdeki yıl düşsün, millet yani ev almaya devam edecektir.
Yer İmleri