Sayfa 14/147 İlkİlk ... 412131415162464114 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 105 - 112 arası.

Konu: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-3

1. Herkese iyi yillar. izninizle ben de 2020 yilinin muhasebesini yapayim. Birkac senedir yurt disinda calisan bir muhendisim ve en buyuk motivasyonum finansal ozgurluge ulasip 46-47 yaslarinda Datca-Ayvalik arasinda bir sahil kasabasina tasinmak.

2020 yili acikcasi beni finansal ozgurluk sonrasindaki ekonomik durumumdaki olasi volatilite konusunda cok korkuttu. Dusunsenize ,aylik harcamanizin 250 kati varlik seklinde bir plan yapip bunu gerceklestirip is hayatindan cikiyorsunuz ve calismazken varlik siniflarindan biri o sene %50-60 getiri yapiyor ve siz tersde yakalaniyorsunuz. Burada tersde yakalanma derken spekulatif hisselerde yakalanmaktan bahsetmiyorum.altin-doviz-gayrimenkul hatta bist gibi daha muhafazakar kalemlerde birkac sene surecek ters pozisyondan bahsediyorum.Gercek enflasyon da %25-30 araliginda olursa baslangicta yaptiginiz tum planlar cop olmus oluyor. Her ne kadar uzun vadede tum varlik siniflarinin getirileri birbirine yakinsar dense de finansal ozgurlugumun keyfini cikartacagim zamanlarda acaba bu sefer farkli mi endiseleri yasamak istemem.

Korkumun ikinci bir nedeni de her ne kadar bu sene portfoyler %50 civari buyuse de satin alinacak assetler bundan geri kalmadi.Ustte bahsettigim yerlerdeki yazlik ev fiyatlarini takip eden var mi bilmiyorum ama eskiden bu tarz ev alimini mumkun oldugunca geciktirmek mantikli gelirken simdi bu stratejimden o kadar emin degilim. Datca'daki yazlik fiyatlarini uzun vadede yenebilecegimden artik supheliyim

Ustte saydigim riskler yuzunden aylik harcamanin 250 kati seklindeki uluslararasi kabul gormus portfoy buyuklugu katsayisini 400-450 civarinda almaya karar verdim. Belli standartlari gormus bir beyaz yaka icin emeklilikte 2 bin dolar aylik harcama yapabilecek maddi guc okdir dersek portfoy 800- 900 bin dolar civari olsa ortalama beyaz yaka yonetici standardina alisan biri icin bu para yeterli oluyor gibi. Donup dolasip dolar milyoneri olmanin onemini kesfettim diyebilirim

2020 yilinda kendimde farkettigim bir diger psikolojik durum de islerin ters gittigi anlarda hisse senedi almak konusunda risk istahimin zayif olmasina ragmen hisse senedi fonu alimi konusunda risk istahimin yuksek oldugunu kesfetmem. Bu kesif onumuzdeki yillarda hisse senedi fon portfoyumu arttirma konusunda beni cesaretlendirdi. TCD,TKF,NNF gibi fonlara kademeli gecislere basladim. Umarim 2021 herkese gonlune gore verir.

2. Yeni yazlık ev fiyatları inşaat malzemelirinde son aylardaki artışlar sebebi ile yüksek olabilir.Ancak biraz eski ama konumu kabul edilebilir yerde olan bir yazlık kolayca oldukça düşük maliyetle restore edilebilir.Tabii böyle bir restorasyonu bitirdiği işlerinden iyi referansı olan yerel taseronlara boluşturmak ve onları da sıkı takip etmek koşulu ile.Bu kolay iş değildir ama sonucu zevkinize göre düşük maliyetli bir yazlık ev olur.

3.  Alıntı Originally Posted by turkuaz Yazıyı Oku
    Herkese iyi yillar. izninizle ben de 2020 yilinin muhasebesini yapayim. Birkac senedir yurt disinda calisan bir muhendisim ve en buyuk motivasyonum finansal ozgurluge ulasip 46-47 yaslarinda Datca-Ayvalik arasinda bir sahil kasabasina tasinmak.

2020 yili acikcasi beni finansal ozgurluk sonrasindaki ekonomik durumumdaki olasi volatilite konusunda cok korkuttu. Dusunsenize ,aylik harcamanizin 250 kati varlik seklinde bir plan yapip bunu gerceklestirip is hayatindan cikiyorsunuz ve calismazken varlik siniflarindan biri o sene %50-60 getiri yapiyor ve siz tersde yakalaniyorsunuz. Burada tersde yakalanma derken spekulatif hisselerde yakalanmaktan bahsetmiyorum.altin-doviz-gayrimenkul hatta bist gibi daha muhafazakar kalemlerde birkac sene surecek ters pozisyondan bahsediyorum.Gercek enflasyon da %25-30 araliginda olursa baslangicta yaptiginiz tum planlar cop olmus oluyor. Her ne kadar uzun vadede tum varlik siniflarinin getirileri birbirine yakinsar dense de finansal ozgurlugumun keyfini cikartacagim zamanlarda acaba bu sefer farkli mi endiseleri yasamak istemem.

Korkumun ikinci bir nedeni de her ne kadar bu sene portfoyler %50 civari buyuse de satin alinacak assetler bundan geri kalmadi.Ustte bahsettigim yerlerdeki yazlik ev fiyatlarini takip eden var mi bilmiyorum ama eskiden bu tarz ev alimini mumkun oldugunca geciktirmek mantikli gelirken simdi bu stratejimden o kadar emin degilim. Datca'daki yazlik fiyatlarini uzun vadede yenebilecegimden artik supheliyim

Ustte saydigim riskler yuzunden aylik harcamanin 250 kati seklindeki uluslararasi kabul gormus portfoy buyuklugu katsayisini 400-450 civarinda almaya karar verdim. Belli standartlari gormus bir beyaz yaka icin emeklilikte 2 bin dolar aylik harcama yapabilecek maddi guc okdir dersek portfoy 800- 900 bin dolar civari olsa ortalama beyaz yaka yonetici standardina alisan biri icin bu para yeterli oluyor gibi. Donup dolasip dolar milyoneri olmanin onemini kesfettim diyebilirim

2020 yilinda kendimde farkettigim bir diger psikolojik durum de islerin ters gittigi anlarda hisse senedi almak konusunda risk istahimin zayif olmasina ragmen hisse senedi fonu alimi konusunda risk istahimin yuksek oldugunu kesfetmem. Bu kesif onumuzdeki yillarda hisse senedi fon portfoyumu arttirma konusunda beni cesaretlendirdi. TCD,TKF,NNF gibi fonlara kademeli gecislere basladim. Umarim 2021 herkese gonlune gore verir.
    Bol kazanclar sayin turkuaz.Umarim her sey gonlunuzce olur.
    Bu bahsettiginiz fonlar son 2 ayda aşırı buyudu, getirisine bakip giren cok kisi oldu.1milyar TL'ye yaklasti buyuklukleri.Bizim piyasamiza göre hareket alanlari artik kısıtli bence.Yine de fonlarin performansini donemsel olarak analiz etmekte fayda var.Eski relatif getiriler olmayabilir.Biliyorsunuz ki fon buyuklugu mutual bir fon icin dezavantaj yaratabilir.
    Saygilar.Sevgiler.

SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4.  Alıntı Originally Posted by onurbey Yazıyı Oku
    Bol kazanclar sayin turkuaz.Umarim her sey gonlunuzce olur.
    Bu bahsettiginiz fonlar son 2 ayda aşırı buyudu, getirisine bakip giren cok kisi oldu.1milyar TL'ye yaklasti buyuklukleri.Bizim piyasamiza göre hareket alanlari artik kısıtli bence.Yine de fonlarin performansini donemsel olarak analiz etmekte fayda var.Eski relatif getiriler olmayabilir.Biliyorsunuz ki fon buyuklugu mutual bir fon icin dezavantaj yaratabilir.
    Saygilar.Sevgiler.

SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    sayin onurbey iyi dilekler icin tesekkurler.Fon buyukluguyle ilgili endiseyi ben de tasiyordum ancak TCD,TKF fon yoneticisi Okan Alpay'in bir roportajini izledim gecen ay. Fon buyuklugunun hareket alanlarini kisitlayacagini hisseder hissetmez yeni musteri alimina kapatacaklarini mevcut durumda boyle bir sorun yasamadiklarini acikca soyledi. Sadece mevcut getiriye bakmadan da Okan Alpay'in yatirim tarzi benim mantigima cok tutarli geldigi icin bu konuda suphem yok.

bkz: https://www.youtube.com/watch?v=f04DmyTaY7Q

Bu arada Peter Lynch'in Borsa'yi yenmek kitabini okuyorum bu ara. Peter Lynch'e muthis basarilara ragmen en fazla yoneltilen olumsuz gorus artik fon cok buyudu eski getirileri yakalayamaz oluyormus

5.  Alıntı Originally Posted by turkuaz Yazıyı Oku
    Herkese iyi yillar. izninizle ben de 2020 yilinin muhasebesini yapayim. Birkac senedir yurt disinda calisan bir muhendisim ve en buyuk motivasyonum finansal ozgurluge ulasip 46-47 yaslarinda Datca-Ayvalik arasinda bir sahil kasabasina tasinmak.

Allah gönlünüze göre versin, twitter da da konusu geçmişti bu konunun.

Şahsen ev ve araba hariç aylık 1000 dolardan 300k$ a fitim, bir noktadan sonra da aylık 350-400 dolarda emekli maaşo gelsin yeter.

6. bu başlıkta çok değil, 2 - 3 sene önceye kadar temettü listeleri havada uçuşuyordu. listem nasıl, 1-.. 2-.. 3-.. şeklinde, toplanan, biriktirilen temettü hisseleri boy gösteriyordu. bir sonraki senenin temettü tahminleri yapılıyordu, artık bunların esamesi okunmuyor. o dönemlerde, ah biraz düşse de alsak, denilen hisselere dönüp bakan yok. o babayiğit, bonkör şirketler ayakta kalma mücadelesi veriyor şimdilerde

benim merak ettiğim, tekrar o günlere dönüleceğini düşünüyor musunuz ? şirketler tatmin edici karlar edecek, bonkör temettüler dağıtılacak, temettü listem nasılcılar listelerini dizecekler vs... yani olası düzeltmelerde, düşüşlerde, temettü şirketlerine yatırım yapılır mı yine uzun vade için ? açıkçası ben bu konuya pek olumlu bakamıyorum

bir diğer konu da, xu100 uzun vadeli tl grafikte, çıkış açısı gittikçe daralıyor gibi. grafik atmayı pek beceremiyorum ama, başlangıçtan 2000 yılına kadar dik bir açı ile çıkmış, sonra 2001 yılından bugünlere kadar, biraz daralmış bir açıyla çıkmış. şimdi o açı da sallantıda. yani çıkış eğrisi gittikçe zayıflıyor gibi

tavsiye değildir, amatör düşüncelerimdir.

7.  Alıntı Originally Posted by krabby Yazıyı Oku
    bu başlıkta çok değil, 2 - 3 sene önceye kadar temettü listeleri havada uçuşuyordu. listem nasıl, 1-.. 2-.. 3-.. şeklinde, toplanan, biriktirilen temettü hisseleri boy gösteriyordu. bir sonraki senenin temettü tahminleri yapılıyordu, artık bunların esamesi okunmuyor. o dönemlerde, ah biraz düşse de alsak, denilen hisselere dönüp bakan yok. o babayiğit, bonkör şirketler ayakta kalma mücadelesi veriyor şimdilerde

benim merak ettiğim, tekrar o günlere dönüleceğini düşünüyor musunuz ? şirketler tatmin edici karlar edecek, bonkör temettüler dağıtılacak, temettü listem nasılcılar listelerini dizecekler vs... yani olası düzeltmelerde, düşüşlerde, temettü şirketlerine yatırım yapılır mı yine uzun vade için ? açıkçası ben bu konuya pek olumlu bakamıyorum

bir diğer konu da, xu100 uzun vadeli tl grafikte, çıkış açısı gittikçe daralıyor gibi. grafik atmayı pek beceremiyorum ama, başlangıçtan 2000 yılına kadar dik bir açı ile çıkmış, sonra 2001 yılından bugünlere kadar, biraz daralmış bir açıyla çıkmış. şimdi o açı da sallantıda. yani çıkış eğrisi gittikçe zayıflıyor gibi

Türkiye de temettü yatırımından çok değer yatırımının doğru olduğunu düşünüyorum. Yani uygun fiyata gelen belli başlı şirket hisselerini al ve hedef fiyatlarda sat.
    Temettü yatırımının sağlıklı olması için hisselerin dolar bazlı prim yapması lazım. Yapan kaç hisse var ki temettü yatırımını savunabileyim.

Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by krabby Yazıyı Oku
    bu başlıkta çok değil, 2 - 3 sene önceye kadar temettü listeleri havada uçuşuyordu. listem nasıl, 1-.. 2-.. 3-.. şeklinde, toplanan, biriktirilen temettü hisseleri boy gösteriyordu. bir sonraki senenin temettü tahminleri yapılıyordu, artık bunların esamesi okunmuyor. o dönemlerde, ah biraz düşse de alsak, denilen hisselere dönüp bakan yok. o babayiğit, bonkör şirketler ayakta kalma mücadelesi veriyor şimdilerde

Enflasyonist donemlerde temettu hisseleri gozden duser.
    2000 oncesi yuksek enflasyon doneminde sirketler sermaye asinmasini onlemek icin kari sermayeye ekler ve daha cok bedelsiz verirdi.
    2000 sonrasi bu kabaca 15 seneligine degisti.
    Temettu hisseleri gozde oldu.
    Simdi yine hizlanan enflasyon ile bedelli + bedelsiz verenler gozde oldu.
    Her sey enflasyonun dusmesine ve stabillesmesine bagli.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Sayfa 14/147 İlkİlk ... 412131415162464114 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •